Kulcs-Bér 2013. január/3.

Módosítva ekkor Mon, 29 Júl ekkor: 1:07 DU

Megjelenési dátum: 2013. január 21.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy azon ügyfeleink, akiknél a frissítés nem volt sikeres, a 2013. január 22-étől elérhető Kulcs-Bér 2013. január/3. telepítő fájl ismételt letöltésével tudják orvosolni a felmerült problémát.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. január/3. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

1. Új foglalkozási viszony – „Filmipari statiszta” alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása »
2. Új utalási formátum – Kinizsi Bank (NetB@nk CSV) »
3. Nyilatkozatok aktualizálása »
4. 2013. Havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés »
5. Közalkalmazottak jövedelem elszámolása »
6. Munkaidőkeret számítás »
7. Távolléti díj számítás egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén »
8. Alapbér jellegű jövedelem jogcímek kezelése távolléti díjszámításban »
9. 2013. – Alkalmazás minősége kódok »
10. 1358 Nyomtatvány »

Új foglalkozási viszony – „Filmipari statiszta” alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efotv.) 1. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„filmipari statiszta”: az a természetes személy, aki a 3711 FEOR számmal azonosított foglalkozásúnak minősül, feltéve, hogy tevékenysége a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott filmalkotás elkészítésében való kisegítő (pótolható) jellegű részvételre irányul és e tevékenységből származó napi nettó jövedelme nem haladja meg az e törvényben meghatározott mértéket. A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot. A 2. § 8. pontjában meghatározott munkáltató által fizetendő közteher mértéke a filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglakoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 3000 forint.

Programunkban alapértelmezetten biztosítjuk a Egyszerűsített fogl. – Filmipari Statiszta foglalkozási viszonyt, amelyet a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok alapértelmezéseinek visszatöltése után lehet kiválasztani a dolgozó jogviszony alapadatainál.

Új utalási formátum – Kinizsi Bank (NetB@nk CSV)

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Új utalási formátummal bővítettük a munkabér, illetve a közteher utalás formátumát. Ez a formátum lehetővé teszi a Kinizsi Bank felé történő utalási fájl elkészítését. Amennyiben „NetB@nk CSV” formátumban szeretnének utalási fájlt készíteni, ezt a Törzskarbantartások/Közös törzsek/ Bank opcióban a kiválasztott bank tulajdonságainál állíthatják be. Alapértelmezetten a Kinizsi Bank irányába történő utalási fájl a jövőben ilyen formátumban fog elkészülni.

Nyilatkozatok aktualizálása

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Módosításra kerültek a jogszabályi változásoknak megfelelően az alábbi nyomtatványok, amelyek elérhetők a „Nyilatkozatok” menüpontban:

- Adóelőleg- nyilatkozat 2013. évben az adóelőleg megállapítása során figyelembe vehető költségekről
- Adóelőleg- nyilatkozat 2013. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához
- Adóelőleg- nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről 2013-ban
ÚJ! Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata a 2013. évben adókedvezmény érvényesítéséhez
- Nyilatkozat a 16. évnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság igénybevételéről

2013. Havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés

Prémium verzióban elérhető funkció

2013. január / 3 verziójától aktualizálásra került a havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés a 2013 évi változásoknak megfelelően. A nyomtatvány elérhető az Adatszolgáltatások / KSH felé / Munkaügyi jelentés opcióban. A nyomtatvány 2013–tól alapértelmezetten felgyűjti a közfoglalkoztatott jogviszonyban számfejtett dolgozók adatait is, ezért a szűrőablakról lekerült annak választási lehetősége, illetve új sorral bővült a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalókra vonatkozóan. Az elkészült munkaügyi jelentést a jövőben a KSH Elektra rendszerén xml formátumban lehet majd elküldeni, mely a jelenlegi verzióban még nem található, természetesen a jövőben ez is megvalósításra kerül.

Közalkalmazottak jövedelem elszámolása

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltését követően a közalkalmazottak bértábla szerinti besorolásának megfelelően kiszámolja a program a dolgozó alapbérét, figyelembe véve, hogy el kell érnie a minimálbér („A” és „B” fizetési osztály), illetve a garantált bérminimum („C” fizetési osztálytól) összegét. Ettől a verziótól nem számol a program az alapilletmény összegével.

Munkaidőkeret számítás

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Alapértelmezettként a munkaidő keret a munkarendben meghatározott napi munkaidő valamint az adott hónapban elszámolható munkanapok szorzataként kerül meghatározásra.

Amennyiben 5/2-től eltérő munkarendben foglalkoztatott munkavállalók részére a munkarendben meghatározott napi munkaidőtől eltérő óraszámmal szeretnék meghatározni a munkaidő keretet, erre ad lehetőséget az „5/2-től eltérő” beállítás, valamint a kapcsolódó napi munkaidő megadási lehetőség: „Havi/ többhavi munkaidőkeret számításakor használt napi órakeret”.

Fontos! A munkaidő keretben történő foglalkoztatottak jövedelem elszámolásához szükséges a részletes jelenlétadatok rögzítése a programban.

Távolléti díj számítás egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Kulcs-Bér programban a Munka Törvénykönyve előírásainak megfelelően távolléti díj a munkarendbe rögzített napi munkaidő óráira kerül elszámolásra. Ezért a munkarend naptárban megszüntetésre került a „Szabadságra és betegszabadságra elszámolt napi órakeret” mező.

Alapbér jellegű jövedelem jogcímek kezelése távolléti díjszámításban

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új jövedelem tulajdonság került bevezetésre a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímekre vonatkozóan, amely alapján megadhatjuk, hogy az ilyen jogcímen számfejtett , vagy ilyen jogcímen rögzített jövedelem összege a távolléti díj alapját képezze –e az adott hónapban.

Abban az esetben, ha a számfejtett összeg kerül jelölésre, az ezen a jogcímen számfejtett érték képezi az aktuális havi távolléti díj alapját, amennyiben a Teljes havi (rögzített) összeget állítjuk be, akkor az egyéb jövedelmeknél rögzített összeg kerül a távolléti díj alapjába. Az osztószám ebben az esetben is havi béres dolgozónál 174, részmunkaidős esetén pedig az ezzel arányos osztószám.

2013. – Alkalmazás minősége kódok

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Változott a magánszemély nyugdíjas státuszának jelölésére szolgáló (az alkalmazás minősége rovat 1-2. kódkockája).

Az alábbi változások léptek életbe:

Programunk jelen frissítéssel párhuzamban a nyugdíjas foglalkozási viszonyban rögzített dolgozók alkalmazás minősége kódjait a változásoknak megfelelően automatikusan módosítja, illetve megfelelteti a 2013-ban használatos kódokkal. Azonban javasolt ezek ellenőrzése. Az ellenőrzés megkönnyítése érdekében bővítettük a Kompakt és Prémium verziókban elérhető Vezetői információk/Állományi lista adatait. A Személyi adatok/ Nyugdíj típusa opció kibővül az ellátásokkal is, amely segítséget nyújt az ellenőrzésben.

1358 Nyomtatvány

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól már elérhető az Adatszolgáltatás/NAV felé/ 1358 opcióban a 1358 nyomtatvány a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségeiről bevallás.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani