Kulcs Bér - 2014. november/2 (1885)

Módosítva ekkor Mon, 29 Júl ekkor: 11:11 DE



1. ÚJ modul: Online Szabadság tervező
2. ÚJ funkció: Következő évi munkarend és szabadság adatok feltöltése Web-jelenlét modulba
3. ÚJ funkció: Automatikus üzenetküldés a modul elérhetőségéről az új belépők részére
4. Új funkció: A Web-jelenlét Admin felületén e-mail cím megadási lehetőség az egyes engedélyezési folyamatok értesítő leveleinek továbbításához
5. Csoportos munkaszerződés nyomtatásban a sorszámozás optimalizálása
6. Új jövedelem jogcímek: Helyközi bérlettérítés (hazautazás)
7. Új funkció: Excel importer bővítése szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményekkel
8. Egyházi személyek jogviszonyának kezelése
9. Új funkció: Főkönyvi feladás Mátrix rendszerbe


Megjelenési dátum: 2014.  november 27. (csütörtök)

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!


ÚJ modul: Online Szabadság tervező

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció, Kompakt verzióhoz vásárolható

Az Ön cége került már olyan helyzetbe, hogy egy adott időszakban annyian voltak szabadságon, hogy a munkát csak nehezen tudták elvégezni? Előfordulhat, hogy míg az egyik kolléga pihen, a másik túlórázik, mert rosszul lett megszervezve a szabadságok kiadásának folyamata? Ilyenkor a cégeknek plusz költségekkel kell számolni, hiszen ha a munka mennyisége a szabadságolások idején arányosan nem csökken, olykor bizony azoknak kell túlóráznia, akik éppen dolgoznak.
Egy nagyobb cég esetében már nem elvárható, hogy a HR-es kolléga vagy a munkaügyi ügyintéző fejben tartsa akár egész részlegek minimum létszámát, amellyel a vállalat működni tud. Elképzelhető, hogy akár munkakörökre bontva tudnia kell, hogy hány fő az, akik nélkül nem tudják biztosítani a termelést, vagy akár az általuk nyújtott szolgáltatás minőségét. A szabadságok engedélyezésénél mérlegelni kell, hogy biztosan nem okoz-e problémát az, ha mondjuk egy 3 fős csoportból 2 -en szabadságra mennek.
A Kulcs-Soft Online szabadság tervező modulja a fenti problémákra kínál webes megoldást, amellyel könnyedén megtervezheti akár az egész éves munkaerőigényt, mindezt a vezetők és beosztottak egyedi igényei alapján. Nem utolsó sorban arra is megoldást biztosítunk, hogy a Munka törvénykönyvében leírt szabályozásoknak megfelelnek-e a tervként számon tartott adatok és alkalmas a szabadságtömb elektronikus kiváltására is.

Részletes leírás  Online Szabadságtervezőhöz kapcsolódó bejegyzések

 

ÚJ funkció: Következő évi munkarend és szabadság adatok feltöltése WebJelenlét modulba

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltését követően lehetőséget biztosítunk a 2015. január hónap munkarendjének feltöltésére, valamint a 2015, évi szabadság napok is kiszámításra és igény szerint feltöltésre kerülnek.
A fejlesztés által a WebJelenlét rendszerben a munkavállalók már idén bejelölhetik a következő év januárjára tervezett szabadságukat, valamint a jövő évi jelenléti ív vezetése is elérhető anélkül, hogy megnyitásra kerülne a 2015-ös év a Kulcs-Bér programban.
A WebJelenlét feltöltés kezelőpanelen (Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Adatok feltöltése WebJelenlét rendszerbe) paraméterezhető, hogy mely adatokat kerüljenek felszinkronizálásra a Következő évi adatok szekcióban.

Fontos: Nem elég csak az új opciót bejelölni, az „aktív jogviszony adatainak feltöltése” szekcióban „párját” is jelölni kell.

2015. januári jelenlét adatok a WebJelenlétben

 

ÚJ funkció: Automatikus üzenetküldés a modul elérhetőségéről az új belépők részére

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

A felszinkronizáláskor, amikor az új dolgozó rögzítésre kerül a webes adatbázisba, az e-mail címére egy automatikus e-mail üzenetet kap a jelenlét modul elérhetőségéről (hivatkozással) és a belépéshez szükséges adatokról
Amennyiben a Kulcs-Bér programban a felszinkronizálás után kerül rögzítésre a dolgozó e-mail címe, egy ismételt felszinkronizálással utólag is kiküldésre kerül a tájékoztató e-mail.
A fenti működés azonban azt eredményezi, hogy ha egy már rögzített dolgozónak megváltozik az e-mail címe, akkor felszinkronizáláskor neki is elküldésre kerül az automatikus e-mail üzenet.
Azon dolgozókra nem érvényesíthető a működés, akik már rögzítésre kerültek a programban, megtörtént az adataik felszinkronizálása és az e-mail címük is meg volt adva, tehát  a működés ez esetben „visszamenőlegesen” nem érvényesíthető.

 

Új funkció: A Web-jelenlét Admin felületén e-mail cím megadási lehetőség az egyes engedélyezési folyamatok értesítő leveleinek továbbításához

Kulcs-Bér  Prémium verzióban elérhető funkció

Amennyiben szeretné, hogy a vezetőn és a munkavállalón kívül más is kapjon tájékoztatást az engedélyezett szabadságokról, valamint az engedélyezett szabadság napokat érintő módosításokról, akkor az „Admin” felületen a beállítások menüpontban lehetőség nyílik egy e-mail cím megadására:

E-mail cím megadási lehetőség az admin felületen

Az e-mail cím beállítását követően a következő esetekben érkezik rá értesítés:

- vezető elfogadja a szabadságkérelmet

- vezető elfogadott szabadságkérelmet visszautasít

- dolgozó átállítja az engedélyezett szabadságot munkanapra

 

Csoportos munkaszerződés nyomtatásban a sorszámozás optimalizálása

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A munkaszerződések csoportos nyomtatása esetén a sorszámozás folyamatos volt, nem kezdődött, minden nyomtatványnál előröl.
Az alábbi sablonok használata esetén fordulhatott elő ilyen eset:
- Munkaszerződés (határozatlan idejű) 2012.07.01-től
- Munkaszerződés (határozott idejű) 2012.07.01-től
- Munkasz.(határozott id.,m.idő megh.)2012.07.01-től
- Munkasz.(határozatlan i,m.idő megh.)2012.07.01-től

Fontos: A frissítés letöltését követően, csak azoknál a szerződés sablonoknál érvényesül a módosítás, amelyek korábban nem kerültek módosításra. Amennyiben az esetlegesen elvégzett módosítások ellenére szeretnék, hogy a sorszámozás csoportos nyomtatás esetén is helyes legyen, két lehetőség közül választhatnak:

- Visszatöltik az alapértelmezett beállításokat
- Elvégzik a sablon sorszámozásának helyre állítása

A sablon helyreállítás lépései:
Nyissa meg az egyik szerződéssablont.
- az „1.”-es sorszámon jobb gomb kattintást követően válassza a „Felsorolás és számozás…” pontot:

Sorszámozás helyre állítása

Bal alsó sarokban a „Számozás folytatása” helyett válassza ki a „Számozás nullázása” opciót.
- „Rendben”-nel zárja be az ablakot
Majd ugyanezt végezze el a 8. pont „a.” betűjére kattintva is, és az OK gombbal zárja be a sablont.
A fenti műveletet valamennyi érintett sablonnál el kell végezni amennyiben a csoportos nyomtatásnál a sorszámozás nem megfelelő.

 

Új jövedelem jogcímek: Helyközi bérlettérítés (hazautazás)

Kulcs-Bér Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Helyközi bérlettérítést a munkáltató egyaránt adhat napi munkába járáshoz, valamint hazautazáshoz. A napi munkába járáshoz adott bérlet juttatásnak nincs felső határa, míg  a hazautazáshoz 2014-ben  havonta 35.200Ft adható.

Jogi háttér: 9/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. §
„3. § (1) A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló
a) belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,
b) helyközi (távolsági) autóbuszjáraton,
c) elővárosi buszon, HÉV-en,
d) menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven
utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.
(2) A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a.
(3) A munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a, legfeljebb havonta
a) 2010-ben 30 000 forint,
b) 2011-től minden évben az előző évben irányadó összegnek a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző évre megállapított és közzétett éves átlagos fogyasztói árnövekedés mértékével növelt összege.
(4) A hazautazással kapcsolatos költségtérítés e rendeletben meghatározott felső korlátjának a tárgyévre vonatkozó mértékét a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter 2011-től kezdődően minden év január 25-ig hivatalos lapjában közzé teszi.

Fogalmak:
b) napi munkába járás: a lakóhely vagy a tartózkodási hely és a munkavégzés helye közötti napi, valamint a munkarendtől függő gyakoriságú rendszeres vagy esetenkénti oda- és visszautazás;
c) hazautazás: a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer – az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer – a lakóhelyre történő oda- és visszautazás;”

A fentieknek megfelelően a Kulcs-Bér programban az alábbi jövedelem jogcímek érhetők el:
- Helyközi bérlettérítés (vevő a munkáltató)
- Helyközi bérlettérítés (vevő a munkavállaló) jogcímeknél, nincs felső határ beállítva

Új jogcímek:
- Helyk. bérlettérítés (hazaut., vevő a munkáltató)
- Helyk. bérlettérítés (hazaut., vevő a munkaváll.) ahol a felső határ 35.200 Ft.

 

Új funkció: Excel importer bővítése munkavállaló- illetve munkáltató által érvényesíthető adó- és járulék kedvezményekkel

Kulcs-BéKompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően, az Excel importerrel lehetőség nyílik a munkavállaló által érvényesíthető kedvezmények importálására:
- Családi adóalap kedvezmény
- Súlyos fogyatékos kedvezmény

Valamint a munkáltató által érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezmények beemelésére a Kulcs-Bér programba:
- 25 év alatti munkavállaló után érvényesíthető kedvezmény
- 55 év feletti munkavállaló után érvényesíthető kedvezmény
- Anyasági ellátást követő foglalkoztatás esetén érvényesíthető kedvezmények
- Doktori képzésben részt vevők kedvezménye
- Kutatók foglalkoztatási kedvezménye
- Szabad vállalkozási zónában működtetett vállalkozás kedvezménye
- Szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatott kedvezménye
- Tartósan álláskeresők kedvezménye

Fontos:A kedvezményeket kódokkal azonosítjuk és egy mezőben kell megadni, mert ezek közül maximum 1 választható a dolgozóhoz.
A szakképzettséget nem igénylő kedvezmény csak akkor kerül beemelésre, ha 9-es a Feor, vagy nincs kitöltve.

 

Új funkció: Egyházi személyek jogviszonyának kezelése

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltését követően az egyházi személyek számfejtésének elősegítéséhez az alábbi foglalkozási viszonyok érhetők el a programban, amelyek 91-es alkalmazás minősége kóddal kerülnek átadásra a 1408-as havi adatszolgáltatásba:
- Egyházi személy munkaviszony teljes munkaidős
- Egyházi személy nyugdíjas munkaviszony telj. munk.

A számfejtés elősegítése érdekében új járulék került létrehozásra:
- Önkéntes felajánlás (egyházi), mértéke 10%, az alkalmazottól kerül levonásra.

A tevékenységhez kapcsolódó új jövedelem jogcímek is elérhetők a Kulcs-Bér program Kompakt és Prémium verziójában:
Az Egyházi személyek adózása az alábbi jogcímek esetében a következő: Az elszámolt illetményből levonásra kerül az szja előleg, valamint az önkéntes hozzájárulás.
- Hitoktatói bér (egyházi)
- Hit- és erkölcstan bér (egyházi)
- Egyházi személyek illetménye
- Vezetői pótlék (egyházi)
- Egyéb pótlék (egyházi)

A nyugdíjas egyházi személyek illetményéből szintén levonásra kerül az szja előleg, valamint a 10% önkéntes hozzájárulás, azonban az egyház 27%-os mértékű eho-t is fizet utána:
- Hitoktatói bér (nyugd.egyházi)
- Hit- és erkölcstan bér (nyugd.egyházi)

 

Új funkció: Főkönyvi feladás: Mátrix rendszerbe

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltését követően lehetőség nyílik a bér tételek Mátrix könyvelési rendszerbe történő átadására.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani