Kulcs-Bér – 2017. március (v2219)

Módosítva ekkor Mon, 29 Júl ekkor: 8:27 DE

Megjelenési dátum: 2017. március 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1. Nagypéntek munkaszüneti nap
2. Járuléklevonás ledolgozott nap hiányában
3. Munkaidőkeret elszámolás ledolgozott nap hiányában
4. Egy órára eső távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken
5. Munkaidőkeret elszámolás munkaszüneti nap díjazása esetén
6. Új utalási file formátum
7. Termékszám megjelenítésének módosítása
8. Adatszolgáltatások megjegyzés mezőjének töltése



Nagypéntek munkaszüneti nap
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. április 14-edikét, nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánították.

Ennek megfelelően a programban is módosításra kerültek a munkarendek.

A frissítés minden munkarendben beállítja a nagypénteket munkaszüneti napra, ahol a húsvét hétfő is munkaszüneti napként szerepel. A módosítás tehát az egyedileg felvett munkarendek esetén is megtörténik.

Fontos! A munkarendek módosítása nem jelenti a jelenlét adatok módosítását. Abban az esetben, ha a dolgozóknál már feltöltésre került az áprilisi jelenlétadatos táblázat, akkor ezt módosítani szükséges a módosult munkarendnek megfelelően! Ez elvégezhető egyénileg a dolgozó jelenlét adatainál állva a jobb felső sarokban található Feltölt gomb megnyomásával, vagy csoportosan az Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Jelenlét adatok feltöltése menüpontban. Itt a csoportos műveleteket választva a kijelölt dolgozókra csoportosan tudjuk feltölteni a munkarend szerinti jelenlét adatokat:

                Jelenlétadat feltöltés

A módosítás kihatással van a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók számfejtésére is. A frissítés minden olyan munkaidőkeretet átszámol, ahol áprilisban nincs számfejtés, a munkaidőkeret időszakába az április 14. beleesik és ez a nap munkaszüneti napként van jelölve.

Azokban az esetekben, mikor a munkaidőkeretben teljesítendő óraszámot nem a programmal számoltatták, hanem kézzel adták meg, a frissítést követően ismét szükségessé válhat az óraszám módosítása, mert a frissítés ezen esetekben is a törvényi szabályozásnak megfelelő óraszámot állítja be a dolgozókhoz.



Járuléklevonás ledolgozott nap hiányában
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A jelen verzió futtatását követően megoldottá válik a programban annak a kilépőnek a helyes számfejtése, akinek a jogviszony megszűnésének hónapjában nem volt ledolgozható napja.

Amennyiben a dolgozónak a hónap első napjaiban szűnt meg a jogviszonya, és a megszűnés napjáig a munkarendje csak pihenőnapot tartalmazott, akkor a program csak személyi jövedelemadót vont a dolgozótól, járulékokat nem. Ezt a problémát úgy lehetett megoldani, hogy a dolgozó munkarendjében legalább egy napot ledolgozhatóra kellett állítani, a jelenlét adataiban viszont ugyanezt a napot pihenőre.

A frissítést követően ezekre a munkarend és jelenlétadat módosításokra nem lesz szükség. Manuális beavatkozás nélkül, a program helyesen számolja a járulékokat is a személyi jövedelemadó levonás mellett.



Munkaidőkeret elszámolás ledolgozott nap hiányában
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A legfrissebb verzióban megoldottá válik azon munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók számfejtése, akiknek van olyan hónapjuk, amely csak pihenőidőt tartalmaz.

A jelen verziót megelőzően ezen esetekben a program nem számolta el a dolgozó hónapra eső bérét, így azt manuálisan kellett felvenni az egyéb jövedelmek közé.

A frissítés futtatását követően erre a manuális beavatkozásra nincs szükség, a program abban az esetben is helyesen állapítja meg a dolgozót adott hónapban megillető bért, ha nincs ledolgozott ideje.



Egy órára eső távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A törvényi előírásoknak való szigorúbb megfelelés érdekében bővítésre került a fizetési jegyzéken megjelenített adatok köre.

A programban ennek érdekében új opció került kialakításra a Beállítások/Számfejtés beállításai/Nyomtatványok beállításai menüpontban:


                    Távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken

Az opció jelöltsége esetén a fizetési jegyzéken megjelenítésre kerül a távolléti díj egy órára eső összege:


                    Távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken

Az adat akkor is megjelenítésre kerül, ha az adott hónapban nem történt távolléti díj számfejtés.

Előfordulhat, hogy egy hónapon belül eltérő távolléti díjjal kell számfejteni a dolgozó távollétét – pl.: hóközi bérváltozás esetén – ebben az esetben mindig a hónap utolsó napján érvényes távolléti díj összege kerül megjelenítésre.



Munkaidőkeret elszámolás munkaszüneti nap  díjazása esetén
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A legfrissebb verzióban módosításra került a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló hónapra jutó bérének megállapítása, amennyiben munkaszüneti napra távolléti díjat is számfejtünk részére.

A verzióban megoldásra került, hogy amennyiben a munkarendben munkaszüneti nap került beállításra, melyhez óraadat is tartozik (nem pihenőnapra eső munkaszüneti nap esetén), akkor ennek a napnak távolléti díjjal történő elszámolásához nem azt az óraszámot veszi alapul a program, ami a munkarend óraadatos táblázatában beállításra került, hanem azt ami a munkaidőkeret elszámolásához használt napi órakeret.

Ennek köszönhetően nem fordulhat elő olyan eset, hogy a dolgozó számfejtett törzsbére magasabb legyen, mint a szerződésben rögzített alapbére.

Példa:

A dolgozó heti 32 órás részmunkaidős, 5/2-től eltérő munkarendben dolgozik, napi 8 órát. Havi bére 250.000Ft. A munkaszüneti napra alapbért számolnak el részére. Többhavi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk, a március nem elszámolási hónap.

2017. márciusában 22 ledolgozható nap és 1 munkaszüneti nap van az általános munkarend szerint. A dolgozó heti 32 órás, így a munkaidőkeret óraszámának számításához napi 6,4 órát kell alapul venni. Ennek értelmében a dolgozónak 140,8 órát kell ledolgoznia a hónapban.

A dolgozó dolgozik 17 napot, ami 136 órának felel meg.

A frissítést megelőzően a program 8 órára számolt távolléti díjat a dolgozónak munkaszüneti napra, mert a munkarendje szerint a ledolgozható napi óraszáma 8 volt, és ezt az óraszámot használta a munkaszüneti napi távolléti díj meghatározásához is.

Így a dolgozó törzsbére kiegészítésre került 6,4 órával, mert így kapta volna meg a havi bérét és kapott még 8 órára munkaszüneti napra távolléti díjat. A program a munkaidőkeret bérkiegészítést kompenzálta a 8 óra munkaszüneti napi távolléti díjjal, így 1,6 órával több időre adott törzsbért.

A frissítésben az került megoldásra hogy munkaidőkeretes dolgozó esetén, amennyiben a munkaszüneti napot távollét díjjal díjazzák, akkor az ennek számításához használt óraszám, a munkaidőkeret számításához használt óraszám legyen. Így elkerülhető, hogy magasabb összegű törzsbér kerüljön megállapításra, mint az alapbér.



Új utalási file formátum
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Új utalási file formátum került kialakításra GIRO egyedi kezdeményező azonosítóval (.121) néven.

A file szerkezete megegyezik a sima GIRO (.121) formátumban összeállított file szerkezetével, a különbség csupán abban jelentkezik, hogy az utalási file fejlécében a kezdeményező azonosító nem kerül automatikusan generálásra, hanem azt az adatot emeli be, amit a bérprogram Beállítás/Átutalások beállításai menüjében az UGIRO azonosító mezőben megadunk:


UGIRO azonosító

Ezt az utalási formátumot várja el többek között a Gránit Bank is.



Termékszám megjelenítésének módosítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A legújabb verzióban módosításra került a programban a termékszám megjelenítésének módja.

A frissítést megelőzően a bérprogramhoz rendelt termékszámot a program minden felhasználója láthatta.

A frissítés futtatását követően csak a rendszergazda felhasználóval bejelentkezve válik láthatóvá a termékszám, minden más felhasználó számára csillagokkal kerül feltöltésre a termékszám mező.

Ennek köszönhetően az Ügyfélportálra való bejelentkezés módja is változik, amennyiben nem rendszergazda felhasználóval kattintunk az Ügyfélportál gombra.

Ebben az esetben a belépéshez meg kell adni a termékszámot.


                    Ügyfélportál

Ezzel a megoldással igyekszünk Ügyfeleink adatainak még nagyobb biztonságot teremteni.



Adatszolgáltatások megjegyzés mezőjének töltése
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A NAV felé küldendő változásbejelentők (T1041, T1042E, T1044D) esetén lehetőségünk van megjegyzést fűzni az adatszolgáltatáshoz. Ezt a megjegyzést a program eddig is töltötte, de csak azzal az információval, hogy a Kulcs-Bér programból történik az adatok érkeztetése.

A frissítést követően a megjegyzést azon dolgozók nevével töltjük fel, akik a változásbejelentőben szerepelnek.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani