Kulcs-Bér 2022. május (v2758)

Módosítva ekkor Wed, 24 Júl ekkor: 2:12 DU

Megjelenési dátum: 2022. május 25.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022.május 26-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt készítenek   adatbázismentést!

Újdonságok

1. Saját munkavállaló részvétele a képzésben – szakképzési munkaszerződés jövedelmeinek elszámolása munkaviszonyban

2. Szabadságok órában történő kezelése a Kulcs-Beosztásban

3. „Foglalkozási viszonyt nem eredményező jogviszony” jelölőnégyzet kezelése a 08 bevallás gyűjtése során

4. Bérpótlék típusú jövedelmek számfejtése Tanulószerződés, hallgatói vagy szakképzési munkaszerződés meghatározott díja alapján

Javítások

5. Táppénz mérték váltás napja hibásan kerül meghatározásra

6. A kiléptetés varázsló futtatása során a szabadság megváltás nem került figyelembevételre letiltás, valamint foglalkoztatói kedvezmény alapjaként

7. Osztalék jövedelem jogcím beállításainak módosítása a Jövedelmek törzscsoportban

 

 

Újdonságok


Saját munkavállaló részvétele a képzésben – szakképzési munkaszerződés jövedelmeinek elszámolása munkaviszonyban

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A képzésben részt vevő személy – amennyiben munkaviszonnyal rendelkezik – saját munkáltatójával is köthet szakképzési munkaszerződést. Ha a képzésben részt vevő vevő vevő személy foglalkoztatása jogviszonya mellett, párhuzamosan vesz részt szakmai oktatásban, szakirányú oktatása az őt foglalkoztatójánál is megvalósítható, tevékenysége kapcsolódik az adott szakma ágazathoz és duális képzőként a kamara nyilvántartásában is szerepel. 
A szakirányú oktatás az őt foglalkoztatónál az általa elkészített képzési program alapján is teljesíthető, tekintet nélkül arra, hogy a foglalkoztató duális képzőhelynek megfelelő. Ebben az esetben a képzésben részt vett vevő személy munkaszerződését a szakképzési munkaszerződésnek megfelelő tartalommalúgy kell módosítani, hogy abban – az eredeti munkaköri feladatok ellátása mellett vagy helyett – szerepeltetni kell a szakképzési munkaszerződés tartalmi elemeit  . Ha a képzésben részt vevő vevő vevő személy az eredeti munkaköri feladatait látja el, a munkaszerződésben meg kell határozni a munkaköri feladatokat és a szakképzésben való részvételre fordítható munkaidő arányát, és ehhez igazodóan a képzésben vett vevő személyt megillető munkabér mértékét. A felek ebben az esetben úgy is rendelkezhetnek, hogy a  képzésben részt vevő vevő vevő személy szerződéses munkaideje minden évben továbbra is az eredeti munkabére illeti meg.  

(A tanulót megillető munkabér és egyéb juttatások a szakképzési munkaszerződés utolsó lépésének napjától, teljes hónapra illetik meg. Ha a szakképzési munkaszerződés a tanév megkezdése után, hónap közben jön létre, vagy szűnik meg, a tanuló részére, a teljes hónapra adott munkabér időarányos része illeti meg .)   
Ha a munkaszerződés úgy módosul, hogy az eredetileg fennálló foglalkozási jogviszony mellett szakképzési munkaszerződés szerinti képzésre is sor kerül, akkor a '08-as bevallás magánszemélyre vonatkozó '08M-08 és 09-02 dinamikus lapjából elegendő egyet-egyet kitölteni 20- as jogcímkóddal, és nem szükséges a 120-as jogcímkódot feltüntetni, illetve nem kell különálló a járulékalapot képező jövedelmeket sem.

A fentiek programunkban történő kezelésének érdekében jelen verziónktól kezdődően biztosítjuk Ügyfeleink számára a saját munkavállalóval, a már fennálló munkaviszony mellett a szakképzési munkaszerződésből eredő jövedelmek általános munkarend szerinti elszámolását, és az e jogviszonyból eredő levonások és közterhek gyűjtését a '08-as bevallásra.

A saját munkavállalóval, a már fennálló munkaviszony mellett kötött szaki munkaszerződés esetén rögzítendő alapadatokat a következőképpen kell rögzíteni:

Be kell lépni a már fennálló munkaviszony alapadataiba, ahol a   Dolgozó adatai/Jogviszony/Alapadatok pontban érintetlenül kell hagyni a munkaviszonyban rögzített Foglalkozási viszonyt, a FEOR-t és munkarendet. 

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyőn új dátum intervallum rögzítőrészt biztosítunk „Saját munkavállaló szakképzési munkaszerződése” megnevezéssel:


                                            Kép1

Önök saját munkavállalót foglalkoztatnak a már fennálló munkaviszony mellett szakképzési munkaszerződés alapján is, úgy a már fennálló munkaviszonyban a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyőn ezen az új dátum rögzítő felületen kell megadni szakképzési munkaviszony létesítése esetén a kezdő, megszűnése esetén. a záró dátumot.

Szintén a Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban a „Tanulószerz./Hallgatói v. szakképzési munkaszerz.” rész Meghatározott díj mezőjébe kell berögzíteni a szakképzési munkaszerződésben meghatározott havi munkadíj összegét.

Az Egyéb jövedelmek szekcióban rögzíteni kell a szakképzési munkaszerződés aktuális havi munkadíját. Ha ez haladja meg a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért, akkor az összeget a Szaki munkaszerződés munkadíja (adómentes) jövedelemcímen kell rögzíteni, és a díjazás nem haladja meg az első nap tárgyát, érvényes minimálb, akkor a minimálbér összegét a Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) , a minimálbért meghaladó részt pedig a Szakképzési munkaszerződés munkadíja jövedelem jogcímen kell rögzíteni.

                                            Kép2

Jelen verziónktól kezdődően a szakképzési munkaszerződés, mint a  már fennálló munkaviszony melletti szakképzési munkaszerződés esetén a következő állandó jövedelem jogcímeket biztosítja a szakképzési munkaviszonyból származó jövedelmek elszámolására:

- Szakképzési munkaszerződés munkadíja 
- Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) 
- Távolléti díj egyéb távollétre szakképz. 
- Távolléti díj egyéb távollétre szakképz. (adómentes) 
- Távolléti díj fizetett szabira szakképz. 
- Távolléti díj fizetett szabira szakképz. (adómentes) 
- Távolléti díj munkaszüneti napra szakképz. 
- Távolléti díj munkaszüneti napra szakképz. (adómentes) 
- Állásidőre járó alapbér szakképz. 
- Állásidőre járó alapbér szakképz. (adómentes) 
- Alapbér egyéb távollétre szakképz. 
- Alapbér egyéb távollétre szakképz. (adómentes) 
- Alapbér fizetett szabira szakképz. 
- Alapbér fizetett szabira szakképz. (adómentes)
- Alapbér munkaszüneti napra szakképz. 
- Alapbér munkaszüneti napra szakképz. (adómentes) 
- Szabadságmegváltás szakkép. 
 - Szabadságmegváltás szakkép. (adómentes)

Felhívjuk figyelmüket, hogy a számfejtések és a ’08 bevallás gyűjtésének helyességét csak az alapértelmezett foglalkozási viszony és az alapértelmezett jövedelem jogcímek használata és általános (5/2-es) munkarend választása mellett biztosítja programunk! 

A fejlesztéshez kapcsolódóan a következő nyomtatványok gyűjtését biztosítjuk:

- komplex/light fizetési jegyzék 
- Analitikus lekérdezés 
- Tételes analitika 
- Főkönyvi felosztás 
- Bérösszesítők 
- EB22 
- Egészségbiztosítási statisztikák (havi és negyedéves) 
- Negyedéves munkaügyi jelentés




 

Szabadságok órában történő kezelése a Kulcs-Beosztásban

Kulcs-Beosztás alkalmazásban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdve a Kulcs-Beosztásban is megvalósult a szabadságok órában kezelésének kezelése.

Ha a Távollétek áttekintőben a cursort a szabadsággal jelölt nap fölé visszük, megjelenik a igénybevett szabadság szabadsága órájában.

Operátori felület:

                                            Kép3

Munkavállalói felület:

                                            Kép4

A távollétek exportját kiegészítettük az óra adatokkal:

                                            Kép5                            



 

„Foglalkozási viszonyt nem eredményező jogviszony” jelölőnégyzet kezelése a 08 gyűjtése során

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös viszonyok törzs „Jogvi törzs típusa” beállító részében új jelölőnégyzetet biztosítunk „Foglalkozási viszonyt nem biztosít” megnevezéssel. Minden olyan foglalkozási viszony esetén ez az új jelölőnégyzet bejelölésre kerül, a 2208M-04 lap „Jelölje, ha a 304-306., illetve a 314-315. sorokban foglalkozási viszonyt nem fizetett jogviszony alapján fizetőt tüntetett fel” jelölőnégyzet bejelölésre kerül, valamint nem több gyűjtésre a 2208M-08-10 lapok.

Az új jelölés kapcsán a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási törzsben biztosítunk egy új törzselemet is „F viszonyok közötti viszonyt nem biztosító jogv.(önáll.tev.)” megnevezéssel az egyes beállításokkal (plusz az új jelölő bejelöltsége mellett):

                                            Kép6


Ez az új foglalkozási viszony az önálló tevékenységből származó jövedelmek elszámolását oldja meg jogviszony nélkül. figyelmüket, hogy adódhat olyan jövedelem is a témában, ami nem ebbe az adójogi kategóriába tartozik, ezek viszont nem biztosítunk alapvetően új foglalkozási viszonyt, ilyen esetben a Felhasználónak kell azt létrehozni!



 

Bérpótlék típusú jövedelmek számfejtése Tanulószerz., hallgatói vagy szakképzési munkaszerz. meghatározott díja alapján

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően abban az esetben, ha a jogviszony alapadatoknál kiválasztott Foglalkozási viszony Szakképzési munkaszerződés, Hallgatói munkaszerződés vagy Tanulószerződés alapján foglalkoztatott (a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban a NYENYI kód 120. vagy 113. vagy 46.), és a Dolgozó adatai /Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Tanulószerz., hallgatói vagy szakképzési munkaszerz. Meghatározott díj mezője kitöltött, akkor azokat a jövedelmeket, amelyeknek a „Pótlék 174-es osztószámmal” legördülő lista beállítását a Jövedelem törzsben nem „Nem bérpótlék jellegű”, hanem a legördülőlista minden egyéb más választható eleme, a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/ Jövedelmek, juttatások képernyő Tanulószerz., hallgatói vagy szakképzési munkaszerz.

 

Javítások


3

 

Táppénz mérték váltás napja hibásan kerül meghatározásra

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A táppénz számfejtés során a folyamatos biztosítási idő 731. napján változott a táppénz mértéke 60%-ra.

Az Ebtv. 48. § (7) bekezdése alapján:

A táppénz összege

a   táppénz alapján 60%-a, ha a biztosított  a 48/A. § (1) bekezdése szerinti folyamatos biztosítási időszak alatt  rendelkezik legalább 730 – a Tbj. 6. §-a szerinti – biztosításban töltött nappal;

b)   a táppénz alapján 50%-a, ha biztosított az a)  pontban meghatározottnál kevesebb – a Tbj. 6. §-a szerinti – biztosításban töltött nappal rendelkezik.

Önök számfejtettek olyan táppénz esetet, hogy második alatt a táppénz mértéke 50%-ról 60%-ra váltott, kérünk, ellenőrizzék az ilyen táppénz számfejtéseket.


3

 

A kiléptetés varázsló futtatása során a szabadság megváltás nem került figyelembevételre letiltás, valamint foglalkoztatói kedvezmény alapjaként

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

A kiléptetés varázsló futtatása során a szabadság megváltás nem került figyelembevételre letiltás, valamint foglalkoztatói kedvezmény alapjaként. A hibát jelen verziónkban már javítottuk. Önök a jelen verziót Európa előtt Kulcs-Bér verzióval készített olyan kilépő számfejtést, amely tartalmazott szabadság megváltást és/vagy foglalkoztatói kedvezményt, ellenőrizzék ezeket a számfejtéseket. 

3 

 

Az Osztalék jövedelem jogcím beállításainak módosítása a Jövedelmek törzscsoportban

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelmek törzscsoportban biztosan biztosított Osztalék jövedelem jogcím esetén bejelölésre került a KIVA kötelezettség, tekintettel arra, hogy a 2012. évi CXLVII. törvény 20. § (3) bekezdés b) pontja alapján az adóalap megállapítása során növelt tételként kell figyelembe venni az adóévben jóváhagyott fizetendő osztalék összegét.

 

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani