A szabadságkiadás szabályai

Módosítva ekkor Mon, 17 Ápr, 2023 ekkor: 1:46 DU

A szabadság kiadásának szabályairól a 2012. évi I. törvény (Mt.) 122-125. paragrafusai rendelkeznek.

A szabadság kiadása

A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége, a kiadás előtt azonban a munkáltatónak meg kell hallgatnia a munkavállalót.

•    A szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettsége alól (a 14 napba a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is beleszámít), de ettől az előírástól a felek közös megegyezéssel eltérhetnek.

•    A munkaviszony első három hónapját kivéve a munkavállaló jogosult arra, hogy 7 munkanap szabadságot kérésének megfelelően legfeljebb két részletben adjon ki a munkáltató – év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét.

•    A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell és a munkavállalónak is ezt a határidőt kell megtartania a rendelkezési körébe tartozó hét munkanap szabadságot érintően.

Szabadság próbaidő alatt

Amennyiben a munkavállaló a munkaviszony első 3 hónapjában terjeszti elő szabadság iránti kérelmét, a munkáltató nem köteles azt teljesíteni. 

Szabadság átvitele a következő évre

A szabadságot főszabályként abban az évben kell kiadni, amelyben az a munkavállalónak jár, azaz a szabadságot nem lehet átvinni a következő évre, kivéve:

•    Ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató a szabadságot a következő év március 31-ig adhatja ki.

•    Adott évben kiadott szabadságnak minősül az is, ha a szabadság decemberben kezdődik és maximum 5 munkanap a következő évre csúszik át.

•    Ha a munkáltató és a munkavállaló ebben megállapodik, akkor a 117.§ szerint az „életkor szerinti pótszabadságot” (1-10 munkanap) a munkáltató a tárgyévet követő év végéig is kiadhatja.

•    Ha a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdekét vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén, valamint súlyos baleset, elemi csapás, üzemzavar vagy hasonló horderejű, előre nem látható dolog miatt a munkáltató módosítja a szabadságod időpontját, vagy akár a már megkezdett szabadságodat szakítja meg, akkor a megmaradt szabadnapokat legkésőbb a következő év március 31. napjáig köteles kiadni. Sőt, kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadnapjaid egynegyedét jogosult legkésőbb 2023. március 31. napjáig kiadni.

•    Ha a szabadságot azért nem lehetett kiadni/kivenni, mert keresőképtelenség állt fenn (gyed, gyes, baleset, betegség, stb.), akkor, a munkáltató az ok megszűnésétől számított 60 napon belül köteles kiadni azt.


Szabadság pénzbeli megváltása

A szabadságot a törvény szerint nem lehet pénzben megváltani, kivéve, ha a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki.  A szabadságra való igény 3 év alatt évül el. 




Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani