Kulcs-Bér 2024. augusztus (v2986)

Módosítva ekkor Tue, 27 Aug ekkor: 1:44 DU


A képen szöveg, képernyőkép, számítógép, Acélkék látható 
Automatikusan generált leírás

Megjelenési dátum: 2024. augusztus 27.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2024. augusztus 28-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

Jogszabálykövetés

1.„Adatlap a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről” nyomtatvány alapértelmezett biztosítása a kilépő nyomtatványok között


Fejlesztések

2. Hónap közben megszűnő érvényességi idejű egyéb jövedelmek arányosításának kezelése

3. Köznevelési jogviszony – opcionális osztószám választási lehetőség a számfejtési beállítások képernyőn

4. Táppénz ellátások listája – új oszlopok biztosítása, gyűjtési szempontok módosítása

5. Bér excelimporter munkaidőkeret mezők átnevezése


Javítások

6. EB igények bejelentése (EB_IGBEJ_01) gyűjtési hiba javítása

7. Köznevelési foglalkozási viszony - távolléti díj teljes hónapra

8. Letiltás érvényesítés pontosítása egyidejűleg több költségkerettel szemben, amennyiben ezek egyike az EB költségkeret

9. Szakképzési munkaszerződés – hibaüzenet a kiléptetés varázsló futtatása során

10. Szakképzési munkaszerződés sablon formátumhiba

11. Jelenlét import – nem működött az import xls formátumú sablonnal


Kulcs-Beosztás újdonságok

 12. Jelenlét adat előremutató töltése

13. Időadatok láthatósága munkavállaló felületén

14. Beléptető rendszer automatikusan kilépteti a hosszú ideje beblokkolt dolgozót

15. Műszaktípus hozzárendelés optimalizálása a Kulcs-Beosztásból letöltött jelenlét adatokhoz


 Kulcs-Beosztás hibajavítás

 16. A belépésekről készült export fájlban a cellák megnevezései magyar nyelv helyett, tévesen angol nyelven jelentek meg.

 

 

Jogszabálykövetés

1.

„Adatlap a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről” nyomtatvány alapértelmezett biztosítása a kilépő nyomtatványok között

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Jelen verziónktól kezdődően a Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai/Összes kilépő nyomtatvány nyomtatása szűrő képernyőn az Álláskeresési járadék igazolás jelölőnégyzet alatt egy új jelölőnégyzetet biztosítunk "Csak a Tartozás igazolás gyűjtése" megnevezéssel. Mind az Álláskesesési járadék igazolás, mind az új "Csak a Tartozás igazolás gyűjtése" jelölőnégyzeteket alapértelmezetten bejelölt állapottal kerülnek megjelenítésre. Amennyiben mindkét jelölőnégyzet bejelölt állapotú, úgy az összes kilépő nyomtatvány nyomtatása vagy exportálása során a Tartozás igazolás is gyűjtésre kerül a többi, alapértelmezetten bejelölt állapotú kilépő nyomtatvánnyal együtt. (Amennyiben az új jelölőnégyzet bejelöletlen, de az Álláskeresési járadék igazolás bejelölt állapotú, úgy mind az Álláskeresési járadék igazolás, mind a Tartozás igazolás gyűjtésre kerül).

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Számítógépes ikon látható

Automatikusan generált leírás

A Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai/Álláskeresési járadék igazolólap szűrőablakán is biztosítunk egy új  "Csak a Tartozás igazolás gyűjtése" jelölőnégyzetet, amely alapértelmezetten bejelölt állapotú. Amennyiben ez az új jelölőnégyzet bejelölt állapotú, úgy csak a Tartozás igazolás lap kerül gyűjtésre.

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, szám látható

Automatikusan generált leírás
 

Jogszabályi háttér:

NGM szakmai vélemény

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, tervezés látható

Automatikusan generált leírás

 

Fejlesztések

2.

Hónap közben megszűnő érvényességi idejű egyéb jövedelmek arányosításának kezelése

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Jelen verziónktól kezdődően a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Egyéb jövedelmek táblarész Nyitó dátum – Záró dátum mezőinek a teljes naptári hónapot le nem fedő intervallum rögzitése esetén számfejtési arányosítást biztosítunk az alábbi számítási módú – kézzel rögzített - jövedelmek esetében:

- Ált. munkarenddel osztott ledolgozottal szorzott

- Fizetetthavi fix

- Időarányos fix

- Ledolgozott napi

- Ledolgozott órára járó

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, fix

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, havi

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, napi

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, órára járó

- Munkanapokra járó, havi

- Munkaórákra járó, havi

Fontos!

Csak a nem automatikus jövedelmek esetén módosult a számfejtési eljárás. A számfejtés során automatikusan létrejött jövedelmeknél továbbra sincs kihatással a program által beírt nyitó/záró dátum a számfejtett összegre.

Emlékeztetőül egy összefoglaló a számítási módok működéséről:

- Ált. munkarenddel osztott ledolgozottal szorzott - Ezt a jövedelem tulajdonságot akkor kell választani, ha azt szeretnénk, hogy az új jövedelem jogcím összege számfejtéskor az általános munkarend ledolgozható óraszámaival kerüljön osztásra és a ténylegesen ledolgozott óraszámmal kerüljön felszorzásra.

- Fizetetthavi fix - Az egyéb jövedelmek ablakban az összeg  mezőben megadott összeget számfejti a program, amennyiben legalább egy ledolgozott nap szerepel a jelenlét adatos táblázatban. Amennyiben a százalék oszlopba is rögzítésre kerül adat, akkor az összeg oszlopban megadott összeg és a százalék oszlopban megadott százalék szorzata kerül számfejtésre. Amennyiben az összeg oszlop üres, csak a százalék oszlop a kitöltött, úgy az alapbér és a százalék mező szorzata kerül számfejtésre. (Amennyiben az összeg oszlop üres, csak a százalék oszlop a kitöltött, úgy havi részidőszak esetében a havi részidőszak időarányos alapbére és a százalék mező szorzata kerül számfejtésre).

- Időarányos fix - A jelenlét adatok alapján arányosítja a program a jövedelem jogcím hónapra megállapított fix összegét.
- Ledolgozott napi - Az egyéb jövedelmek összeg oszlopában szereplő értéket megszorozza a hónapban ledolgozott napok számával.

- Ledolgozott órára járó - Az egyéb jövedelmek összeg oszlopában szereplő értéket megszorozza a hónapban ledolgozott órák számával.

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, fix – Ezen jövedelem tulajdonság választása esetén a Jövedelem jogcímre nem jogosító napok szekcióban be kell jelölni, hogy mely jelenlét típusok esetén nem számfejti a program az adott jövedelem jogcímet. Amennyiben ezen kiválasztott jelenlétek közük akár csak egy nap is jelen van a dolgozó adott havi jelenléteinél a munkarend szerint ledolgozható napok között, akkor a program 0Ft összeggel számfejti a szóban forgó jövedelem jogcímet, egyéb esetben a teljes összeggel.

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, havi - Az egyéb jövedelmek ablakban az összeg oszlopban megadott havi összeget arányosítja a hónapban ledolgozható napok számával, melyből levonja a jövedelem jogcímre nem jogosító napok számát.

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, napi - Az egyéb jövedelmek ablakban az összeg oszlopban megadott napi összeget felszorozza azon napok számával, amelyek nem szerepelnek a jövedelem jogcímre nem jogosító napok között.

- Megadott jelenlétadatnál nem fizetett, órára járó - Az egyéb jövedelmek ablakban az összeg oszlopban megadott egy órára járó összeget felszorozza azon napokhoz tartozó órák számával, amely napok nem szerepelnek a jövedelem jogcímre nem jogosító napok között.

- Munkanapokra járó, havi - Az egyéb jövedelmek összeg oszlopába megadott összeget arányosítja a hónapban ledolgozott napok számának megfelelően.

- Munkaórákra járó, havi - Az egyéb jövedelmek összeg oszlopába megadott összeget arányosítja a hónapban ledolgozott munkaórák számának megfelelően.

3.

Köznevelési jogviszony – opcionális osztószám választási lehetőség a számfejtési beállítások képernyőn

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Hosszasan leveleztünk érdemi szakmai vélemény reményében a Belügyminisztériummal a köznevelési jogviszonyra tekintettel elszámolásra kerülő időarányos illetmény és a távolléti díjas távollétek osztószámának helyes meghatározása kapcsán, ám sajnos nem sikerült teljes körű érdemi válaszhoz jutnunk.

A fentiekre tekintettel jelen verziónktól kezdődően két új jelölőnégyzetet biztosítunk a Beállítások/Számfejtés/Számfejtési alapadatok képernyőn 

a) Távolléti díj alapbér részének 174-es osztószámmal történő megállapítása köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban és

b) Távolléti díj alapbér részének 174-es osztószámmal történő megállapítása esetén a havi alapbér elszámolása, ha a teljes hónapban 100% távolléti díjas távollét van jelölve

megnevezéssel.

A képen szöveg, elektronika, képernyőkép, szoftver látható

Automatikusan generált leírás

Az a) jelölőnégyzet alapértelmezetten bejelölt állapotú. A b) jelölőnégyzet csak abban az esetben aktív, azaz szerkeszthető, amennyiben az a) jelölőnégyzet bejelölt állapotú.

Amennyiben az a) jelölőnégyzet bejelöletlen állapotú, abban az esetben a köznevelési jogviszonyban az egy órára járó távolléti díj alapbér része a tárgyhavi általános munkarend szerint ledolgozható munkaórai osztószám alapulvételével kerül meghatározásra. A jelölőnégyzet bejelöltsége esetén esetben a köznevelési jogviszonyban az egy órára járó távolléti díj alapbér része 174-es osztószám alapulvételével kerül meghatározásra. (A részmunkaidős arányosítást mindkét esetben kezeli a program.

Amennyiben mind az a), mind a b) jelölőnégyzet bejelölt állapotú, abban az esetben a távolléti díj alapbér részének 174-es osztószámmal történő megállapítása esetén a havi alapbér összege (és a távolléti díj növelők összege) kerül számolása, ha a teljes hónapban 100% távolléti díjas távollét van jelölve a jogviszonyos jelenlétben.

4.

Táppénz ellátások listája – új oszlopok biztosítása, gyűjtési szempontok módosítása

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Módosításra került a Táppénz ellátások listája gyűjtési logikája. Korábban azok az ellátások kerültek gyűjtésre a Táppénz ellátások listájára, amelyeknek vagy a kezdő dátumát, vagy a záró dátumát tartalmazta a megadott időszak. Jelen verziónktól kezdődően az az ellátás kerül gyűjtésre a listára, amelyiknek bármely napját tartalmazza a megadott időszak.

A lista bővítésre került egy új, "Folyósított napok" megnevezésű mezővel. Ebbe a mezőbe az ellátás kapcsán összesen folyósított napok száma kerül gyűjtésre (a „Folyósított összeg” mező tartalmazza az ellátásra összesen folyósított összeget).

A képen képernyőkép, szöveg, sor, szoftver látható

Automatikusan generált leírás

 

5.

Bér excelimporter munkaidőkeret mező átnevezés

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Jelen verziónktól kezdődően a Bér excelimporter első sorának DM oszlop mezője az „Előző évről áthúzódó munkaidőkere” szöveget tartalmazza.

Javítások

6.

EB igények bejelentése (EB_IGBEJ_01) gyűjtési hiba javítása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Korábbi verziónkban hibásan került gyűjtésre a keresőképtelenség időtartama (EB_IGBEJ_01 6.2 pont) a gyűjtés során abban az esetben, ha táppénz ellátást megelőző betegszabadság időszakot az év során megelőzte egy másik betegszabadság eset. A hibát jelen verziónkban javítottuk.

7.

 Köznevelési foglalkozási viszony - távolléti díj teljes hónapra

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Korábbi verzióinkban abban az esetben, ha a köznevelési foglalkozási viszonyban foglalkoztatott jogviszonyában a jogviszonyos jelenlét képernyőn a teljes naptári hónap 100%-os távolléti díjas távollétre jelölt, akkor részére a havi illetmény összege, plusz a távolléti díj növelő 1 órai összegének és a hónap munkarend szerint ledolgozható óraszámának szorzata került számfejtésre.

Tekintettel arra, hogy a Köznevelési tv. a távolléti díj számítása során az alapilletménnyel kapcsolatosan úgy rendelkezik, hogy „a havi illetmény, tartós pótlék, ügyeleti, készenléti átalánydíj, egyes köznevelési feladatokért járó megbízási díj, ösztönzési keresetkiegészítés meghatározott időszakra járó részének számításánál a díjazásnak az így egy hónapra megállapított összegét osztani kell 174-gyel és szorozni kell a meghatározott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával”, így abban az esetben, ha a köznevelési foglalkozási viszonyban foglalkoztatott jogviszonyában a jogviszonyos jelenlét képernyőn a teljes naptári hónap 100%-os távolléti díjas távollétre jelölt,jelen verziónktól kezdődően a következő működést biztosítjuk a számfejtés során:

Amennyiben a köznevelési foglalkozási viszonyban foglalkoztatott jogviszonyában a jogviszonyos jelenlét képernyőn a teljes naptári hónap 100%-os távolléti díjas távollétre jelölt, akkor részére a havi illetmény, tartós pótlék, ügyeleti, készenléti átalánydíj, egyes köznevelési feladatokért járó megbízási díj, ösztönzési keresetkiegészítés egy hónapra megállapított összege osztásra kerül 174-gyel (részmunkaidő esetén annak arányos részével) és szorzásra kerül a meghatározott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.
 (A távolléti díj növelő tételek figyelembevételére korábbi verzióinkban is helyesen került sor, így azzal kapcsolatosan módosításra nem került sor).

Jogszabályi háttér:

2023. évi LII. törvény 

106. §

(1) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót távolléti díj illeti meg a) a szabadság tartamára,
 (6) A távolléti díjat 

a) *  az esedékessége időpontjában érvényes, a 98. § alapján megállapított havi illetmény, tartós pótlék, ügyeleti, készenléti átalánydíj, egyes köznevelési feladatokért járó megbízási díj, ösztönzési keresetkiegészítés, 

b) *  az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (a továbbiakban: irányadó időszak) kifizetett eseti pótlék, többlettanítási óradíj, készenléti és ügyeleti díj figyelembevételével kell megállapítani.

(8) A (6) bekezdés a) pontjában meghatározott díjazást az esedékesség időpontja szerinti összegben, ha pedig a távollét tartama során annak összege módosul, a távollét módosítást követő tartamára a módosított összegben kell figyelembe venni. A (6) bekezdés a) pontjában meghatározott díjazás meghatározott időszakra járó részének számításánál a díjazásnak az így egy hónapra megállapított összegét osztani kell 174-gyel és szorozni kell a meghatározott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.

8.

Letiltás érvényesítés pontosítása egyidejűleg több költségkerettel szemben, amennyiben ezek egyike az EB költségkeret

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Korábbi verzióinkban hibás volt a végrehajtás alá nem vonható munkabérig érvényesíthető, valamint a 200 ezer forint felett korlátozás nélkül végrehajtható letiltás kezelés abban az esetben, ha a számfejtett jövedelmek több költségkeretbe tartozók voltak, amelyek közül valamelyik az EB költségkeretbe tartozó jövedelem volt. A hibát jelen verziónkban javítottuk. 

9.

Szakképzési munkaszerződés – hibaüzenet a kiléptetés varázsló futtatása során

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

A Kulcs-Bér 2024. július verzióban szakképzési munkaszerződéses foglalkozási viszonyok esetében a kiléptetés varázsló futtatása során hibaüzenetet jelenített meg a program. A hibát javítottuk, az jelen verziónkban már nem tapasztalható.

 10.

Szakképzési munkaszerződés sablon formátumhiba

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Korábbi verzióinkban a kamarák oldalán mintaként elérhető szakképzési munkaszerződésből létrehozott szerződéssablon esetében bizonyos szövegrészek eltérő betűnagysággal kerültek megjelenítésre. A hibát jelen verziónkban javítottuk.

11.

Jelenlét import – nem működött az import xls formátumú sablonnal

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

A A Kulcs-Bér 2024. július verzióban xls formátumú sablonnal nem működött a jelenlét import. A hibát jelen verziónkban javítottuk.

 

Kulcs-Beosztás újdonságok

12.

Jelenlét adat előremutató töltése

 

Jelen verziónktól kezdődően lehetősége van a vezetőnek lekorlátoznia a Kulcs-Beosztás programban az előre mutató jelenlét kitöltési lehetőséget. Amennyiben a Beállítások/Beállítások menüpont Általános beállítások táblarészben bejelöletlen állapotú a Munkavállalók tudnak jövőbeli jelenlétet rögzíteni opció, úgy a munkavállalók nem tudnak előre jelenlét adatot tölteni, csak az előző, illetve az aznapi jelenlétüket tudják tölteni.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, szám látható

Automatikusan generált leírás

 

13.

Időadatok láthatósága munkavállaló felületén

 

A munkavállalói fiókban a Beosztáskezelő menüponton belül most már látható a dolgozók által is a havi ledolgozandó, beosztott és még beosztható munkaórák, valamint a munkaidőkeretre vonatkozó adatok.


 

14.

Beléptető rendszer automatikusan kilépteti a hosszú ideje beblokkolt dolgozót

 

A beléptető rendszer automatikusan kilépteti azt a dolgozót aki már 24 órája beblokkolt, de nem blokkolt ki. Így elkerülhető azon esetek amikor egy munkavállaló napokig vagy akár hetekig nem blokkol ki.


15.

Újdonságok

Műszaktípus hozzárendelés optimalizálása a Kulcs-Beosztásból letöltött jelenlét adatokhoz

Ha az előző program verzióban a Jelenlét adatok letöltése és importálása a beosztástervező rendszerből ablakban a felhasználó leszűrte az állományt, például, a Munkaidő kezdeté-re, majd Lista műveletek segítségével bejelölte az összes ledolgozott napot, a jelölés nem csak a leszűrt állományra vonatkozott, hanem a teljes állományra. Ezért nehézkes volt a bizonyos szempontok alapján történő műszak típus hozzárendelés.

A képen szöveg, képernyőkép, szám, szoftver látható

Automatikusan generált leírás

Jelen verzióban a jelölés csak a szűrt állományra vonatkozik, így könnyen megoldható, hogy bizonyos szempontok szerint csoportosan rendeljünk műszak típust a jelenlét adatokhoz.

A képen szöveg, képernyőkép, szám, szoftver látható

Automatikusan generált leírás

A képen szöveg, képernyőkép, szám, Párhuzamos látható

Automatikusan generált leírás


16.

 Kulcs-Beosztás hibajavítás

 16. A belépésekről készült export fájlban a cellák megnevezései magyar nyelv helyett, tévesen angol nyelven jelentek meg. 

A belépésekről készült export fájlban a cellák megnevezései magyar nyelv helyett, tévesen angol nyelven jelentek meg. Jelen verziókban ezt javítottuk.

 

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani