Egyszerűsített foglalkoztatott (Alkalmi munkavállalók) foglalkoztatásának szabályai

Módosítva ekkor Wed, 19 Ápr, 2023 ekkor: 1:31 DU

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait 2011. augusztusától módosították (2010. évi LXXV. törvény) ezentúl a főállású munkavállalók létszámához kötik a foglalkoztatható alkalmi munkavállalók számát.

Alkalmi munkára egy naptári napon legfeljebb a foglalkoztatott munkavállalók létszáma- a munkáltatónak tárgy év első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideig működik, működésnek egész hónapjára eső átlagos statisztikai létszámát alapul véve- nem haladhatja meg

-          A főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt

-          1- 5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 2 főt

-          6-20 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 4 főt

-          20-nál több foglalkoztatott esetén a munkavállalói létszám 20%-át

A fentiekben meghatározott napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgy év napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, figyelemmel az alkalmi munka meghatározására, azonban a tárgy évben fel nem használt létszámkeret a következő évre nem vihető át.

Alkalmi munkánál a munkaviszony

- összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és

- egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és

- egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

2012-ben a 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 93 000,- forint. Az előzőektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő telkesítése esetén 2012. január 1-jétıl havibér alkalmazása esetén 108 000,- forint.

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalónak nem kell semmilyen közterhet fizetnie a munkáltatónak egységesen, a munkabértől és napi munkaidőtől függetlenül napi 1000Ft közterhet kell megfizetnie.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani