Átalányadózás kezelése a Kulcs-Bérben

Módosítva ekkor Wed, 27 Dec, 2023 ekkor: 1:58 DU

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az átalányadózó adózási mód kezelése érdekében A Törzskarbantartás/Közös törzsek pontban új elemeket biztosítunk:

1. A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzscsoport négy új foglalkozási viszonnyal került kiegészítésre, amelyek a következők:

- Átalányadózó egyéni váll. főfogl. (nem tev.kezdő)

- Átalányadózó egyéni váll.heti 36 órás m.v.mellett

- Átalánya. e.váll. nap.tag.k.f.,v. f.f. tan. mell.

- Átalányadózó egyéni váll.(főfogl.társ.váll.is)

- Átalányadózó egyéni váll.kieg.tevékenységű

 

Az új alapértelmezett foglalkozási viszonyok Vállalati/Vállalkozási adózás módja: Átalányadózás

kép 1.

                                    Kép1

Az új foglalkozási viszonyok beállításra kerültek a következő programrészekben:

- Az Adatszolgáltatások/Létszám számítások pontban (az alapértelmezett és a többi Felhasználó által létrehozott sablonba is bekerülnek a verziófrissítést követően).

- Az Adatszolgáltatások/KSH felé/Negyedéves munkaügyi jelentésre (a frissítés ezt szintén beállítja a Felhasználó által módosított beállításban is).

A verziófrissítés futtatását követően az új foglalkozási viszonyok automatikusan megjelennek, valamint új telepítés esetén is ott lesznek az alapértelmezett foglalkozási viszonyok között.

 

2. Az átalányadózás számfejtéséhez új alapértelmezett jövedelem jogcímeket biztosítunk a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelmek törzsben, amelyek a következők:

 

- Átalányadózó egyéni vállalkozó bevétele

- Átalányadózó vállalkozó bevétele GYED mellett

- Átalányadózó vállalkozó bevétele (nyugdíjas)

 

Az új jövedelem jogcímek számítási módja – tekintettel azok átalány jellegére – egyösszegű,

adózási módjuk: önálló tevékenység.

kép 2.

                                            Kép2

A verziófrissítés futtatását követően az új jövedelem jogcímek automatikusan megjelennek, valamint új telepítés esetén is ott lesznek az alapértelmezett jövedelem jogcímek között.

 

Az új jövedelem jogcímek kapcsolódó adatszolgáltatásokon történő beállítását biztosítjuk programunkban.

 

Átalányadózó egyéni vállalkozó jogviszonyos beállításai:

Az átalányadózó egyéni vállalkozó elszámolásának kezelése érdekében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok pontban foglalkozási viszonyként valamelyik alapértelmezetten biztosított átalányadós foglalkozási viszonyt kell kiválasztani:

kép 3.

                                            Kép3

A Dolgozó adatai/Bérügyi adatok/Adószámítási adatok és kedvezmények képernyőn új táblarészt biztosítunk „Átalányadózó egyéni vállalkozó” megnevezéssel. Ebben a táblarészben

lehet kiválasztani a Költségelszámolás módját, amely 40, 80 vagy 90% lehet, valamint itt kezeli a program az Átalányadós jövedelem adatokat.

Az átalányadós jövedelem adatok rész a következő adatokat tartalmazza:

 

-Hozott jöv. (más program) – ez a mező szolgál arra, hogy amennyiben az adott évben (vagy annak egy részében) már fennállt az átalányadózó egyéni vállalkozói jogviszony, de vannak olyan  hónapok, amelyekre nem a Kulcs-Bérben készült számfejtés – vagy a Kulcs-Bérben készültek el a jelen verzió kiadása előtt is az átalányadózó egyéni vállalkozó számfejtései, de nem Önálló tevékenységű adózási módú jövedelem jogcímen – ilyen esetekben a jelen verzió előtt elszámolt átalányadós jövedelem előzményt ebbe a mezőbe kell rögzíteni annak érdekében, hogy a Kulcs-Bér programban készült számfejtés az éves 1 200 000 forintos mentesített keretösszeget (adómentes határt) helyesen kezelje.

Fontos! Ebbe a mezőbe nem a bevételt, hanem a jövedelmet (bevétel-költség) kell rögzíteni!

 

-Számfejtett jöv. (megelőző hónapig) – ebben a mezőben a tárgyévben a Kulcs-Bér programban az aktuális hónapot megelőző hónapi számfejtett átalányadós övelemek szummáját jelenítjük meg.

 

-Összesen -az Összesen mezőben összesíti a program a tárgyévi „Hozott” és a programban az aktuális hónapot megelőző hónapig számfejtett átalányadós jövedelmeket. E tájékoztató adat alapján követni tudja a Felhasználó, hogy az aktuális hónapot megelőző hónapig elszámolt összes jövedelem meghaladta-e már az adómentes határt.

kép 4.

                                            Kép4

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban a megfelelő alapértelmezetten biztosított átalányadózó jövedelem jogcímen rögzíthető az adott havi átalány bevétel:

kép 5.

                                            Kép5

Az Adószámítási adatok és kedvezmények pontban kiválasztott költséghányad valamint berögzített „Hozott” jövedelem adat és az előző hónapig a Kulcs-Bér programban számfejtett átalányadós jövedelmek (lásd: kép 4.), valamint a Jövedelmek, juttatások pontban rögzített aktuális havi átalányadós bevétel összeg alapján (lásd: kép 5.) elkészíthető a számfejtés:

kép 6.

                                            Kép6

Fontos!

A hónap közben történő foglalkozás minősége kód váltást átalányadózó egyéni vállalkozó esetében a program nem kezeli, ilyen esetben a számfejtést és az adatszolgáltatást kézzel kell korrigálni.

A tárgynegyedévi számfejtést követően az Adatszolgáltatások/NAV felé/2258 bevallás pontban az átalányadózó egyéni vállalkozó 2258 bevallásának gyűjtését a szokásos módon kell elvégezni.

 

Átalányadózó egyéni vállalkozó göngyölt módszerrel megállapítandó TB és SZOCHO alapja

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően az átalányadózó egyéni vállalkozók negyedévente, göngyölt módszerrel megállapítandó TB és SZOCHO alapjának meghatározása érdekében a következő fejlesztéseket biztosítjuk:Beállítások/Számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok Átalányadózó egyéni vállalkozó esetében alapértelmezetten a naptári negyedév köztes hónapjaiban a Kulcs-Bér program nem jelenít meg a számfejtés során TB és SZOCHO kötelezettséget.

Tekintettel arra, hogy Ügyfeleink részéről igényként merült fel, hogy ezekben a köztes hónapokban is biztosítsunk lehetőséget arra, hogy főfoglalkozású átalányadózó esetében a minimum alapok, mellékfoglakozású átalányadózó esetében pedig az adott havi szja köteles jövedelem alapján bírálja el a program a TB és a SZOCHO fizetési kötelezettséget, így erre két új opciót biztosítunk a Beállítások/Számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok képernyőn. A két új opció neve: -    „Negyedév első és második hónapjában főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó esetén járulékfizetés a minimum kötelezettség alapján” és -    „Negyedév első és második hónapjában nem főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó esetén járulékfizetés az adóköteles jövedelem alapján” E két opció bekapcsolt állapota esetén a naptári negyedév köztes hónapjainak számfejtése során a program – a jogviszonyos jelenlétben rögzített jelenléti adatok figyelembevételével – a minimum kötelezettség alapján megjeleníti a TB és a SZOCHO kötelezettségeket.

2023-03-14_14h41_06

Számfejtés

Az új göngyölt szabály alapján -    negyedévente össze kell adni az aktuális negyedévben, illetve a megelőző negyedévben (negyedévekben) megszerzett személyi jövedelemadó-köteles jövedelmet és -    abból ki kell vonni a megelőző negyedévben (illetve negyedévekben) járulékalapként/szocho alapként figyelembe vett összeget, majd -    az ily módon meghatározott összeget el kell osztani annyi hónappal, amelyben az egyéni vállalkozó a tárgynegyedévben biztosított volt. A számításnál minden olyan hónapot figyelembe kell venni, amelyben a vállalkozó biztosítási jogviszonya legalább egy napig fennállt. -    Főfoglalkozású átalányadózó EV esetében a TB járulékot havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum, a szocho-t  havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum 1125 százaléka után kell megfizetni.

A fenti szabályok biztosítása érdekében alapértelmezett beállítások mellett történő számfejtés esetén: a naptári negyedév köztes hónapjaiban a Kulcs-Bér program nem jelenít meg a számfejtés során TB és SZOCHO kötelezettséget. A naptári negyedév záró hónapjában – vállalkozás megszűnése esetén a megszűnés hónapjában – a számfejtés során elbírálásra kerül a negyedév biztosításban töltött valamennyi hónapjának TB és SZOCHO kötelezettsége, és a záró hónap számfejtésének mentését követően a köztes hónapok számfejtésében is megjeleníti a program az adott hónap TB és SZOCHO kötelezettségét.

Az alapértelmezett működéstől eltérő, Számfejtési beállításokban biztosított új opciók bejelöltsége esetén: a naptári negyedév köztes hónapjainak számfejtése során a program – a jogviszonyos jelenlétben rögzített jelenléti adatok figyelembevételével – a minimum kötelezettség alapján megjeleníti a TB és a SZOCHO kötelezettségeket, majd a záró hónap számfejtésének mentését követően a köztes hónapok számfejtésében is megjeleníti a program az adott hónap TB és SZOCHO kötelezettségét a záró számfejtésben kalkulált TB/SZOCHO különbözetekkel kiegészítve. Ilyen esetben a záró hónap számfejtésének mentését követően a köztes hónap TB/SZOCHO kötelezettsége az az adott kötelezettség sorra való kattintást követően két soron kerül megjelenítésre, az egyik sor az eredetileg számfejtett minimum alap, és kötelezettség, a másik a záró számfejtést követően kalkulált különbözet.

Például TB járulékadatok esetében:

2023-03-14_14h48_28

Az átalányadózó egyéni vállalkozó negyedéven belüli számfejtései kapcsán a program az alábbi ellenőrzéseket végzi el: -    Záró számfejtés csak akkor készíthető, ha a negyedév köztes hónapjai is le vannak számfejtve. -    Ha van záró számfejtés és a köztes hónapokba került korrekció, akkor a köztes hónapok számfejtései nem törölhetők, a hónapokra új számfejtés nem készíthető. A kézi módosítás és mentés megengedett. -    Ha a záró számfejtés készítése során figyelembe vett köztes hónapok számfejtései a záró számfejtés mentésekor már nem léteznek (mert mondjuk egy másik felhasználó időközben kitörölte), akkor a program hibaüzenetet jelenít meg. Mindezek az ellenőrzések egyéni és csoportos számfejtés során, és a dolgozónál történő számfejtés során is működnek.

Közteherutalás

Jelen verziónktól kezdődően az alapértelmezett működéstől eltérő, Számfejtési beállításokban biztosított új opciók bejelöltsége esetén is biztosítjuk a havi közteherutalás gyűjtését oly módon, hogy a naptári negyedév záró hónapjában a gyűjtés során figyelembe veszi a program a köztes hónapokban felgyűjtött és már elutalt kötelezettségeket.

Főkönyvi feladás

Jelen verziónktól kezdődően az alapértelmezett működéstől eltérő, Számfejtési beállításokban biztosított új opciók bejelöltsége esetén is biztosítjuk a havi főkönyvi feladás gyűjtését oly módon, hogy a naptári negyedév záró hónapjában a gyűjtés során figyelembe veszi a program a köztes hónapokban már felgyűjtött kötelezettségeket.

Fontos!  Alapértelmezett működéstől eltérő, Számfejtési beállításokban biztosított új opciók bejelöltsége esetén sem érvényesít a program a negyedév köztes hónapjaiban családi járulék kedvezményt, ezért  negyedév záró hónapjában a korrekcióval nem fut ki nullára az előlegfizetés és záró hónapban kalkulált különbözet abban az esetben, ha a vállalkozó jövedelmeivel szemben családi járulék kedvezmény is érvényesíthető, és a negyedév első két hónapjában érvényesíthető  családi járulék kedvezmény összege több, mint a negyedév záróhónapjának TB járuléka, ezért felhívjuk figyelmüket, hogy abban az esetben, ha az átalányadózó egyéni vállalkozó az év során családi járulékkedvezményt is érvényesít, az alapértelmezett működéstől eltérő, Számfejtési beállításokban biztosított új opciók bejelölését nem javasoljuk!

Végezetül, tekintettel arra, hogy a naptári negyedév záró hónapjának számfejtését követően kerülnek kalkulálásra a köztes hónapok TB és SZOCHO kötelezettségei is, így kérjük, fordítsanak fokozott gondot arra, hogy minden hónapban készüljön adatbázis mentés a havi zárási feladatok – számfejtés, közteherutalás, főkönyvi feladás – elkészültét követően.

Fontos!

A a naptári negyedéven belül történő foglalkozás minősége kód váltást átalányadózó egyéni vállalkozó esetében a program nem kezeli, ilyen esetben a számfejtést és az adatszolgáltatást kézzel kell korrigálni.

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani