Kulcs-Bér 2022. november (v2803)

Módosítva ekkor Wed, 24 Júl ekkor: 1:53 DU

Megjelenési dátum: 2022. november 8.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022. november 9-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!


Új fejlesztések

1. Átállás SQL 2017 adatbázis szerverre
2. EFO-PRO import biztosítása


Jogszabálykövetés

3. 2022. november 1-től mégsem kell fizetni a 13% kifizetői ekho-t az ekho-s tevékenység keletkeztette jövedelem alapján, a kifizetői ekho mentesség továbbra is fennáll
4. Kisbenzinkutak támogatása – hosszabbítás 2022.november és december hónapokra


Javítások

5. Havi EB statisztikai jelentés – hibásan került gyűjtésre a keresőtevékenységet folytató GYED-et igénybe vevő férfiak száma
6. 2258 bevallás szűrőfeltételek pontosítása
7. Szakképzési munkaszerződés – 2208M-08 lap biztosítás szünetelése távollét átvételi hiányosság
8. Többhavi munkaidőkeret elszámolásakor hibás osztószám alapján került meghatározásra a bérkiegészítés összege

 

Új fejlesztések



Átállás SQL 2017 adatbázis szerverre

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően a Kulcs-Bér program teljes telepítő programja az eddigi Microsoft SQL 2012 szerver helyett Microsoft SQL 2017-es szervert telepít.

Olyan eszközön, amelyen nincs telepítve „SQL 2017” néven instance, a teljes telepítő alapértelmezetten SQL2017 szervert telepít:


                                    Kép1

FONTOS! Az SQL2017 szerverre történő áttéréssel a Kulcs-Bér program minimális rendszerigénye: Windows 8, 64 bites operációs rendszer. Ez alatti verzió esetén a program telepítése nem történik meg, erről hibaüzenetet küld a telepítő:


                                    Kép2

Az ajánlott rendszerigény: Windows 10 (1607 verzió), 64 bites operációs rendszer.

SQL szerver átállás – SQL2012 frissítése SQL2017-re

Azoknak az Ügyfeleinknek, akik eddig 2012-es vagy alacsonyabb verziójú SQL szervert használtak, célszerű minél előbb átállniuk SQL 2017-re.

Ennek érdekében a következő folyamat végigvitele javasolt minden évre vonatkozóan:

  1. Adatmentés készítése
  2. Fontos!  Új típusú (18 karakter hosszú) termékszámmal rendelkező Ügyfeleinknek szükséges a termékszám deaktiválása
  3. Teljes telepítő futtatása
  4. Kulcs-Bér program indítása után Karbantartás/SQL Beállítás varázsló indítása
  5. Kapcsolódás az új instance-ra: „SQL2017”
  6. Teszt cég adatbázisának létrehozása
  7. Adatmentés visszatöltése az új instance-ra

Az SQL szerver átállásról a részletes leírás ITT érhető el



EFO-PRO import biztosítása

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően programunk lehetőséget biztosít az EFO_PRO importfájl Kulcs-Bérbe történő beolvasására is.

Jogszabálykövetés



2022. november 1-től mégsem kell fizetni a 13% kifizetői ekho-t az ekho-s tevékenység keletkeztette jövedelem alapján, a kifizetői ekho mentesség továbbra is fennáll

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Mivel 2022. november 1-től mégsem kell fizetni a 13% kifizetői ekho-t az ekho-s tevékenység keletkeztette jövedelem alapján, azaz a kifizetői ekho mentesség továbbra is fennáll, így a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzsben minden olyan alapértelmezetten biztosított foglalkozási viszony esetében, amelynél a kifizetői ekho 13 %-os 2022.11.01-i kezdetű sorral aktiválásra került, törlésre került ez a 13% sor annak érdekében, hogy ismét a 2022.09.01-től érvényes 0 % kifizetői ekho érvényesüljön érvényesítésre a számfejtések során.


                                        Kép3




Kisbenzinkutak támogatása – hosszabbítás 2022.november és december hónapokra

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 84/2022.(III.5.) Korm.rend. módosítása értelmében a kisbenzinkutakra vonatkozó SZOCHO, rehab. hozzájárulás és KIVA kedvezmények 2022.november, december és 2023. január hónapokra is fennállnak.

E rendeletnek megfelelően a Dolgozó adatai/Jogviszonyok képernyőn a „Kisbenzinkutak támogatásának igénybevétele a 84/2022. (III.5.) korm.rend.alapján” jelölőnégyzet jelölését novemberre és decemberre is biztosítja programunk, és a számfejtésekre a jelölésnek megfelelően kerül sor.


                                            Kép4

Jogszabályi háttér: 

84/2022.(III.5.) Korm.rend.

2. § (1) *  Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) alapján fennálló, 2022. év február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december és 2023. év január havi adófizetési kötelezettségét csökkenti a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkoztatott – töltőállomásonként legfeljebb négy fő – magánszemély részére juttatott, a Szocho tv. 1. § (1) bekezdése szerint adóalapot képező jövedelem után megállapított szociális hozzájárulási adó.

(2) *  A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény szerint rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezett, az 1. § (1) bekezdése szerinti üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető a 2022. évben a hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól mentesül, azzal, hogy a rehabilitációs hozzájárulásra a fizetésre kötelezett 2022. évre előleget nem fizet.

(3) *  Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény szerinti kisvállalati adóalany a 2022. év február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december és 2023. év január hónapra vonatkozó kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti kisvállalati adóalapnak a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkozatott, töltőállomásonként legfeljebb 4 fő magánszemély részére jutatott személyi jellegű kifizetések összegét.

(4) *  Az e §-ban foglalt kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető az e rendelet hatálybalépésekor már fennálló munkaszerződés szerinti munkabérfizetési kötelezettségének eleget tesz, és a munkaszerződéseket a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64. § (1) bekezdés b) pontja szerinti felmondással nem szünteti meg az e rendelet hatálybalépése és 2023. január 31. közötti időszakban.

Javítások

3 

Havi EB statisztikai jelentés – hibásan került gyűjtésre a keresőtevékenységet folytató GYED-et igénybe vevő férfiak száma

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban hibásan került gyűjtésre a keresőtevékenységet folytató GYED-et igénybe vevő férfiak száma (35. sor harmadik oszlopmező adata). Kérjük, hogy amennyiben Önöknél gyűjtésre került a tárgyév során GYED keresőtevékenységet folytató férfi biztosított részére, ellenőrizzék a jelentett adat helyességét, és szükség esetén javítsák azt.


 

2258 bevallás szűrőfeltételek pontosítása

Kulcs-Bér Light, Standard,Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban többes jogviszonyú vállalkozó esetében a 2258 szűrőjén a vállalkozót kiválasztva több jogviszony esetén figyelmeztető üzenetet jelenített meg a program arról, hogy egyszerre csak egy jogviszony jelölhető gyűjtésre, ám ha az alapértelmezetten valamennyi bejelölt jogviszony nem kerül szűkítésre egyetlen jogviszonyra, akkor valamennyi jogviszony adatai gyűjtésre kerültek a 2258 bevallásra, ami hibás gyűjtést eredményezett. Jelen verziónktól kezdődően, ha a több jogviszonnyal rendelkező magánszemély kerül kiválasztásra a szűrőablakon – és így valamennyi jogviszonya bejelölésre kerül – az OK gombra kattintva információs panelt jelenít meg a program arról, hogy csak egy jogviszonyra lehet szűrni a helyes 2258 gyűjtés érdekében, és addig nem enged a program tovább navigálni, amíg a több jogviszony jelölést nem szűkíti egy jogviszony jelölésre a Felhasználó.


                                        Kép5


3



Szakképzési munkaszerződés – 2208M-08 lap biztosítás szünetelése távollét átvételi hiányosság

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban nem vette át a következő biztosítás szünetelése távollét kódú időszakokat a 2208-08 lapra 120 alkalmazás minősége kód esetében:

51, 52, 71, 69, 24, 25, 76, tekintettel arra, hogy120. alkalmazás minősége kódú Szakképzési munkaszerződés, valamint 46. alkalmazás minősége kódú Tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló jogviszonyok esetében ezek a távolléti kódok nem értelmezhetők, nem jelölhetők,

Felhasználóink igényei alapján jelen verziónktól kezdődően a távolléti kódok gyűjtése a 120. és a 46. alkalmazás minősége kódú jogviszonyok esetében módosításra került, ha ilyen távollétet jelölnek Felhasználóik a jogviszonyos jelenlétben, akkor ezeket a távollét időszakokat is átvételre kerülnek a 2208M-08 lapra a felsorolt kódokkal, így a 08 ellenőrzés futtatásakor az ÁNYK hibaüzenetet fog küldeni, és a Felhasználó javítani tudja a hibára futott biztosítás szünetelése kategória kódot a jogviszonyban jelölhetőre.

Többhavi munkaidőkeret elszámolásakor hibás osztószám alapján került meghatározásra a bérkiegészítés összege

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban többhavi munkaidőkeret elszámolásakor hibás osztószám alapján került meghatározásra a bérkiegészítés összege. A hibát javítottuk, jelen verziónkban a Munkaidőkeret bérkiegészítés a munkaidőkeret záró hónapjának általános munkarend szerinti osztószáma alapján kerül meghatározásra.

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani