Kulcs-Bér 2024. január (24v2927)

Módosítva ekkor Wed, 21 Aug ekkor: 11:04 DE


 

 Megjelenési dátum: 2023. december 20.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. december 21-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

1. Új év nyitása Kulcs-Bér 2024-ben a Kulcs-Bér 2023-ban kezelt cégek alapján

2. 2024. évnyitás – Táppénz számfejtés – Ellátás típus (EB stat.) lecserélése

3. Táppénz számfejtés – új oszlop az Előző évről áthúzódó ellátás fülön

Elszámolás és adatszolgáltatás a folyósított EB ellátásokról (MÁK XML adatszolgáltatás)  

4. 2024. évi gyűjtésével kapcsolatos információk

5. 2024. január 1-i változások – Foglalkoztatói SZOCHO/KIVA kedvezmények: kutatók kedvezménye és doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt kedvezmény összevonása

6. 2024. január 1-i változások – EFO közteher SZOCHO-nak minősül

7. 2024. január 1-i változások – évente 3 alkalommal adható a csekély értékű ajándék

8. Állampolgárság törzs beállító felületének bővülése „Harmadik országba tartozó” megnevezésű jelölőnégyzettel

9. 2024. január 1-i változások – Külföldi munkavégzés TB járulékalapja és SZOCHO alapja harmadik ország állampolgára esetén

10. 2024. január 1-i változások – Munkaerőpiacra lépők kedvezménye

11. 2024. évi változások – folytatólagos adóelőleg nyilatkozatok

Jogszabálykövetés

 Új év nyitása Kulcs-Bér 2024-ben a Kulcs-Bér 2023-ban kezelt cégek alapján

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A leírás itt érhető el.

2024. évnyitás – Táppénz számfejtés – Ellátás típus (EB stat.) lecserélése

Kulcs-Bér  Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Kulcs-Bér 2023. évi adatbázisában a Táppénz számfejtés képernyő Számfejtés fülén az Ellátás típus (EB stat.) legördülő listában még az EB statisztikákra gyűjtendő számítási módok szerepelnek. Ezeket jelenleg a MÁK XML gyűjtésekor felelteti meg programunk a MÁK XML Számítási módjainak.

A fentiek változtatásra kerülnek oly módon, hogy a 2024. évi évnyitás  során a 2023. december 31-én még le nem zárt keresőképtelenségek esetében már a MÁK XML számítási módok kerülnek átvételre 2024. évre, valamint a 2024. évben kezdődő ellátások táppénz számfejtésekor is ezeket a MÁK XML-es számítási módokat jeleníti meg a program a Táppénz számfejtésben.

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, szám látható

Automatikusan generált leírás

Táppénz számfejtés – új oszlop az Előző évről áthúzódó ellátás fülön

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Számfejtések/Táppénz számfejtés Előző évről áthúzódó ellátás fülén az „Áthúzódó ellátás előző évi időszakának tárgyévben számfejtett adatai” táblarészben új oszlopot biztosítunk „Ellátás hónapja” megnevezéssel. Ebbe a táblarészbe kerülnek az évnyitás során a 2023. december 31-én (vagy 2023. december 31-én is) EB ellátásra, vagy Valószínűsíthető

betegség miatti keresőképtelen jelenlét jogcímre jelölt olyan időszakok, amelyekhez 2023. évben nem készült Táppénz számfejtés, vagy készült Táppénz számfejtés, de nem

került folyósításra az időszak.

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, szám látható

Automatikusan generált leírás

Az új „Ellátás hónapja” megnevezésű oszlopmezőben a program alapértelmezetten a január hónapot jeleníti meg, de a mező adatának módosítására lehetőséget biztosít a program, azaz, ha a táblarészbe 2023. évről átvett adatok folyósítására január hónapot követően kerül sor, akkor a mező legördülőlistájából kiválasztható ettől eltérő hónap is.

Fontos!

-      Az új „Ellátás hónapja” megnevezésű oszlopmező adatát ellenőrizni, és szükség esetén – ha a folyósításra január hónapot követően kerül sor – módosítani kell!

-      A „Számfejtett összeg” mezőbe rögzíteni kell a folyósításra kerülő összeget!

-      A táblarészbe kizárólag az olyan EB ellátásra, vagy Valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelen jelenlét jogcímre jelölt jelenlét napok – időszakok – kerülnek átvételre, amelyek 2023. december 31-re is jelölésre kerültek!

A fentiekre annak érdekében van szükség, mert az Adatszolgáltatások/MÁK felé/Elszámolás és adatszolgáltatás a folyósított EB ellátásokról (MÁK XML adatszolgáltatás) gyűjtése során a fenti adatok abban az esetben kerülnek figyelembevételre, ha az „Ellátás hónapja” mező adata a MÁK XML adatszolgáltatás gyűjtésre kerülő hónapjával azonos, valamint, ha „Számfejtett összeg” mező adata nullától eltérő érték.

Elszámolás és adatszolgáltatás a folyósított EB ellátásokról (MÁK XML adatszolgáltatás) 2024. évi gyűjtésével kapcsolatos információk

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

a) MÁK XML – előző évről áthúzódó ellátás adatok jelentése

2024. évben programunkban lehetőséget biztosítunk adatgyűjtésre az Adatszolgáltatások/MÁK felé/Elszámolás és adatszolgáltatás a folyósított EB ellátásokról (MÁK XML adatszolgáltatás)-ra Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Számfejtések/Táppénz számfejtés Előző évről áthúzódó ellátás részről.

Fontos!

- A MÁK XML Személyenkénti részletező fülére a tárgyévben elszámolt előző évi adatok esetében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Számfejtések/Táppénz számfejtés Előző évről áthúzódó ellátás fülén az „Áthúzódó ellátás előző évi időszakának tárgyévben számfejtett adatai” táblarész „Számfejtett összeg” mezőjének adat kerül, (valamint, ha az ellátási eset a tárgyévben is folytatódik, akkor a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Számfejtések/Táppénz számfejtés Számfejtés képernyőjén a tárgyhónapra folyósításra került időszak ellátás összege is).

- A MÁK XML Összesen fülére a tárgyévben elszámolt előző évi adatok esetében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Egyéb jövedelmek szekciójában a kézzel rögzített ellátási összeg (valamint, ha az ellátási eset a tárgyévben is folytatódik, akkor a Táppénzszámfejtésben folyósításra jelölt időszak mentése után  automatikusan keletkező ellátási összeg) kerül átvételre:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Weblap látható

Automatikusan generált leírás

Fontos, hogy a tárgyévben elszámolt előző évi adatok esetében az ellátás összegét a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Egyéb jövedelmek szekciójában NE a Táppénz számfejtésből automatikusan átkerülő tárgyévi ellátás összeg sorának Módosítás mezőjébe rögzítsék, mert ez a MÁK XML Személyenkénti részletező adatainak gyűjtésekor hibás összeg megjelenítést eredményez!

-Az előző évi adatok átvételélét csak a 2023. december 31-én fennálló keresőképtelenségek esetében biztosítjuk!

b) MÁK XML adatgyűjtése során az előző évről áthúzódó ellátásokhoz évnyitással átvett adatok validációja

A MÁK XML adatszolgáltatás adatgyűjtése során, ha az előző évről áthúzódó ellátásoknál található 0-ás számfejtett összegű, VAGY „Valószínűsíthető betegség miatt keresőképtelen” jogcímmel adat, akkor figyelmeztető üzenet jelenik meg a menüpont indításakor.

Az üzenet lehetőséget biztosít azon a dolgozók listázására, akik esetében hiányos az áthúzódó ellátások adatrögzítése.

A MÁK XML adatszolgáltatás indításakor abban az esetben, ha vannak olyan előző évről áthúzódó ellátások, amelyek esetében a nullás összeg mező nem került felülírásra vagy „Valószínűsíthető betegség miatt keresőképtelen” jogcímű az Ellátás típusa, az alábbi üzenetek jelennek meg:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírás

A Részletek gombra kattintva megjelenítésre kerül a hiányossággal érintett dolgozók listája:

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Számítógépes ikon látható

Automatikusan generált leírás

 

2024. január 1-i változások – Foglalkoztatói SZOCHO/KIVA kedvezmények: kutatók kedvezménye és doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt kedvezmény összevonása

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Megszűnik a különbségtétel a doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, vagy tudományoscímmel rendelkező kutató, fejlesztő és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt munkavállalók között.

E két kedvezmény – amennyiben ezek valamelyike 2023. december hónap során is bejelölt állapotú volt -,  a 2024. évi évnyitás során a 2024. évi program Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás képernyő Foglalkoztatást elősegítő munkáltatói adókedvezmények táblarészébe már a „Kutató, dokt.képz. részt vevő/dokt. jelölt kedvezménye” kedvezménysorra kerül egységesen átvételre.

A képen szöveg, képernyőkép, szám, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírás

A 2408 bevalláson ezeket a kedvezményeket, amelyeket a 2023. évben a 2308M-11 lapon 24. (doktorjelölt kedvezmény) és 25. (kutatók kedvezménye) adókedvezmény jogcímen kellett jelenteni, egységesen 26. kódon kell majd jelenteni.

 

Jogszabályi háttér:

2023. évi LXXXIII. törvény az egyes adótörvények módosításáról

26. §

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a  kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 2. § 20. pont e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: (kedvezményezett foglalkoztatott után érvényesíthető kedvezmény:) „e) a 19. pont e) alpontja szerinti kedvezményezett foglalkoztatott esetében személyenként a bruttó munkabér havi összege, de havonta legfeljebb a minimálbér kétszerese;”

 

67. § A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 15. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyban a doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt munkavállalót foglalkoztató – vállalkozásként működő kutatóhelynek minősülő – kifizető, az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adóból adókedvezményt vehet igénybe.

(2) Az adókedvezmény összegét a kifizető havonta, az adott hónapban fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön kiszámított részkedvezmények összegeként állapítja meg. A részkedvezmény egyenlő az (1) bekezdés szerinti munkavállaló esetében a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után a 2. § (1) bekezdése szerinti adómértékkel megállapított összeggel.


2024. január 1-i változások – EFO közteher SZOCHO-nak minősül

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2024.01.01-től kezdődően az EFO közteher szocho-nak minősül. A közterhet továbbra is az Efo tv. szabályai szerint kell majd teljesíteni és a szociális hozzájárulási adó kedvezményei nem alkalmazhatóak rá.  Az adókötelezettség teljesítésére és a közteher felosztására az Efo tv. törvény szabályait kell alkalmazni. A NAV Bevallási Osztálytól kapott információ szerint Ezeket az EFO közterheket 2024-ben is a jelenlegi adónem kódon kell nyilvántartani, nem a szocho adónem kódján.

A fentiek okán programunkban EFO közterhek kapcsán csak a közteher megnevezések kerültek módosításra az alábbiak szerint:

Megnevezés változás:

Egyszerűsített fogl. közt. – alkalmi munka

Egyszerűsített fogl. közt. – idénymunka

Egyszerűsített fogl. közt. – statiszta

helyett

Szocho adó (EFO alkalmi munka)

Szocho adó (EFO statiszta)

Szocho adó (EFO idénymunka)

 

Rövid megnevezés változás:

Egysz.fogl.alk.mun.

Egysz.fogl.idénym.

Egysz.fogl.statiszta
 helyett

Szocho adó (EFO alk.mun.)

Szocho adó (EFO statiszta)

Szocho adó (EFO idénym.)

Egyben tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a hóvégi/kilépő számfejtési képernyő Munkáltatói közterhek táblarészében, valamint a kapcsolódó nyomtatványokon - bérösszesítőkön - a továbbiakban a szocho adó  EFO közteher alapja mezők nem kerülnek kitöltésre, tekintettel arra, hogy ezek a közterhek napi fix összegűek, tehát nincs jövedelem alapjuk. 

Jogszabályi háttér:

2023. évi LXXXIII. törvény az egyes adótörvények módosításáról

25. §

Az  egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a  továbbiakban: Efo tv.) 8.  §-a a  következő (2a) bekezdéssel egészül ki: „(2a) A (2) bekezdés szerinti közteher szociális hozzájárulási adónak minősül, azzal hogy a Szocho tv. mentességeket és kedvezményeket megállapító rendelkezései nem alkalmazhatók. Az adókötelezettség teljesítésére és a közteher felosztására e törvény szabályait kell alkalmazni.” (2) Az Efo tv. 8. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli] „a) a munkáltatót a  Szocho tv. 1.  § (1)  bekezdése szerint terhelő szociális hozzájárulási adó és a  megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény szerinti rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség


2024. január 1-i változások – évente 3 alkalommal adható a csekély értékű ajándék

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Egyes meghatározott juttatásnak minősül az évi három alkalommal – az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett – csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem;

 

A fentiek biztosítása céljából a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek törzscsoportben a 2023. évi adatbázisban biztosított Csekély értékű ajándék jövedelem jogcím másolásával két új jövedelem jogcímet biztosítunk

  • Csekély értékű ajándék 2. alkalom és
  • Csekély értékű ajándék 3. alkalom

megnevezéssel, az eredeti jövedelem jogcímet pedig átneveztük Csekély értékű ajándék 1. alkalom megnevezésűre.

Jogszabályi háttér:

Szja tv.

70. §

(9) E § alkalmazásában

a) csekély értékű ajándék: a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás;

2023. évi LXXXIII. törvény

17. §

b) 70. § (6) bekezdés a) pontjában az „egy” szövegrész helyébe a „három” szöveg lép.


Állampolgárság törzs beállító felületének bővülése „Harmadik országba tartozó” megnevezésű jelölőnégyzettel

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/ Állampolgárság törzsbe bekerült egy új „Harmadik országba tartozó” megnevezésű jelölőnégyzet, ennek állapota alapján dönti el a program, hogy az állampolgárság harmadik országbeli, vagy sem:

A képen szöveg, szám, sor, képernyőkép látható

Automatikusan generált leírás
Fontos!

Következő verziónkban a Light és a Standard verzióval rendelkező Felhasználóink is jogosultságot kapnak az Állampolgárság törzs szerkesztéséhez!


2024. január 1-i változások – Külföldi munkavégzés TB járulékalapja és SZOCHO alapja harmadik ország állampolgára esetén

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

2024. január 1-től kezdődően abban az esetben, ha a külföldön munkát végző harmadik ország állampolgára, akkor a járulékalapját a tárgyhónapra elszámolt jövedelem alapján kell megállapítani, nem kell hasonlítani azt a az alapbérhez (szerződésben meghatározott díj havi összegéhez) vagy a tárgyévet megelőző év július hónapjára közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresethez.

Annak érdekében, hogy a számfejtés során vizsgálni tudjuk, hogy a külföldön munkát végző harmadik ország állampolgára, A Törzskarbantartások/Közös törzsek/Állampolgárság törzscsoportban biztosítsunk egy új jelölőnégyzetet „Harmadik országba tartozó” megnevezéssel. Az új jelölőnégyzet minden olyan esetben legyen alapértelmezetten bejelölt állapotú, ha a foglalkoztatott állampolgársága nem a következő országok valamelyike:

-      EGT tagállam állampolgára

-      Az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam (Izland, Liechtenstein, Norvégia) állampolgára,

-      Svájc állappolgára, amely ugyan nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek, de az Európai Közösséggel és a tagállamokkal kötött szerződés alapján a személyek szabad mozgása vonatkozásában azonos jogállású.

A jelölőnégyzet állapotának kézi módosítását biztosítja a program.

Amennyiben az új ”Harmadik országba tartozó” jelölőnégyzet bejelölt állapotú, ebben az esetben a számfejtés során a tárgyhónapra elszámolt jövedelem alapján kerül megállapításra a TB járulékalap és a SZOCHO alap.

Fontos!

A Tbj. rendelkezései szerint Harmadik állam: az Európai Gazdasági Térség és Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam. A program Állampolgárság törzsében csak a fentebb felsorolt országok esetében bejelöletlen a „Harmadik országba tartozó” jelölőnégyzet, ezért szükséges esetben a jelölőnégyzet állapotát Felhasználóinknak kell kézzel módosítani!

Jogszabályi háttér:

Tbj. Értelmező rendelkezések:

Harmadik állam: az Európai Gazdasági Térség és Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam.

2024. január 1-i változások – Munkaerőpiacra lépők kedvezménye

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Szűkül a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető kedvezmény alkalmazási köre. A módosítások értelmében csak a magyar állampolgárságú munkavállalók, az EGT tagállamok állampolgárai után, és a Magyarországgal határos nem EGT-államok (Ukrajna, Szerbia) állampolgárainak foglalkoztatása esetén lehet majd ezt érvényesíteni.

 

Annak érdekében, hogy a számfejtés során, a Munkaerőpiacra lépők kedvezményére jogosító új feltételt vizsgálni tudja programunk, A Törzskarbantartások/Közös törzsek/Állampolgárság törzscsoportban biztosítsunk egy új jelölőnégyzetet „Harmadik országba tartozó” megnevezéssel. Az új jelölőnégyzet minden olyan esetben legyen alapértelmezetten bejelölt állapotú, ha a foglalkoztatott állampolgársága nem a következő országok valamelyike:

 

-      EGT tagállam állampolgára

-      Az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam (Izland, Liechtenstein, Norvégia) állampolgára,

-      Svájc állappolgára, amely ugyan nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek, de az Európai Közösséggel és a tagállamokkal kötött szerződés alapján a személyek szabad mozgása vonatkozásában azonos jogállású.

-      Ukrajna

-      Szerbia

Harmadik országbeli állampolgár esetében számfejtéskor megjelenik a figyelmeztető üzenet, én nem érvényesül a kedvezmény a számfejtés során:

A képen szöveg, képernyőkép, sor, Betűtípus látható

Automatikusan generált leírás

Fontos!

A Tbj. rendelkezései szerint Harmadik állam: az Európai Gazdasági Térség és Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam. A program Állampolgárság törzsében csak a fentebb felsorolt országok esetében bejelöletlen a „Harmadik országba tartozó” jelölőnégyzet, ezért szükséges esetben a jelölőnégyzet állapotát Felhasználóinknak kell kézzel módosítani!

Jogszabályi háttér:

2023. évi LXXXIII. törvény az egyes adótörvények módosításáról

89. § A Szocho tv. 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) E  § alkalmazásában munkaerőpiacra lépő az  a  magyar állampolgár, aki az  állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok szerint a  kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a Tbj. szerint biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal. E szabály alkalmazása szempontjából a biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyba, egyéni, társas vállalkozói jogviszonyba nem kell beszámítani a  csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás (e § alkalmazásában a továbbiakban együtt: anyasági ellátás) folyósításának időszakát, kivéve ha ezen időszakokban az ellátás folyósítása mellett egyéb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony áll fenn, valamint a  közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát. A  kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének minősül az  anyasági ellátásban részesült, illetve részesülő természetes személynek a  korábbi kifizetőjénél történő ismételt munkába állásának kezdete is. E § alkalmazásában munkaerőpiacra lépőnek minősül a Magyarországgal határos, nem EGT-állam állampolgára is.”

SZOCHO tv. 34. §

3. harmadik állam: a Tbj.-ben ilyenként meghatározott állam;


 
2024. évi változások – folytatólagos adóelőleg nyilatkozatok

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2024-től EHK (első házas kedvezmény), személyi kedvezmény és NÉTAK nyilatkozat esetében a magánszemély kérheti, hogy a kifizető a nyilatkozat tartalmát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, ameddig a magánszemély nem tesz új nyilatkozatot, vagy nem kéri a korábban tett nyilatkozatának mellőzését (a továbbiakban: folytatólagos nyilatkozat), azzal, hogy EHK esetében a folytatólagos nyilatkozatban foglaltak legfeljebb a jogosultsági időtartamban vehetők figyelembe.

(Vélhetően a fentiekre vonatkozóan lesz majd nyilatkozati rész a 2024.évi adóelőleg nyilatkozatokon…)

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adószámítási adatok és kedvezmények képernyőn az adóalap kedvezmények táblarész kibővítésre került egy új, jelölőnégyzetes oszloppal. Az oszlop megnevezése „Folytatólagos nyilatkozat”. A jelölőnégyzet csak EHK és személyi kedvezmény esetében szerkeszthető, és alapértelmezetten bejelöletlen állapotú.

Amennyiben a jelölőnégyzet bejelölésre kerül, akkor

- EHK esetében a jogosultsági időn belül

- Személyi kedvezmény esetén mindaddig, amíg az új jelölőnégyzet bejelölt és december hónapra is rögzített a személyi kedvezmény évnyitáskor átvételre kerülnek a következő évre a kedvezmény adatok (abban az esetben is, ha az évnyitás során nem kerültek bejelölésre az adóalap kedvezmények átvételre).

A képen képernyőkép, szöveg, szoftver, sor látható

Automatikusan generált leírás

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani