Hogyan állíthatom be a több műszakos munkavállaló beosztását, és automatikus pótlékszámítását?

Módosítva ekkor Wed, 19 Ápr, 2023 ekkor: 3:12 DU

Kulcs-Bér Kompakt, és Prémium programunkban lehetőség van a munkavállalók jelenlét adatainak részletezésére, azaz lehetőség van azt is megadni, hogy mettől meddig dolgozott, illetve hogy műszakpótlékkal díjazott időszakról van -e szó. A programban ezen folyamat elnevezése „részletes  jelenlétadat kezelés” néven található.

A részletes jelenlétadat kezeléssel az alábbi folyamatok megoldása garantált:

- műszakpótlékok automatikus számítása a beállított műszaktípusok alapján, természetesen az Mt.-ben előírt szabályoknak megfelelően

- műszaknaptár feltöltése beosztással, akár egy évre előre

- munkaidőkeret kezelése

- magáncélú, hivatalos távollét,  illetve munkaközi szünet nyilvántartása

- egyértelmű, részletes jelenlétadat kezelése

Abban az esetben, ha a cég tevékenységéből adódóan a több műszakos munkavégzés megvalósítása elengedhetetlen, a munkaidő beosztás megtervezése mellett, az alábbi beállítások elvégzése szükséges a programban:

- Beállítások/Számfejtés beállításai

A számfejtés beállításainál adható meg, hogy a napi munkaidő része-e az ebédidő. Ennek azért van jelentősége, mert amennyiben részletesen kívánjuk megadni a munkavégzés idejét, tudni kell, hogy a munkavégzésre elszámolható idő ténylegesen mennyi. (tartalmazza-e az ebédidőt vagy sem)


Ebédidő a munkaidő része

- Beállítások/ Számfejtés/Részletes jelenlétadat nyilvántartás

A képernyőn látható a 2012.07.01 előtti műszakpótlékokra vonatkozó adat is, illetve a 2012.07.01 utáni, azaz az „Új” Mt, (2012.évi I.tv) szerinti pótlékkal díjazott időszak. A programban alapértelmezetten 2012.07.01 utáni számfejtések esetén a 18 óra és 6 óra között időszakot számolja el 30 % -os műszakpótlékkal. Azonban az Mt. lehetőséget biztosít a törvényben leírtaktól eltérni, kizárólag a munkavállaló javára. Ennek köszönhetően a pótlékkal díjazott „tól-ig” időszak szabadon paraméterezhető.


Részletes jelenlétadat kezelés

Itt adható meg továbbá az is, hogy amennyiben a munkavállaló munkaidőkeretben van foglalkoztatva, kívánjuk -e automatikusan elszámolni az állásidejét (munkaidőkeret bérkiegészítést).

- egyedi (általánostól eltérő) munkarend létrehozása

Mivel egy adott munkarend (akár beszélhetünk a teljes munkaidős alapértelmezett munkarendről is) nem tipikusan csak egy dolgozónál alkalmazható, így a programban ez a Közös törzsekben található. Az itt létrehozott munkarendet, vagy alapértelmezett munkarendet tehát nem csak abban a cégben tudjuk használni amelyben létrehoztuk, hanem a többi cég munkavállalója esetén is.

Ha a munkavállaló nem az általános munkarendnek megfelelően, hanem 5/2-től eltérő, vagy napi egyenlőtlen munkaidő beosztással van foglalkoztatva, itt nyílik lehetőség ennek kialakítására. Törzskarbantartások/Közös törzsek/Munkarend opcióban létrehozott egyedi munkarend, későbbiekben a dolgozó jogviszonyos adatainál választható ki. Programunk arra is lehetőséget biztosít, hogy egy, –  már meglévő munkarend alapján alakítsunk ki újat. Ehhez a jobb egérkattintásra előugró gyorsmenüből az ” új felvitele meglévő alapján” funkció választása szükséges.


Az egyedi munkarend kialakításánál használjuk a billentyűzeten a „P” mint pihenőnap, „F” mint fizetett ünnep jelölést, illetve ledolgozható nap esetén az „X” billentyűt. A munkarend naptár módosítani kívánt cellájába kattintva „P” betűt nyomva pihenőnappá, „X” -et választva munkanappá alakíthatjuk az általános munkarendet.


Betűk jelentősége

Munkarend naptár felületén található opciók jelentősége:

- napi órakeret: átlagban egy nap, beosztása szerint mennyi órát dolgozik

- heti órakeret: abban az esetben ha heti 36 órát meghaladóan van foglalkoztatva, a munkavállaló teljes munkaidős, illetve ha ennél kevesebbet, akkor jelöljük a jobb felső sarokban, hogy részmunkaidős

Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben „folyamatos” műszakban dolgozik a munkavállaló, az egyedi munkarend kialakításánál a napi munkaidő 24 óra, a  heti munkaidő 60 óra, illetve feltételezhetően mivel általánostól eltérő munkaidő beosztás jellemző ebben az esetben, jelöljük azt is,hogy „5/2″ -től elétrő.

* 5/2-től elétrő : általánostól eltérő, egy héten általánosan 5 munkanap és 2 nap pihenőnap van

 - napi egyenlőtlen munkaidő beosztás: előfordul, hogy bár a munkavállaló teljes munkaidős/részmunkaidős , viszont a heti ledolgozható óraszámát nem egyenlően dolgozza le, azaz egyik nap többet, másik nap kevesebb órát. Ebben az esetben a munkarend naptárnál válasszuk ki a hónap nevét (kék színnel jelölt) , és módosítsuk az óra adatokat:


Óra adatok módosítása

A munkarendet a dolgozón belül a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok/Munkarend pontban rögzíthetjük fel.

műszaktípusok felvitele

A részletes jelenlétadat nyilvántartásnak elengedhetetlen része a műszaktípusok megadása. Mielőtt a dolgozó jelenléténél alkalmazzuk, létre kell hozni, hogy milyen beosztással dolgoznak a munkavállalók. Műszaktípust a Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Műszaktípus opcióban tudunk létrehozni.


MűszaktípMűszaktípus létrehozásaus létrehozása

Műszaktípus beállításai:

- megnevezés: abban az esetben ha több munkavállalóról van szó, és a beosztás kialakítása megköveteli, hogy több műszaktípust hozzunk létre, célszerű a dolgozó nevét, vagy egyéb, a beosztásra  jellemző névvel ellátni a műszak megnevezését

- napi munkaidő: a ledolgozható (előírt) munkaidő tartama

- törzsidő (másnap): a törzsidő az az intervallum, amikor a munkavállaló biztosan munkát végez (a fogalom a „kötetlen” munkaidőnél is előfordul)

- peremidő : a törzsidőt magában foglaló intervallum

- ebédidő: abban az esetben ha a Beállítások/Számfejtési alapadatoknál bejelöltük, hogy az ebédidő a napi munkaidő része, a műszaktípusnál nem kötelező kitölteni

- napi munkaidő figyelembevétele: törzsidőn kívül, vagy peremidőn kívül lehetőség közül lehet választani

- túlmunka díjazása: törzsidőn túl vagy peremidőn túl történjen

- magáncélú távollét : a cég fizeti -e a magáncélú távollétet , vagy sem. A magáncélú távollét jelölését a dolgozón belül található „személyi” jelenlét naptárban tudjuk majd jelölni.

- munkaközi szünet: percben megadható egység

- automatikus pótlékszámítás: amennyiben az opció bejelölt állapotú, úgy a program a létrehozott műszaktípus választásával a megadott jövedelemjogcímen számolja el a pótlékolt órákat, illetve pótlék összegét


Műszaktípus beállításai

A műszaktípushoz rendelt jövedelemjogcímek sorában található egy „help”  Help- segítség gomb, választása esetén szakmai segítséget kapunk a műszaktípus beállításával kapcsolatosan.

2012.07.01-től hatályos Mt. szerinti pótlékszámítás alkalmazásának kezdete vasárnapi , illetve munkaszüneti napi (fizetett ünnepi) munkavégzés esetén: A Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Műszaktípus törzsbe bekerült két új dátum mező, melyekkel meg lehet adni külön-külön a vasárnapi és fizetett ünnepi pótlékra vonatkozóan, hogy mikortól érvényesüljön rájuk a 2012. évi I tv. szerinti 7-22 időszak korlátozás. Tipikusan az egészségügyi dolgozók esetén jellemző a beállítás használata.

Fontos!

Amennyiben a munkavállaló ledolgozott ideje alapján jogosult a pótlékokra, (min 30 % -ban eltér, és a munkaidő kezdete is változik) , abban az esetben :

- függetlenül attól, hogy beosztás szerint vasárnap , vagy munkaszüneti napon dolgozott, az Mt. szerint a 07 és 22 óra közötti időszakra jogosult pótlékra (kivéve fentiek)

- függetlenül attól, hogy a munkakezdés 18 óra előtt történik, 30 % műszakpótlékra csak 18 óra és másnap reggel 6 óra között jogosult

Természetesen a munkavállaló javára pozitívan el lehet térni, melyről a fent leírtakban már szó volt.

- műszaknaptár létrehozása:

A programban lehetőség van arra (Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/ Műszaknaptár), hogy akár tárgyévre előre megtervezhessük a dolgozó beosztását, műszakok szerint. A funkció lényegét leginkább a dolgozó személyes jelenlét naptárának feltöltésekor látjuk majd, ugyanis egy egérkattintással fel lehet tölteni a jelenlét naptárat az itt kialakított beosztás/ műszaknaptár alapján.

- megnevezés: milyen névvel hivatkozhatunk a naptárra, az itt létrehozott naptárat a dolgozó jogviszony alapadatainál rendelhetjük a munkavállalóhoz

- munkarend: a közös törzsben található, dolgozóhoz rendelt munkarend

A naptári hónapok napjainál megadhatjuk, hogy az adott ledolgozható napon milyen műszakban dolgozik.


Műszaknaptár

A munkarendet a dolgozón belül a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok/Műszaknaptár pontban rögzíthetjük fel.A műszaknaptár használata nem kötelező!

- dolgozóhoz/munkavállalóhoz történű beosztás rendelés

Ahhoz, hogy a pótlékokat automatikusan elszámolja a program, több funkció együttes beállítása szükséges:

1. a dolgozó jogviszony adatainál pipáljuk be a „részletes jelenlétadat kezelését


Részletes jelenlétadat kezelése

2. a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/ Távolléti díj és Ekho pontban adjuk meg, a műszak/beosztás jellegét:


Távolléti díj és Ekho pont

3. a Jogviszonyok/ Bérügyi adatok/Jelenlét adatok opción belül , a jobb felső sarokban válasszuk a „Napi analitika” gombot.


Napi analitika

A napi analitikát megjelenítő felületen a „feltölt” gomb segítségével van lehetőségünk az előre megtervezett műszaknaptár adataival feltölteni a hónapot. Az ablak jobb oldalán megadható a magáncélú távollét, hivatalos távollét, illetve a munkaközi szünet is, amely mindig arra a napra vonatkozik, amelyiken éppen állunk a naptárban. A napi analitikát ki tudjuk nyomtatni, és excelbe is tudjuk exportálni. Abban az esetben, ha a műszaknaptár használatát mellőzzük, természetesen minden számfejtés előtt külön is rögzíthetjük az analitikába a beosztást. Ebben az esetben nincs más teendő, csak a ledolgozott napok sorában válasszuk ki a műszaktípust.

Tipikus esetek:

- előfordul olyan eset, hogy a dolgozó munkarendje szerint például  6 órás , és a  jogviszonyok alapadataiban ennek megfelelően van beállítva a munkarend is, viszont akár szándékosan, akár tévedésből, olyan műszaktípus van hozzá rögzítve a napi analitikában, amelyben a „tól-ig” intervallum nem egyezik (meghaladja, vagy nem éri el)  a munkarend szerinti napi munkaidőt. Ebben az esetben programunk – a törvénynek , és a munkarendnek megfelelően- túlórát, vagy munkaidőkeret esetében munkaidőkeret bérkiegészítést fog alkalmazni.

- másik tipikus eset, hogy magáncélú távollétet  van jelölve  a napi analitikában, és a műszakpótlék beállítás szerint a magáncélú távollét nem fizetett, így a fizetési jegyzéken kevesebb összeg és óraszám szerepel- szükség esetén ellenőrizzék
- az ebédidő tartama a munkaidő része opciót  a napi analitika töltése, és a számfejtése megkezdése között módosították igenről- nemre, akkor az ebédidőt is pótlékkal számolja el a program- szükség esetén ellenőrizzék
- ha a napi analitika excel exportjánál nem helyes dátumokat hoz a táblázat, az a probléma, hogy exportálás előtt nem történt meg az adatbevitel mentése/jóváhagyása
- abban az esetben ha a Beállítások/Részletes jelenlétadatok opción belül a pótlékolt időszak kezdetét, illetve végét módosítják, a program olyan intervallumban számolja a műszakpótlékot, tehát eltérés esetén célszerű visszaállítani a program által biztosított beállításokat
- ha nem számol a program automatikusan műszakpótlékot, ellenőrizzék  a Távolléti díj és Ekho pontot, be  van -e állatva, hogy több műszakos

- automatikus pótlékszámítás elmaradásának oka lehet még az is, ha a napi analitikánál használt műszaktípusnál nincs jelölve az „automatikus pótlékszámítás” opció


Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani