Kulcs-Bér – 2017. december/2 (v2286)

Módosítva ekkor Mon, 29 Júl ekkor: 8:16 DE

Megjelenési dátum: 2018. január 09.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1. 17M30
2. A pénzellátások folyósítása átkerült a Magyar Államkincstár hatáskörébe
3. HIvatásos sportolók után fizetendő kifizetői EKHO
4. Egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes jövedelemkorlátjának visszamenőleges módosítása



17M30
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Frissítés után elérhetővé válik a 17M30 -as igazolás. A munkáltató, kifizető összesített igazolását a 2017. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz, megtalálják az Adatszolgáltatások/NAV felé/ 17M30 menüpontban.

Fontos! Amennyiben Ön egyedileg létrehozott szja köteles jövedelmet is számfejtett munkavállalóinak a 2017 -es évben, szíveskedjen ellenőrizni az M30-as igazolás paraméterezését, melyre a Beállítások/Számfejtés/M30 menüpontban van lehetőség. Az egyedi jövedelem jogcímek okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében a menüpont indításakor felugró ablakban figyelmeztetjük Ügyfeleinket:


                    17M30_feigyelmeztetés

Továbbá új figyelmeztető üzenetet helyeztünk el az M30-as nyomtatvány összeállító felületén is:


                    17M30_beállító felület

Az adatok felgyűjtését megelőzően, a szűrő ablakon lehetőség van arra, hogy csak a 2017. december 31-én is állományban lévő dolgozók adatairól készítsük el az igazolást. Tehát abban az esetben, ha Ön kilépett dolgozónak is ki szeretné adni az M30-at, vegye ki a pipát a sorból:


                    17M30_szűrőablak

Az M30-as összeállító felületén továbbra is elérhető beállítási lehetőség, hogy imp file-ként kerüljön összeállításra, így átemelhető legyen az ÁNYK-ba, vagy nyomtatványként, ami a programból közvetlenül nyomtatható is. Nyomtatvány választása esetén a társadalombiztosítási kifizetőhelyek választhatják, hogy a nyomtatvány fejlécében ne munkáltatóként jelenjen meg adószámuk, hanem kifizetőhelyként.

Amennyiben a dolgozókhoz berögzítettünk a tárgyévre vonatkozóan más munkáltatónál, kifizetőnél szerzett jövedelmeket is, lehetőségünk van ezeket felgyűjteni az M30-as nyomtatványra. Ehhez be kell pipálnunk a Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése opciót.

A 2017-es adóévre vonatkozó újdonság, hogy munkáltatói adómegállapítás ezen évre már nem készíthető. A NAV a tavalyi évhez hasonlóan a 2017-re is elkészíti az adóbevallás tervezeteket, emellett csak önadózói adóbevallás készíthető.

A tavalyi évhez képest csak annyi változás történt, hogy a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó V. rész teljes egészében lekerült a nyomtatványról.

Amennyiben a munkáltató nem társadalombiztosítási kifizető hely célszerű a nyomtatvány feljegyzés rovatában feltüntetni az alábbi figyelmeztetést: „Az esetleges társadalombiztosítási ellátások, valamint a családtámogatási ellátások összegeit az igazolás nem tartalmazza.”


                    17M30_beállító felület_Tb kifizetőhelyi megjegyzés

A program automatikusan ellenőrzi, hogy a cég törzsadatainál beállításra került-e, hogy Társadalombiztosítási kifizető hely-e és amennyiben nem, a fenti üzenet megjelenítésre kerül.

Amennyiben nem szeretné a feljegyzés mezőben szerepeltetni a fenti információt, a nyomtatás előtt módosíthatja a beállítást a „Feljegyzés rovat kitöltése nem Tb kifizetőhely esetén” paraméter kikapcsolásával.



A pénzellátások folyósítása átkerült a Magyar Államkincstár hatáskörébe
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A pénzellátások folyósításának feladata 2018. január 02-ai hatállyal átkerült a Magyar Államkincstár feladatkörébe.

2017. december 20-ától nem lehetett leadni a régi OEP felé küldendő foglalkoztatói igazolást.

Annak érdekében, hogy a 2017. december 20-31. közötti időszakra is összeállítható legyen a bérprogramból a foglalkoztatói igazolás, a jelen verzióban már az új MÁK felé küldendő foglalkoztatói igazolás érhető el.



Hivatásos sportolók után fizetendő kifizetői EKHO
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. november 24-én 2017. szeptember 01-ig visszamenőleges hatállyal módosították az EKHO törvényt a hivatásos sportolók után keletkező kifizetői EKHO vonatkozásában.

Ennek értelmében hivatásos sportoló foglakoztatása alapján a kifizetőnek nem keletkezik EKHO fizetési kötelezettsége.

Mivel a törvény novemberben került kihirdetésre visszamenőleges hatállyal, így szeptember 01-ig önellenőrzéssel módosítani lehet a hivatásos sportolók számfejtését. Ennek érdekében új gyári jövedelem jogcímet hoztunk létre a programban EKHO-s bérjövedelem (hivatásos sportoló) címen. Az érintett dolgozók számfejtését meg kell ismételni ezzel az új jövedelem jogcímmel, így helyes számfejtés készíthető részükre. Ezt követően el lehet készíteni a 08-as bevallások önellenőrzését.



Egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes jövedelemkorlátjának visszamenőleges módosítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. november 24-én 2017. január 01-ig visszamenőleges hatállyal módosításra került az egyszerűsített foglalkoztatottakról szóló 2010. évi LXXV. törvény 9.§ (2) bekezdése.

Eszerint az egyszerűsített foglalkoztatottaknak abban az esetben keletkezik adóköteles jövedelme, amennyiben a részére kifizetett bér és a foglalkoztatásban töltött naptári napok hányadosa meghaladja a minimálbér, illetve a garantált bérminimum napi összegének 130%-át.

Ennek megfelelően a programban módosításra került az egyszerűsített foglalkoztatottak mentesített keretösszegének számítása. Mivel a módosítás év végén jelent meg, így szükséges lehet az év során foglalkoztatott egyszerűsített munkavállalók részére új bérösszesítő igazolás kiadása.

Amennyiben a 2017. év során foglalkoztatott egyszerűsített munkavállalóknak ismét felgyűjtik a bérösszesítő igazolást a teljes évre vonatkozóan, azon már a törvénymódosításnak megfelelő módon kerül meghatározásra az adófizetés alól mentesített keretösszeg.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani