Kulcs-Bér 2024. szeptember (v2991)

Módosítva ekkor Thu, 26 Szept ekkor: 9:40 DE

A képen szöveg, képernyőkép, számítógép, Acélkék látható Automatikusan generált leírás

Megjelenési dátum: 2024. szeptember 25.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2024. szeptember 26-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!


Új fejlesztések

1. Társasági jogi jogutódlás kezelésével kapcsolatos új fejlesztések a Kulcs-Bérben

Kulcs-Beosztás új fejlesztések

2. Statisztika exportálhatósága

3. Cégszintű összesítés az Időarányos szabadság táblában

Jogszabálykövetés

4. 2024.augusztus 1-i változás - munkaerőpiacra lépők kedvezménye

5. Kulcs-WebjelenlétWebjelenléti felületen a távollét típusok elrejtése


___________________________________________________________________________________


Új fejlesztések

1.

Társasági jogi jogutódlás kezelésével kapcsolatos új fejlesztések a Kulcs-Bérben

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

Első lépésként rögzíteni kell a jogelőd munkáltató(k) adatait a jogutód munkáltató adatbázisában a Beállítások/Cégadatok/Jogelődök képernyőn.

A rögzítést az Új felvitel gombra kattintva kell elvégezni:

A képernyőn több jogelőd munkáltatói adatsor is rögzíthető:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, képernyő láthatóAutomatikusan generált leírás

A jogelőd munkáltatók rögzítését követően kerülhet sor a társasági jogi jogutódlással kapcsolatos adatok kiválasztására/rögzítésére a munkavállalói jogviszony(ok)ban az alábbiak szerint:

Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok:

A Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok képernyő kiegészült egy „Jogelőd” szekcióval, amely egy „Első jogelődnél jogviszony kezdete” megnevezésű dátum mezőt, valamint egy „Utolsó jogelőd munkáltató” legördülőlistát tartalmaz.

A képen szöveg, szoftver, szám, Számítógépes ikon láthatóAutomatikusan generált leírás

Az „Utolsó jogelőd munkáltató” legördülőlistában az előzetesen a Beállítások/Cégadatok/Jogelődök képernyőn rögzített jogelőd munkáltatók közül ki lehet választani a jogviszony jogelőd munkáltatóját. A kiválasztást követően a jogviszony kezdő dátumaként a Kezdete dátum mezőbe automatikusan beírásra kerül a jogutódlás dátuma. Az „Első jogelődnél jogviszony kezdete” megnevezésű dátum mezőbe manuálisan be kell rögzíteni a jogelődnél – többszöri jogutódlás esetén az első jogelődnél létesített munkaviszony kezdő dátumát.

Az Alkalmazás minősége kódsort a program a jogelőd felület kitöltöttsége esetében a jogutódlás kezdő dátumával generálja.

Jogelőd adatok megjelenítése a Jogviszonyok listáján:

A Jogviszonyos lista kiegészítésre került a Jogelőd jogviszony kezdete és Jogelőd munkáltató oszlopokkal:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, sor látható

Automatikusan generált leírás

Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Távolléti díj és EKHO

A jogelőd előzményadatainak rögzíthetősége érdekében a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Távolléti díj és EKHO képernyő kiegészült egy új, „Hozott” megnevezésű jelölőnégyzet oszloppal. Amennyiben a képernyőn kézzel rögzítésre kerül időszaki, valamint jövedelem sor, a kézi rögzítésű adatsor a „Hozott” oszlopmező jelölőnégyzetének bejelöltségét eredményezi. Annak érdekében, hogy a hónap közben bekövetkező jogutódlás adatait is kezelje a program, a képernyőn egy adott naptári hónapra két adatsor is bekerülhet a táblázatokba, az egyik sor automatikusan, a másik kézzel rögzítve, a „Hozott” oszlopmező jelölőnégyzetének bejelöltsége mellett.

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, képernyő láthatóAutomatikusan generált leírás

 

A rögzített adatok alapján a számfejtés során a távolléti díj összegének meghatározásakor a növelő tényezők számításakor figyelembevételre kerülnek a jogviszony kezdete előtti adatok is a jogelőd jogviszony kezdete hónapjáig - ha a jogutód adatok megadásra kerültek a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok képernyő Jogutód szekciójában – de legfeljebb az esedékességet megelőző 6 hónapra (irányadó időszak) vonatkozóan -.

Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás:

Amennyiben a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok képernyő Jogutód szekciójának mezői kitöltésre kerültek, akkor a szabadság jogosultság kalkulációjára az „Első jogelődnél jogviszony kezdete” mező dátumadata figyelembevételével kerül sor. A jogelőd munkáltatónál a tárgyévben kiadott szabadságokat, valamint az Előző évről hozott adatokat kézzel kell kitölteni.

Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai/Járulékigazolás:

Amennyiben a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok képernyő Jogutód szekciójának mezői kitöltésre kerültek, jogutódlással érintett jogviszony esetén az igazolás fejlécében található időszak kezdete adatként a jogviszony kezdete helyett a tárgyév során bekövetkezett jogutódlás esetén az Első jogelődnél jogviszony kezdete adatot jeleníti meg a program (tárgyévet megelőző jogutódlási kezdő dátum esetén a tárgyév első napját).

Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai/Foglalkoztatási igazolás

Amennyiben a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok képernyő Jogutód szekciójának mezői kitöltésre kerültek, jogutódlással érintett jogviszony esetén a Foglalkoztatási igazoláson jogviszony kezdete adatként az Első jogelődnél jogviszony kezdete adatot jeleníti meg a program.

Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai/Adó adatlap

Amennyiben a Dolgozók adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok képernyő Jogutód szekciójának mezői kitöltésre kerültek, abban az esetben a jogelőd kifizető által a tárgyévben elszámolt szja, TB és Szocho adatoka, a levont adóelőleget és az adóalap kedvezményeket a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adó adatlap "Más programból/Jogelődtől" fülén kell rögzíteni.

Kitöltve a "Más programból/Jogelődtől" fül mezőit a jogelőd által elszámolt tárgyévi adatokkal, a korábbi munkáltatótól...származó jövedelem is szerepel az adatlapon jelölőnégyzetbe "N" jelzés kerül.

A képen szöveg, képernyőkép, szám, nyugta láthatóAutomatikusan generált leírás

Jogelőd adatok megjelenítése az Állományi listán:

A Vezetői információk/Állományi lista képernyő kiegészítésre került a Jogelőd jogviszony kezdete és Jogelőd munkáltató oszlopokkal:

 

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Számítógépes ikon láthatóAutomatikusan generált leírás

A társasági jogi jogutódlás kezelésével kapcsolatosan a fejlesztés jelenleg is folyamatban van, a témában elkészülő további fejlesztéseinkről későbbi verziótájékoztatóinkban biztosítunk Felhasználóink részére tájékoztatást.

Kérjük, kísérjék figyelemmel verziótájékoztatóinkat!

Kulcs-Beosztás új fejlesztések

2.

Statisztika exportálhatósága

Jelen verziónktól kezdve lehetősége van a felhasználónak a Statisztika adatokat excel formátumban kinyerni a programból. A Kulcs-Beosztás programban a Statisztika menüpontban miután lekértük az adatokat, a jobb oldalon megjelent egy Exportálás gomb. Ezzel excel formátumban kinyerhetőek az adatok:

A képen szöveg, szám, sor, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírás

 

A képen szöveg, képernyőkép, szám, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírás

 

3.

Cégszintű összesítés az Időarányos szabadság táblában

A Távollétek menüpontban az Exportálásoknál lekérve az Időarányos szabadságlistában a dolgozónkénti kimutatás alatt beraktunk egy Összesítő sort is, mely cég szinten összesíti az addig kivett, még hátralévő és függőben lévő szabadság adatokat.

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, szám látható

Automatikusan generált leírás

A képen szöveg, képernyőkép, szám, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírás

Jogszabálykövetés

4.

2024.augusztus 1-i változás - munkaerőpiacra lépők kedvezménye

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció 

2024. augusztus 1-én, vagy azt követően munkaviszonyt létesítő munkavállalók munkaerőpiacra lépők kedvezményének érvényesítésével kapcsolatosan az alábbi változás átvezetését biztosítjuk programunkban:

Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya 2024.08.01-én, vagy azt követően kezdődik, akkor alkalmazni kell a megváltozott jogosultsági feltételeket a számfejtés során a már 2024.08.01. előtt keletkezett munkaerőpiacra lépők kedvezményére jogosító kezdő dátum esetében is, azaz, 

  • ha a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás képernyőn a Munkaerőpiacra lépők kedvezményének kezdő dátuma 2024.08.01-ét megelőző, de a munkáltatóhoz való belépés kezdő dátuma 2024.08.01. vagy ezt követő dátum, akkor a kedvezmény érvényesítésére a kormányrendeletben foglaltakat kell alkalmazni, tehát az a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás képernyőn a Munkaerőpiacra lépők kedvezményének kezdő dátumától számított 18 hónapig érvényesíthető (részletszabályokat lásd fentebb). 
  • Akkor is alkalmazandók a kormányrendeleti szabályok, ha a belépés kezdő dátuma 2024.08.01. vagy ezt követő dátum, és a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás képernyőn a Munkaerőpiacra lépők  kedvezményének kezdő dátuma 2024.08.01-e, vagy ezt követő dátum.

A régi szabályokat csak abban az esetben lehet alkalmazni,  ha a belépés kezdő dátuma 2024.08.01-ét megelőző dátum.


Nem változott: 

-A kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének minősül az anyasági ellátásban részesült, illetve részesülő természetes személynek a korábbi kifizetőjénél történő ismételt munkába állásának kezdete is. E rendelkezés alkalmazásában munkaerőpiacra lépőnek minősül a Magyarországgal határos, nem EGT-állam állampolgára is.)

-A három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők munkaerőpiaci kedvezménye nem változik.

- Mivel a KIVA törvény külön tartalmazza a kedvezmény mértékét, és azon nem módosítottak, KIVA alá tartozókra a kiadott rendelet nem vonatkozik. 

Jogszabályi háttér:

A Kormány 182/2024. (VII. 8.) Korm. rendelete a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény 80. és 81. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt (a továbbiakban: Szocho tv.) az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § (1) A Szocho tv. 11. § (2) bekezdésétől eltérően az a magyar állampolgár minősül munkaerőpiacra lépőnek, aki az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 365 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény szerint biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal. E szabály alkalmazása szempontjából a biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyba, egyéni, társas vállalkozói jogviszonyba nem kell beszámítani a csecsemőgondozási díj, az örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban együtt: anyasági ellátás) folyósításának időszakát, kivéve, ha ezen időszakokban az ellátás folyósítása mellett egyéb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony áll fenn, valamint a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát. A kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének minősül az anyasági ellátásban részesült, illetve részesülő természetes személynek a korábbi kifizetőjénél történő ismételt munkába állásának kezdete is. E rendelkezés alkalmazásában munkaerőpiacra lépőnek minősül a Magyarországgal határos, nem EGT-állam állampolgára is.

(2) A részkedvezmény összege a Szocho tv. 11. § (3) bekezdésétől eltérően a foglalkoztatás első évében a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb a minimálbér után a Szocho tv. 2. § (1) bekezdése szerinti adómértékkel megállapított összeg, a foglalkoztatás ezt követő további hat hónapjában pedig legfeljebb a minimálbér után a Szocho tv. 2. § (1) bekezdése szerinti adómérték 50 százalékával megállapított összeg.

(3) A Szocho tv. 11. § (6) bekezdésétől eltérően a (2) bekezdés szerinti részkedvezmény azon egész hónap tekintetében is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első éve, illetve tizennyolcadik hónapja véget ér.

3. § Ez a rendelet 2024. augusztus 1-jén lép hatályba.

4. § E rendelet rendelkezéseit a 2024. augusztus 1-jétől létesített munkaviszony esetében kell alkalmazni.

https://nav.gov.hu/ado/szocialis_hozzajarulasi_ado/Valtoznak_a_munkaeropiacra_lepok_utani_szochokedvezmeny_szabalyai

 

Fontos!

A Kulcs-Soft programcsalád egyéb ügyviteli termékeihez hasonlóan jelen verziónktól a Kulcs-Bér programunk működése is új, modernebb technológiai alapokra helyeződik.A fejlesztés jelenleg is folyamatban van, és ennek kapcsán szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy jelen verziónkban – ideiglenesen – a céges hónap választó legördülő listában az eddigi megjelenítéstől eltérően a hónapok állapot jelölő színezés nélkül kerülnek megjelenítésre:
 

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Számítógépes ikon látható

Automatikusan generált leírás

Ugyanez tapasztalható jelen verziónkban – ideiglenesen – a Dolgozó adatai pontban:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Weblap látható

Automatikusan generált leírás

 

A Hónapok karbantartása pontban:

A képen szöveg, elektronika, képernyőkép, szoftver látható

Automatikusan generált leírás

valamint a jogviszonyos jelenlét képernyő Éves adatok gombjára kattintva a Jelenlét adatok széles intervallum feltöltése képernyőn:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Weblap látható

Automatikusan generált leírás

A jelen verziónk előtti megszokott megjelenítést következő verziónkban ismét biztosítani fogjuk, addig türelmüket kérjük.

5.

Kulcs-Webjelenlét - Webjelenléti felületen a távollét típusok elrejtése

 

Törvényi megfelelés érdekében, jelen verziónktól kezdődően a Webjelenléti felületen a Munkatársak szabadság listájára kattintva már csak a saját távollét típusát láthatják a munkatársak. A többi munkatárs távolléteinél már csak egy TÁ jelölés látható, mint Távollét. Ebbe beletartozik többek között a szabadság, betegszabadság, egyéb távollét.

 

A képen szöveg, Betűtípus, szám, képernyőkép látható

Automatikusan generált leírás

A képen szöveg, képernyőkép, szám, szoftver látható

Automatikusan generált leírás

 

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani