GYED EXTRA – Több ellátás egyidejűleg történő folyósítása

Módosítva ekkor Wed, 19 Ápr, 2023 ekkor: 2:58 DU

Részlet az OEP honlapján elérhető gyakorlati útmutatóból:

Ki kaphatja? Főszabály, hogy egy gyermek után, egyidejűleg csak egy ellátást lehet folyósítani. Akkor lehet a szülő részére több ellátást is folyósítani, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. 12. 31-ét követően született. 2014. január 1-jét követően, ha újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön – külön az ellátások, ha az ellátások különböző korú gyermekek után kerülnek megállapításra.
Például, ha a biztosított anyának a 2013.02.01-jén született első gyermeke jogán járó gyermekgondozási díj folyósítása alatt 2014. 01.01-én (vagy azt követően) megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyermekgondozási díjban részesül, és e mellett a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejárát követően gyermekgondozási díjat kaphat.

Programbeli megvalósítás:

A GYED melletti foglalkoztatás , és az egyidejűleg történő anyasági ellátás folyósíthatósága is megkövetelte, hogy a dolgozó jelenlét naptára bővítésre kerüljön a több jelenlét típus ugyan arra a napra történő jelölésével. Ebből kifolyólag tehát új funkcióként érhető el a dolgozó jogviszonyán belül, a jelenlét adatok feltöltésére szolgáló naptár felület.


gyedmellettkeresokep

Abban az esetben tehát, ha a foglalkoztató a munkavállaló számára egyidejűleg több ellátást folyósít, – illetve ha nem kifizetőhely,de anyasági ellátást kell jelölnie – , a dolgozó jelenlét adatainál a „felső” , és az „alsó” jelenlét naptárat is töltenie kell ahhoz, hogy a táppénz számfejtéseknél felajánlja a program.

Kifizetőhely esetén tehát csak így ajánlja fel a szoftver az anyasági ellátások számfejtésének lehetőségét, illetve amennyiben a foglalkoztató nem kifizetőhely, a foglalkoztatói igazolásra is így gyűjthető fel .

 Az alsó rész az anyasági ellátások rögzítésére szolgál, ami azt jelenti, hogy amennyiben gyermekgondozási díjat (GYED-et), terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS-t) rögzít illetve számfejt, az ablak alján található jelenlétnaptárban is rögzíteni kell, mert a táppénz számfejtés így végezhető el.

A 2013 -as évről, évnyitással áthozott gyeden lévő munkavállaló esetében a másodlagos naptár jelenlét adatai automatikusan feltöltődnek, illetve az esetben is, ha a 2014-es évben már volt rögzítve anyaági ellátás a hagyományos naptár esetében. Az eltartottak helyes kiválasztásának itt is nagy jelentősége van, kérjük ellenőrizze azt.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani