08 bevallás paraméterezésének ellenőrzése

Módosítva ekkor Thu, 28 Dec, 2023 ekkor: 3:40 DU


Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Standard, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az Adatszolgáltatások/NAV felé/2108 bevallás pontban kibővített ellenőrzési funkciót biztosítunk Felhasználóink számára. A 2108 bevallás pontban a szűrőablakról a Jelentés 2108 felületre lépve a jobb alsó sarokban új jelölőnégyzetet biztosítunk „Beállítások ellenőrzése gyűjtés előtt” megnevezéssel.

                    Kép1

Az ellenőrzés elvégzése opcionális, a jelölőnégyzet alapértelmezetten bejelölt állapotú, de állapota a Felhasználó igénye szerint változtatható (felhasználófüggő beállítás).  Az ellenőrzés a Tovább gomb megnyomása után fut le. Az utolsó beállított állapot megjegyzésre kerül és következő alkalommal úgy jelenik meg. Amennyiben az ellenőrzés „hibát” talál, akkor a program üzenetet jelenít meg erről. Ekkor a Felhasználó eldöntheti, hogy a hibák/hiányosságok javítása/pótlása nélkül tovább futtatja a bevallás gyűjtését, amelyet kétféleképpen tehet meg:

-          az „Igen” gombra kattint, aminek eredményeképp a gyűjtés lefut és a bevallás XML elkészül. Ezt követően ismét belépve a Jelentés 2108 felületre, a „Beállítás ellenőrzése gyűjtés előtt” funkció bekapcsolt állapottal jelenik meg.

-          a „Mindig” gombra kattint, aminek eredményeképp a gyűjtés lefut és a bevallás XML elkészül. Ezt követően ismét belépve a Jelentés 2108 felületre, a „Beállítás ellenőrzése gyűjtés előtt” funkció kikapcsolt állapottal jelenik meg.

Amennyiben a Felhasználó a „Nem” gombra kattint, úgy az üzenet eltűnik, és a Jelentés 2108 képernyőn a hibás vagy hiányos beállításokat meg lehet tenni, amelyhez segítséget nyújt az Összesítés megtekintése funkció.

                                Kép2

Az „Összesítés megtekintése” gomb megnyomása után megjelenő felületen a beállítandó jogcímek csoportokba rendezve jelennek meg az alábbiak szerint:

 

                                Kép3

Az összesítés táblázat új gombsorral egészült ki.

Valamely csoportra kattintva megjelennek a csoportba tartozó elemek.

Ide került át a „Kijelölt beállítás (sor) törlése” gomb is, ami korábban az összesítés bezárása gomb mellett volt.

A „Módosítás” gomb az „üres sorok” szekción kívül mindegyik szekcióra elérhető. (Amennyiben a bejelentkezett felhasználónak van hozzá jogosultsága.)

                                Kép4

Ha a Módosítás gombot megnyomtuk, akkor megjelennek a bevallás paraméterezhető sorai (jövedelem és levonás esetén más-más sorok jelennek meg).

Itt egy adott jövedelem vagy levonás jogcímhez lehet hozzárendelni a bevallás sorait.

                    Kép5

A kijelölés könnyítését szolgáló gombok is felkerültek erre a felületre:

                    Kép6

Ha ebben az állapotban vagyunk, akkor nem lehet továbblépni mindaddig, amíg az OK, vagy a Mégsem gombot meg nem nyomjuk. Ha mégis a Tovább gombra kattintunk ezen a beállító képernyőn állva, akkor a következő üzenetet jeleníti meg a program:

                    Kép7

A szükséges beállítás elvégzését követően az OK megnyomása után az összesítés táblázat újbóli megjelenítésekor:

1. a szerkesztett sor lesz kijelölve, ha nem került át egy másik csoportba. Ha átkerült, akkor

2. a szerkeszett sor csoportjából a szerkesztett sort követő sor lesz kijelölve. Ha ilyen nincs akkor

3. a szerkeszett sor csoportjából a szerkesztett sort megelőző sor lesz kijelölve. Ha ilyen sincs, mert nem maradt már a csoportban egyetlen jövedelem/levonás sem, akkor

4. A legelső sor lesz kijelölve.

 

Fontos!

Az „Összesítés bezárása” gombra kattintást követően ne felejtsék el a „Beállítások mentése” gombra kattintva menteni a módosított beállításokat!

 

                      Kép8

 

Kép9

A felületeken a nyomtatás és az Excel export egér jobb gombjára előugró menüből elérhető.

                        Kép10

 


 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani