Kulcs-Bér 2023. augusztus/2 (v2887)

Módosítva ekkor Wed, 24 Júl ekkor: 1:01 DU


Jogszabálykövetés

1. Adatszolgáltatás a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított egészségbiztosítási ellátásokról és a baleseti táppénzről

 

Jogszabálykövetés

Adatszolgáltatás a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított egészségbiztosítási ellátásokról és a baleseti táppénzről

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.)  2023. július 1-jétől hatályos 79/B. § (1) bekezdése kimondja, hogy az egészségbiztosító az első, illetve folyósított pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokról, a baleseti táppénzről, az utazási költségtérítési támogatásról, a méltányosságból engedélyezett pénzbeli ellátásokról és az egyszeri segélyről a hatáskörébe tartozó feladatok hatékony ellátása, a társadalombiztosítási kifizetőhelyek Egészségbiztosítási Alappal. szembeni elszámolásának biztosítása, statisztikai adatszolgáltatások előállítása és teljesítése, más szervek részére adatszolgáltatás teljesítése, továbbá jogszabályban meghatározott egyéb feladatok ellátásának nyilvántartása vezet.

Az új nyilvántartás vezetése  a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató minden hónap 20. napjáig, kizárólagosan elektronikus úton egy új formátumú adatszolgáltatást köteles teljesíteni. Adatszolgáltatást akkor is teljesíteni kell, ha a tárgyhónapban nem került sor pénzbeli egészségbiztosítási ellátásra, illetve baleseti táppénz folyósítására.

Az adatszolgáltatást a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató kizárólag az egészségbiztosító által erre a célra rendszeresített – a személyre szabott ügyintézési felületen (a továbbiakban: SZÜF) közzétett – nyomtatvány alkalmazás küldheti meg az egészségbiztosító részére.

A szolgáltatással kapcsolatos adatgyűjtés, szükség szerinti kézzel történõ korrekcióját – új adatgyûjtõ sorok törõdése – új adatgyûjtéssel kapcsolatos adatrögzítés, betudással kapcsolatos adatrögzítés, biztosítással kapcsolatos programunkban.

2023.07.01-től hatályos új MÁK adatgyűjtés és xml készítés menete a Kulcs-Bér programban a következő :

Az adatszolgáltatás gyűjtése az Adatszolgáltatások/MÁK felé/ Elszámolás és adatszolgáltatás a folyósított EB ellátásokról almenüpontból indítható.

Indítást követően a következő képernyő látható meg:

Kép1

A képernyő paraméterező felülete tartalmazza a szükséges beállításokat az állandóan biztosított biztosítási ellátási jövedelem jogcímeket illetően.

A Továbbnyomtatvány megjelenik a  Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása és részletes adatszolgáltatása képernyőjén.

Ezen  lépésként az  Összesítő fülön kell felgyűjteni az adatokat a Gyűjtés első beállításról. Az így gyűjtött adatok egyeztethetők valamelyik bérösszesítő adataival – de gyakorlata Betudás részben is került adatrögzítésre, akkor az ott rögzített ellátási összeget és az összefoglaló adatait együttesen kell figyelembe venni az egyeztetés során -. (Egyeztetés érdekében – immár csak egyeztető listaként – az EB23 is használható).

Kép2

Miután az Összesítő adatai felgyűjtésre és mentésre kerültek, kérjük Felhasználóinkat, hogy lépjenek át a  Személyenkénti részletező  fül re, ahol szintén a Gyűjtés gomra kattintás után jelennek meg a táppénzszámfejtésben elkészített, majd hóvégi/kilépő számfejtéssel számfejtett esetek.

Kép3

Bal oldalon az ellátásban részesülő lényeges részletekre vonatkozó összeget, és ha itt rákattintanak valamilyen ellátásban részesülő sorra, akkor a jobb oldalon megjelenik az ellátásban részesülő ellátáshoz kapcsolódó minden lényeges adat.

Az adatok szerkeszthetők, kézzel is rögzíthetők új ellátásra jogosultak, valamint azokhoz tartozó ellátások, valamint törölni is lehet a gyűjtött sorokból. Ilyen esetekben – új sor létrehozása, vagy működő törlése –a sorszámozásnak (azonosító vége) folyamatosságát biztosítja a program.

A táppénz számfejtésben majd a hóvégi/kilépő számfejtésben elszámolt ellátási adatok a Személyenkénti részletező fülön a „Rögzítés módja” oszlopban „Automatikus” státuszt, az ugyanitt kézzel felrögzített sorok „Manuális” státuszt kapnak, ezzel is segítve az adtok ellenőrzését.

Ha a felületre kézzel szeretnénk adatot rögzíteni, akkor a képernyő bal oldalán a + kell kattintani. Ha ezt megtettük, egy előreugró ablakban a program felkínálja a dolgozói névsort, kijelölhető az ellátásra jogosult személy, akinek az ellátási adatait kézzel szeretnénk rögzíteni. ezt a „Választ” gomb megnyomását követően a képernyő bal oldalára bekerült, hogy az így kiválasztott ellátásra jogosult személy, és a jobb oldaton ki lehet tölteni a kapcsolódó ellátási adatokat.

Kép4

Fontos!

Ha a Személyenkénti részletező fülön manuálisan kerül sor új ellátásban részesülő, és ehhez kapcsolódó ellátási eset rögzítésére, vagy az automatikus gyűjtéssel a jelentésbe kerülő ellátásban részesül adatban bármilyen kézi módosításra sor kerül, ezért ellenőrizzék a jelentés Összesítő fülének adatait, és szükség esetén módosítják itt is az összesítő adatokat!

 

Az adatok mentését követően a Tovább gombra kattintva elérkezünk az  xml készítő képernyőre .

Ezen a képernyőn a program felajánlja egy könyvtárat, ahová xml fájl mentésre kerül, ez az útvonal azonban szabadon szerkeszthető.

Kép5

Az XML állomány készítése megerősítést kész a fájl, amiről a program üzenetet küld:

Kép6

Az adatszolgáltatás jogosultság kezelése az EB23 jelentésével azonos.

 

 

Fontos!

-       A táppénz számfejtésbe kerülő ellátások, csak az egyéb jövedelmeknél nem rögzítésre, csak az összesítő be, a részletezőben ezeket azokat azokat kézzel kell felrögzíteni!!!

- A gyermek adatainál a betudásos adatoknál új felvitelekor a taj szám ill. a határozat száma mezőkben megjelenik egy „…” gomb amit megnyomva egy listát, ami megvan a választáso eltartottakkal/betudott adatokkal. Kiválasztás esetén a mezők a választott elem adataival feltöltésre, nem kell minden mezőbe manuálisan adatot rögzíteni.

- Az új XML adatszolgáltatás legkorábban 2023. július hónapban indítható. Ezt megelőzően ezen új almenüpont rákattint egy program üzenetpanelt jelenít meg:

 Kép7

esetben az új almenüpont ilyen indítását a program nem engedi.

- Az EB23 és a Havi egészségbiztosítási statisztikai jelentés 2023. június hónapot követő hónapokban, a Negyedéves statisztika almenüpont pedig az utolsó negyedév hónapjaiban indítja a következő üzenetpanelt jeleníti meg:

Kép8

Ezekben az esetekben az üzenet nem tiltó, hanem figyelmeztető jellegű, a gyűjtések tehát változatlanul indulnak, ám a felgyűjtött nyomtatványok immár csak ellenőrzési, egyeztetési célból használhatók.

- Az EB23 és a Havi egészségbiztosítási statisztikai és a Negyedéves statisztika jelentésének ellenőrzése Vezetői információk/Ellenőrzések funkció alatt nem látszanak már a fentebb említett hónapokban.

fontos figyelmüket az új jelentésben az előző időszaki ellátás módosítása az előző időszak alatt jelent meg az automatikus törlése és az új sor automatikus létrehozása a módosított adatokkal funkció ebben a jelenlegi verzióban még nem működik – 2023. július hónapban ez a funkció nem is használható, tekintettel arra, hogy az új adatszolgáltatási kötelezettség első ízben 2023. július hónapot érinti -, ezt a funkciót egy későbbi verziónkban fogjuk biztosítani.

A beküldéssel kapcsolatos részletes ismertetést a 2023. 1. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban találják, amelyet itt is elérhetnek:

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani