Egyszerűsített foglalkoztatás - Alkalmi munka számfejtése

Módosítva ekkor Wed, 7 Jún, 2023 ekkor: 9:49 DE

Alkalmi munkavállaló jogviszony adatainak rögzítését az alábbiak szerint szükséges elvégezni:

-          A jogviszony kezdete dátum mellett szükséges megadni a jogviszony vége dátumot is, amely elengedhetetlen a T1042E adatszolgáltatás megfelelő elkészítéséhez, valamint ez alapján a program figyeli, hogy a létesített jogviszony időtartama a jogszabályi előírásoknak megfeleljen.

A programban ellenőrzés működik az egyszerűsített foglalkoztatotti jogviszonyok törvény által meghatározott időkorlátaira. A felrögzített jogviszony mentésekor a program ellenőrzi, hogy meghaladja-e valamelyik foglalkoztatási korlátot az adott dolgozó. Az ellenőrzés kitér alkalmi munkavállalók esetén az egybefüggő 5 napra, a havi 15 napra illetve az éves 90, mezőgazdasági idénymunka és turisztikai idénymunka esetén az éves 120 napra.

-          Foglalkozási viszonyként az „Egyszerűsített fogl.- Alkalmi munka (egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony)” választjuk ki, majd a munkarendként az „Egyszerűsített fogl. munkarend”-et rendeljük a dolgozóhoz.

-          Ezt követően „Jövedelem, juttatások” szekcióban kiválasztjuk a számfejteni kívánt bértípust, és a jövedelem összegét. A Törzsbér szekcióban tudjuk kiválasztani a napi- illetve az órabért.

Az Alkalmi munkavállalóként foglalkoztatott munkavállaló jövedelmét „Hó végi elszámolás”-ként tudjuk számfejteni, amely során a program automatikusan elszámolja a munkáltatót terhelő közterhet, a ledolgozott napok számának megfelelően. A 08-as adatszolgáltatásba a szükséges adatok átadásra kerülnek.

Fontos, hogy az alkalmi munkavállaló valamennyi jogviszonyát külön- külön kell felrögzíteni a programban, a helyes működéshez. Az új jogviszony létrehozásában azonban segítségünkre van a jogviszony másolás funkció. Erről az alábbi bejegyzésben olvashatnak részletesebben:

Jogviszony másolása

A T1042E bejelentéssel és a bérösszesítő igazolás összeállításával kapcsoaltban az alábbi helyeken találnak leírást:

T1042E összeállítása
Bérösszesítő igazolás egyszerűsített foglalkoztatott részére

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani