A Web Szabadság tervező aktiválása

Módosítva ekkor Tue, 2 Máj, 2023 ekkor: 1:22 DU

A Kulcs-Bér program Beállítások/”Web szabadságtervező beállítások” opciójában használat előtt élesíteni kell a funkciót.

Online szabadságtervező elérhetősége
A szabadság tervező opció aktiváló felülete igen egyszerű, egyértelmű információk beállítására alkalmas. A szabadság tervező modul aktiválása könnyedén elvégezhető, ha a sor elé egy pipát teszünk, majd elmentjük a módosítást. Kérjük legyenek türelemmel aktiválást követően, ugyanis a háttérben éppen zajlik a webes adatbázis létrehozása, amely néhány percet is igénybe vehet. Ugyan itt, arra is lehetőséget biztosítunk, hogy megadják, a jövőben szabadságok tervezésénél a munkavállaló összes szabadságára tekintettel mennyit jelölhet a vezető (munkáltató) , illetve mennyit jelölhet a munkavállaló.



aktiválás2

Szakmai háttér

A munkavállaló által jelölhető szabadság mértéke százalékban opció tehát lehetővé teszi, hogy korlátozzuk a vezető, vagy beosztott által jelölhető szabadságok számát.
Példa: abban az esetben ha Bérszámfejtő Gizellának van 20 nap alapszabadsága, 8 nap életkor után járó pótszabadsága, és 2 nap gyermek után járó pótszabadsága, és beállítjuk, hogy a munkáltató 66 % -ban „rendelkezhet” a szabadság kiadásáról, akkor a beosztott a szabadsága 34 % -át jelölheti be a szabadság tervezőbe. Az értéket alapértelmezetten 100 % -ra állítottuk. Az előző példa alapján a mezőbe 34 % -ot kellene írni. A vezető ezáltal 19,8 ~ 20 napról, a beosztott pedig a fennmaradó 10 napról (10,2 nap) rendelkezhet.
A szabadság tervek elkészítésénél többféle ellenőrzés is lefuttatható, az egyik ilyen a 14 egybefüggő naptári nap kiadásának figyelése. A bérszoftverben ez már régóta jelölhető, ugyanis a munkavállaló nyilatkoztatható az ellenkezőjéről is. Erről bővebben itt olvashat: Nyilatkozat éves szabadság Mt. 122. § (3) -től eltérő kiadásáról
Abban az esetben tehát, ha a dolgozó szabadság és pihenőidő nyilvántartásánál nincs bejelölve az eltérő megállapodás ténye, a szabadság tervezésénél az ellenőrzés kiterjed a 14 naptári nap egybefüggő szabadság jelölésének meglétére is. Amennyiben ez az opció az adott dolgozónál be van jelölve (azaz nyilatkoztatva lett, hogy nem kívánja a 14 naptári napot egybefüggően kivenni), az online rendszer ennek tényét „tudomásul veszi”, és nem figyelmeztet ellenőrzéskor.


Szabadság kiadás szabályainak figyelése Mt.122.§(3) alapján


Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani