Kulcs-Bér 2024. április (24v2949)

Módosítva ekkor Wed, 24 Júl ekkor: 12:17 DU


Megjelenési dátum: 2024. április 10.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2024. április 11-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

  

Jogszabálykövetés

1. 24T1041 - 1131 Szakképzési munkaszerződés kóddal bővült a biztosítási jogviszonykódok köre

Új fejlesztés

2EFO import beolvasó felület bővítése Órabér mezővel - sablon

Javítások

3Hibás kerekítési különbözetek KIVA-s cégek közteherutalásában

4. Állományi lista - üres oszlopok megjelenítése

5. Költségérvényesítés ingatlan bérbeadásból származó bevétellel szemben a Szja tv. 17. § (5) bekezdése alapján

 

Jogszabálykövetés


24T1041 - 1131 Szakképzési munkaszerződés kóddal bővült a biztosítási jogviszonykódok köre

 

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

 

24T1041 - 1131 Szakképzési munkaszerződés kóddal bővült a biztosítási jogviszonykódok köre

A Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzscsoportban a Biztosítási jogviszonykódok köre (OEP jogviszony) kiegészítésre került a 1131 Szakképzési munkaszerződés kóddal.

Az alapértelmezett szakképzési munkaszerződések esetében két új foglalkozási viszonyt biztosítunk a Foglalkozási viszony törzsben, amelyek a következők:

- Szakk.m.szerz.napp.t.t./i.feln.képz.2023.07.01-től

- Szakképz. munkaszerz. felnőttképz. 2023.07.01-tőlezek beállítása a jelenlegi két alapértelmezetten biztosított szakképzési munkaszerződés foglalkozási viszony beállításaival azonos, kivéve az OEP jogviszony kódot, amely a két új foglalkozási viszony esetében 1131 kód (Szakképzési munkaszerződés).

Az új foglalkozási viszonyok a KSH statisztikákon paraméterezésre kerültek.

A)

Automatikus kezelés biztosítása 2023.12.31-ét követően létesült szakképzési munkaviszonyok esetében

  • Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai – automatikus foglalkozási viszony változás biztosítása:

Jelen verziófrissítés futtatását követően az eddig biztosított 120. NYENYI kódú szakképzési munkaszerződés foglalkozási jogviszonyokat tartalmazó, 2023.12.31-ét követően létesült szakképzési munkaviszonyok esetében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyőn az eredetileg 1101 OEP kódú foglalkozási viszony a frissítéssel lecserélésre kerül az új, 1131 OEP kódú foglalkozási viszonyra.

  • 24T1041: 

A fenti esetben a jelenleg biztosított 120. NYENYI kódú szakképzési munkaszerz.foglalkozási jogviszonyokat tartalmazó, 2023.12.31-ét követően létesült jogviszonyok esetében az eredetileg 1101 OEP kódú "U" típusú jelentésekről biztosítjuk a Kulcs-Bér programban a T1041 gyűjtése során a "T" típusú jelentés gyűjtését, és a 1131 OEP kóddal az "U" típusú jelentés gyűjtését.

 

Fontos!

  • A 24T1041 gyűjtés indításakor a Változás keresésének időszaka Dátum intervallum kezdő dátumaként 2024.01.01-ét kell beállítani.
  • Az automatikus kezelés mind a saját munkavállaló képzése esetén kötött szakképzési munkaszerződésekre, mind az egyéb szakképzési munkaszerződésekre kiterjed!

B)

Milyen beállításokat kell megtenni a Kulcs-Bér programban, amennyiben Önök 2023.12.31-ét követően létesült szakképzési munkaviszonyok esetében is alkalmazni kívánják az 1131. biztosítási jogviszonykódot?

  • Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai – manuális foglalkozási viszony változtatás szükségessége

Ha a foglalkoztató a 1131-es jogviszonykódot 2023. július 1-jétől kívánja alkalmazni, és a szakképzési munkaszerződés 2023.július 1-2023.december 31. között keletkezett, akkor a felhasználónak kézzel kell módosítania a jogviszony alapadatoknál a 120 NYENYI kódú és 1101. OEP kódú foglalkozási viszonyt az új 120. NYENYI kódú és 1131 OEP kódú foglalkozási viszonyra a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.

  • 24T1041:

Ebben az esetben a jelenleg biztosított 120. NYENYI kódú szakképzési munkaszerz.foglalkozási jogviszonyokat tartalmazó, 2023.06..30-át követően létesült jogviszonyok esetében az eredetileg 1101 OEP kódú "U" típusú jelentésekről biztosítjuk a Kulcs-Bér programban a T1041 gyűjtése során a "T" típusú jelentés gyűjtését, és a 1131 OEP kóddal az "U" típusú jelentés gyűjtését.

C)

Milyen beállításokat kell megtenni a Kulcs-Bér programban, amennyiben Önök a 2023.07.01-e előtt létesült szakképzési munkaviszonyok esetében is alkalmazni kívánják az 1131. biztosítási jogviszonykódot?

  • Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai – manuális foglalkozási viszony változtatás szükségessége

Ha a foglalkoztató a 1131-es jogviszonykódot 2023. július 1-jétől kívánja alkalmazni, de a szakképzési munkaszerződést korábban kötötték, akkor a felhasználónak kézzel kell berögzítenie 2023. július 1-i kezdettel az új 120. NYENYI kódú és 1131 OEP kódú foglalkozási viszonyt a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.

  • 24T1041

Abban az esetben, ha a foglalkoztató a 1131-es jogviszonykódot 2023. július 1-jétől kívánja alkalmazni, de a szakképzési munkaszerződést korábban kötötték, akkor a foglalkoztatónak „V” bejelentéssel le kell zárni a szakképzési munkaszerződés miatt bejelentett 1101-es jogviszonykódot - 2023. június 30-ával -, majd egy „U” bejelentéssel 2023.  július 1-jével be kell jelentenie a 1131-es jogviszonykódon a szakképzési munkaszerződéses foglalkoztatást. Ezeket a 24T1041 gyűjtésekor biztosítjuk a Kulcs-Bér programban, miután akkor a felhasználó kézzel berögzítette 2023. július 1-i kezdettel az új 120. NYENYI kódú és 1131 OEP kódú foglalkozási viszonyt a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.

Figyelem!

A B) és a C) esetekben – tekintettel a lentebb olvasható NAV tájékoztató tartalmára – nem javasoljuk a kézi módosítások megtételét, mivel a tájékoztató szerint „saját munkavállaló képzése esetén a 2024. január 1-jén létrejött szakképzési munkaszerződéses jogviszonyt 2024. január 1-jével a 1131-es jogviszonykóddal indokolt bejelenteni a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultság tisztázása érdekében”.
Jogszabályi háttér:

https://nav.gov.hu/ado/jarulek/szakkepzesi-munkaszerzodeses-jogviszony-bejelentese

Új fejlesztés


EFO import beolvasó felület bővítése Órabér mezővel - sablon

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az EFO import beolvasó felület a Kulcs-Bér 2024. február/2 verziójában kiegészítésre került az órabér beemelésének lehetőségével. Ezzel kapcsolatosan került jelen verziónkban frissítésre a Karbantartáss/Egyszerűsített foglalkoztatottak importja képernyő alsó részében biztosított minta állomány.

Javítások


3

Hibás kerekítési különbözetek KIVA-s cégek közteherutalásában

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban KIVA-s cégek esetében a közteherutaláson a Kerekítési különbözet oszlopban a KIVA soron bizonyos esetekben ezer forintot  meghaladó összegek jelennek meg. A hibás kerekítési különbözetek ellenére a negyedéves KIVA előleg bevallások, a negyedéves és a negyedéven belüli havi bérösszesítők KIVA kötelezettségei, valamint a havi közteherutalási listák KIVA kötelezettségei megegyeztek, tehát a probléma utalási/bevallási hibát nem eredményezett. A hibát jelen verziónkban javítottuk.
 

3

Állományi lista - üres oszlopok megjelenítése

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az Állományi lista lekérése után a Megjelenített oszlopok beállításait követően a listán bizonyos esetekben üresen jelentek meg oszlopok. A hibát jelen verziónkban javítottuk.
3 

Költségérvényesítés ingatlan bérbeadásból származó bevétellel szemben a Szja tv. 17. § (5) bekezdése alapján

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adószámítási adatok képernyő "Önálló tevékenység költségelszámolása" táblarészében legfeljebb az önálló tevékenységből származó bevétel 50%-a volt költségként rögzíthető, mind a Havi mérték, mind a Havi összeg mezőben. Jelen verziónktól kezdődően olyan aktuális foglalkozási viszony esetében, amelynek a Foglalkozási viszony törzsbeli NYENYI beállítása: "a Tbj. szerint biztosítottnak nem minősülő természetes személy", valamint a  "Fogl. viszonyt nem eredményez" opció bejelölt állapotú,  az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben akár 100% költség is rögzíthető a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adószámítási adatok képernyő "Önálló tevékenység költségelszámolása" táblarész Havi mérték, illetve Havi összeg mezőjében.

Jogszabályi háttér:

Szja törvény 17.§ (5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

 

 

 


Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani