Kulcs-Bér 2022. december/7 (v2835)

Módosítva ekkor Wed, 24 Júl ekkor: 1:44 DU

A képen Webhely látható

Automatikusan generált leírás

Kulcs-Bér 2022. december/7 (v2835)

 

 

Megjelenési dátum: 2023. április 25.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. április 26-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést! 

Jogszabálykövetés

1. KSH Munkaerőköltség-felvétel (OSAP 1117)

Új fejlesztés

2. Szakképzési munkaszerződés rögzítésével, kezelésével kapcsolatos változások a Kulcs-Bérben

Jogszabálykövetés

KSH Munkaerőköltség-felvétel (1117)

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziófrissítés letöltésével elérhetővé válik programunkban a KSH felé küldendő OSAP 1117 Munkaerőköltség-felvétel statisztika.

A felvétel célja az élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó összes költség, vagyis a munkavállaló részére közvetlenül vagy közvetetten nyújtott javadalmazások, illetve az ezekhez kapcsolódó további ráfordítások lehető legtágabb körének számbavétele, így az élőmunka fajlagos költségeinek és azok változásának meghatározása. Ennek érdekében a program felgyűjti a munkavállalók részére közvetve vagy közvetlenül nyújtott javadalmazásokat és az ezekhez kapcsolódó további ráfordításokat.

A kérdőívet az adott naptári évre vonatkozóan kell kiállítani. Beadási határideje a tárgyévet követő év május 10-e.

Az Adatszolgáltatások/KSH felé menüpontból indítható az adatgyűjtés:

Kép 1

A gyári alapértelmezett jövedelem jogcímek paraméterezésre kerültek a statisztikában. Amennyiben Önök egyedi jövedelem jogcímeket számfejtenek, ezek beállításáról ne feledkezzenek meg a statisztika összeállítását megelőzően!

A havi munkaügyi jelentés teljes és részmunkaidős sorain alkalmazott foglalkozási viszonyokra vonatkozó beállításai átmásolásra kerülnek a munkaerőköltség-felvételre.

Az elkészített statisztika a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül küldhető be.

A statisztika kitöltési útmutatója a KSH honlapján elérhető:

https://elektra.ksh.hu/nyomtatvanyok.html

Új fejlesztés

Szakképzési munkaszerződés rögzítésével, kezelésével kapcsolatos változások a Kulcs-Bérben
Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónkban biztosítjuk a Kulcs-Bér 2023. március verziónkban biztosítottal azonos működést a szakképzési munkaszerződés kapcsán. Amennyiben Önök újra szeretnék számfejteni a Kulcs-Bér programban 2022. évben az alapértelmezett foglalkozási viszony és jövedelem jogcímek használata mellett készült szakképzési munkaszerződéses elszámolásokat, úgy első lépésként létre kell hozniuk a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzscsoportban egy új foglalkozási viszonyt a 2023. évi Kulcs-Bér programban alapértelmezetten biztosított  „Szakképzési munkaszerz. felnőttképzésben résztvevő” foglalkozási viszonnyal megegyező beállításokkal.
Kérjük, hogy a „Szakképzési munkaszerződés” nevű foglalkozási viszony beállításait módosítsák a 2023. évi Kulcs-Bérben biztosított  „Szakképzési munkaszerz. nappali tag. tanulóval” foglalkozási viszonnyal azonos beállításokra. Az ismételt számfejtéseket megelőzően e két jogviszony valamelyike legyen kiválasztva a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő foglalkozási viszony során!

Fontos!

Kérjük, hogy attól függően, hogy a szakképzési munkaszerződést felnőttképzésben résztvevővel, vagy nappali tagozatos tanulóval kötötték, a megnevezés alapján megfelelő foglalkozási viszonyt válasszák ki a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.
 A fenti két foglalkozási viszony esetében a Foglalkozási viszony törzs beállító felületén a Bizt.jogviszony típusa kód határozza meg a TB járulékfizetési alsó határra való kiegészítési kötelezettséget, amely nappali tagozatos tanulóval létesített szakképzési munkaviszony esetében nem áll fent, felnőttképzési intézményben tanulmányokat folytató személlyel létesített szakképzési munkaviszony esetében azonban fennáll. (Lásd: A szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás a Tbj. 6. § (1) bekezdés a) pontja alá tartozik, így esetükben is alkalmazni kell a járulékfizetési alsó határra vonatkozó szabályt, amennyiben a tanuló, a képzésben részt vevő személy pénzbeli juttatása, vagyis a járulékalap nem éri el havonta legalább a minimálbér 30 százalékát. A járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést ugyanakkor nem kell alkalmazni az Szkt. szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló esetében. Ebből következik, hogy a nem nappali rendszerű oktatás esetében a járulékfizetési alsó határ alkalmazása alóli mentesülés nem érvényesülhet. Ilyen esetben a munkáltató a járulékfizetési alsó határ alapján köteles a TB járulékot megállapítani, ha a tárgyhónapban a tanuló, a képzésben részt vevő személy részére kifizetett jövedelem a járulékfizetési alsó határt, valamint a tárgy – hónapban elszámolt járulék a járulékfizetési alsó határ után számított járulék összegét nem éri el.)

Saját munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződés esetében alapadat rögzítési módosítások

Abban az esetben, ha Önök a programban saját munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződést kezelnek, akkor a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során attól a dátumtól kezdődően, amikor az eredeti munkaszerződés kiegészítésre került a szakképzési munkaszerződés kötelező elemeivel – ettől az időponttól minősül ez a „vegyes” jogviszony szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatásnak – szintén a „Szakképzési munkaszerz. felnőttképzésben résztvevő” vagy a „Szakképzési munkaszerz. nappali tag.tanulóval” foglalkozási viszonyok valamelyikét kell kiválasztani, majd később, a szakképzési munkaviszony megszűnésekor a megszűnés dátumát követő naptól ismét a 20. alkalmazás minősége kódú teljes vagy részmunkaidős munkaviszony foglalkozási viszonyok valamelyikét kell kiválasztani a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.

Számfejtési módosulás a saját munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződés esetében

A fenti alapadat beállítások elvégzését követően a számfejtés során a szakképzési munkaszerződés elemeivel módosított munkaszerződést szakképzési munkaszerződésként kezeli a számfejtés SZOCHO alap meghatározás szempontjából, így az eredeti munkaköri feladatokra és a szakképzésben való részvételre járó munkabér egyaránt mentesül a SZOCHO fizetés alól, azaz a számfejtésben SZOCHO fizetési kötelezettség nem fog meghatározásra kerülni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a számfejtések és a ’08 bevallás gyűjtésének helyességét csak az alapértelmezett foglalkozási viszony és az alapértelmezett jövedelem jogcímek használata és általános (5/2-es) munkarend választása mellett biztosítja programunk! 

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani