Letiltások esetében a korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható összeg kezelése

Módosítva ekkor Thu, 28 Dec, 2023 ekkor: 2:48 DU


Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Programunkban beállítási lehetőséget biztosítunk arra, hogy a programban rögzített letiltás esetében Felhasználóink jelölhessék, ha alkalmazni kívánják azt a szabályt, amely szerint a határozat/jogszabály szerinti mértékben érvényesített levonás után fennmaradó nettó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét.

A fenti letiltás érvényesítési mód beállíthatóságának érdekében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Levonások pontban letiltásonként külön jelölhetőséget biztosítunk a programban, „Korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés” megnevezésű új jelölőnégyzettel. Az új jelölőnégyzet állapota alapértelmezetten bejelöletlen állapotú.

A képen szöveg, képernyőkép, szoftver, Multimédiás szoftver látható

Automatikusan generált leírás
 


 

Csoportos letiltás

Amennyiben több letiltás belső iktatószáma azonos (azaz csoportos letiltás került rögzítésre), akkor abban az esetben, ha a csoportból valamelyik letiltás sor „Korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés” jelölőnégyzet állapota megváltoztatásra kerül, akkor a csoport többi sorának állapotát is meg kell változtatni ezzel szinkronban, tehát az azonos csoportba tartozó letiltás sorok esetében vagy mindegyik sorral, hiszen a csoporton belül vagy mindegyik sorral szemben érvényesülnie kell a korlátozás nélküli végrehajtásnak, vagy egyik sorral szemben sem.

Ha csoporton belül nem egységes az új jelölőnégyzet állapota, akkor mentéskor a program erről hibaüzenetet fog megjeleníteni, és csak akkor kerül mentésre a csoportos letiltás, ha a csoporton belüli jelöléseket a Felhasználó azonossá teszi. Ha valamelyik letiltás sor Fő jogcím mezője kitöltött, akkor az ilyen letiltás sort a Fő jogcím mezőben kiválasztott letiltás sor „Korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés” jelölőnégyzet állapota alapján kezelni a program a letiltás érvényesítés során. Csoportos letiltás esetében a korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés a Sorrend oszlop sorrendje szerint érvényesül.

A „Korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés” opció bejelöltsége mellett a korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítésnek a következő esetben érvényesül: – Ha a letiltás esetében a Határozat szerinti teljes összeg kitöltött, akkor abban az esetben, ha a Fennmaradó összeg mező értéke a Százaléka mező értékének érvényesítését követően nagyobb, mint nulla.

Letiltás karton 

Abban az esetben, ha a letiltás a „Korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés” jelölőnégyzet bekapcsolt állapota mellett kerül érvényesítésre, a letiltás karton kitöltésére a szokásos módon kerüljön sor, azzal a különbséggel, hogy  a letiltás sor azon hónapjai, amelyekben az új jelölőnégyzet bekapcsolt állapota mellett került sor a letiltás érvényesítésére, * jelzéssel kerülnek megjelenítésre, és a letiltás adatait tartalmazó táblarészben a * jelzés magyarázataként megjelenítésre kerül az alábbi tájékoztató szöveg:

„A korlátozás nélkül végrehajtható összegrésszel szembeni letiltás érvényesítés bekapcsolt”.

A képen szöveg, képernyőkép, diagram, Párhuzamos látható

Automatikusan generált leírás
 


 

Jogszabályi háttér:

Az 1994. évi LIII. törvény alapján

61. § (1) A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), társadalombiztosítási járuléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.

(2) Az (1) bekezdés szerint csökkentett összegből – e törvényben foglalt részletes szabályok szerint – általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.

63. § A 61. § szerinti levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét.

 

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani