Letiltások – végrehajtás alól mentesített jövedelemrész összege – opcionális választási lehetőség

Módosítva ekkor Wed, 27 Dec, 2023 ekkor: 2:00 DU

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2023. január 1-től módosult az 1994. évi LIII. törvény (Vht.). A módosítás értelmében 2023. január 1-jétől a mentesség szempontjából nem az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét, 28500 forintot kell figyelembe venni, hanem a havonta kifizetett munkabérnek az a része lesz mentes a végrehajtás alól, amely nem haladja meg a 60 ezer forintot.

További változás, hogy  a korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható munkabér összege nem a 142 500, hanem a 200 000 forint feletti rész lesz, vagyis 2023 januárjától a havonta kifizetett munkabérnek az a része vonható korlátlanul végrehajtás alá, amely meghaladja a 200 ezer forintot.

A fenti jogszabályi változás kapcsán ellentétesek a vélemények arra nézve, hogy amennyiben a 2022. decemberi bérek december 31-e után kerülnek kifizetésre, akkor a régi, vagy az új szabályt kell alkalmazni. A PM-tól írásbeli szakmai véleményt kértünk a változás megjelenését követőn, ám a szakmai véleményt még nem adták ki részünkre. Minderre tekintettel programunkban jelen verziótól kezdődően opcionális beállítási lehetőséget biztosítunk a december hónapban számfejtett végrehajtás alól mentes és korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható munkabérek meghatározására vonatkozóan.

A Beállítások/Számfejtés beállításai képernyőn új jelölőnégyzetet biztosítunk  ”Végrehajtás alól mentes és  korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható munkabér december hóban a 2023.01.01-i szabályok szerint” megnevezéssel, amelynek bejelöltsége mellett a letiltás érvényesítés a decemberi számfejtés során a 2023.01.01-től hatályos minimum és maximum összegekre támaszkodik. A jelölőnégyzet alapértelmezetten bejelöletlen állapotú:

Kép1

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani