Kulcs-Bér - 2015. október (2013)

Módosítva ekkor Mon, 29 Júl ekkor: 9:43 DE


Megjelenési dátum: 2015. október 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1. Engedélyezési folyamat a webjelenlét rendszerben
2. Szabadság kérelmen a dolgozó által kivehető szabadnapok számának feltüntetése
3. E-bérjegyzék modul Kompakt verzióhoz
4. Automatikus műszakpótlék jogosultság elbírálás és pótlékszámítás
5. Foglalkozás egészségügyi adatoknál a vizsgálat jellegének bővítése
6. Munkaidőkeret adatok megjelenítése a fizetési jegyzéken
7. Munkaközi szünetek kezelése
8. Új beállítási lehetőség a szűrőablakokon
9. Új jövedelem tulajdonság a jövedelem jogcím törzsben
10. Új ellátás típusa kódok pénzellátás számfejtésénél



Engedélyezési folyamat a webjelenlét rendszerben

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

A bérprogram legfrissebb verziójának letöltésével elérhetővé válik a webjelenlét rendszerben az engedélyezési folyamat.

Az engedélyezési folyamat bevezetésének célja, hogy teljes mértékig le tudja követni az elektronikus rendszer a papír alapú jelenléti ív vezetés metodikáját. A webjelenlétben eddig nem volt megoldott, hogy a dolgozók jelenlét adatait a felettes ellenőrizze, jóváhagyja szükség esetén pedig elutasítsa.

A frissítéssel ez megoldható. A beállítás opcionális, aktiválására a Beállítások/Webjelenlét menüpontban van lehetőség:


                    Engedélyezés aktiválás


Amennyiben a „Havi jelenlét adatok engedélyezése funkció aktív” jelölőnégyzetet bepipáljuk, nem tudjuk a webről letölteni a dolgozók jelenlét adatait, amíg a felettes azokat jóvá nem hagyta.

Abban az esetben, ha le szeretnénk tölteni a webről a jelenlét adatokat, de vannak olyan dolgozók, akiknek a jelenléte elutasításra került, kapunk egy figyelmeztető üzenetet:


                    Elutasító üzenet

Amennyiben az alatta található, „Nem engedélyezett jelenléti ívek letöltése” jelölőnégyzetet is bepipáljuk, a nem engedélyezett jelenléti íveket is le tudjuk tölteni, de a megjegyzés mezőben a program felhívja rá a figyelmünket, hogy ezek a jelenlét adatok nem lettek jóváhagyva.

A Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Szervezeti egységek menüpontban tudjuk meghatározni, hogy az egyes szervezeti egységek esetén ki rendelkezik jóváhagyási jogkörrel:


                    Engedélyező


Az engedélyező saját webjelenlét oldaláról éri el a munkatársak jelenléti ívének engedélyező felületét:


                    Webjelenlét engedélyezése


Az engedélyező a gomb megnyomásával egy külön felületre navigál:


                        Engedélyező felület

A bal felső sarokban található legördülő listából tudja kiválasztani, mely dolgozó jelenlét adatát szeretné ellenőrizni.

A hónapok alatt található funkciógombok segítségével az engedélyezőnek lehetősége van jóváhagyni vagy elutasítani a dolgozó jelenlét adatait, esetleg a korábbi jóváhagyást törölni.

Elutasítás esetén az engedélyező megjegyzést tud fűzni az elutasítás okáról, melyről a dolgozó e-mailben értesül:


                        Jelenléti ív elutasítása
                       Elutasító e-mail

Az engedélyező munkáját könnyítendő, a dolgozó jelenléti ívén azon hónapok nevei, melyre az engedélyezés megtörtént, zöld színnel, azon hónap neve, melyben elutasításra került a jelenlét ív, piros színnel jelenik meg.



Szabadság kérelmen a dolgozó által kivehető szabadnapok számának feltüntetése

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

A webjelenlét rendszerből indított szabadság kérelemben a frissítést követően megjelenítésre kerül a dolgozó által még kivehető szabadságok száma:


                        Szabadság kérelem


Ez segítséget nyújthat a felettesnek annak elbírálásában, hogy engedélyezze vagy elutasítsa a dolgozó szabadság kérelmét.


 

Elektronikus bérjegyzék modul Kompakt verzióhoz

Kulcs-Bér Kompakt verzióban elérhető funkciók

A frissítés letöltését követően Kompakt programot használó ügyfeleink számára megvásárolható modulként elérhető az Elektronikus bérjegyzék.

Az elektronikus bérjegyzék ideális megoldást nyújt azok számára, akik nem szeretnének felesleges költséget generálni a fizetési jegyzékek kinyomtatásával, akik számára a fizetési jegyzékek dolgozókhoz történő eljuttatása logisztikailag nehezen megoldható és szívesen alkalmaznak biztonságos, innovatív megoldásokat.

Az E-bérjegyzékkel nem csak a nyomtatással járó költséget és időt tudja megtakarítani, hanem az átvételt igazoló dokumentálás is jelentősen leegyszerűsödik.

A munkavállaló számára is könnyebbséget jelent, hogy elektronikus formában tudja eltárolni a havi fizetési jegyzékét, amelyek az adatvédelmi biztonsági előírások betartása érdekében jelszóval védhetők.

A modul működéséről az alábbi bejegyzésben olvashatnak részletesebben:

Elektronikus bérjegyzék

 


Automatikus műszakpótlék jogosultság elbírálás és pótlékszámítás

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A frissítés letöltését követően a programban beállítható paraméter, hogy automatikusan elbírálja a dolgozó napi analitikája alapján, hogy jogosult-e műszakpótlékra vagy sem.

A Beállítások/Számfejtési beállítások/Részletes jelenlétadat nyilvántartás menüben találjuk az új beállítást:


                Automatikus pótlékjogosultság elbírálás


A funkció eredményeként nem kell több műszaktípust felvennünk annak függvényében, hogy éjszakai vagy műszakpótlékot szeretnénk számfejteni a dolgozónak. Elegendő a két pótlékot egy műszaktípusban beállítani.

Nem szükséges továbbá módosítani a munkarend beállítást a dolgozó adatlapján a Távolléti díj és EKHO menüpontban. Az automatikus jogosultság elbírálás mellett ezt a beállítást a program nem figyeli.

A program a törvényi előírásoknak megfelelően elbírálja, hogy jogosult-e a dolgozó a műszakpótlékra. Ha igen, akkor a számfejtés során a részletes jelenlétadatoknál megadott időintervallumon belül számolja a műszakpótlékot. Amennyiben nem jogosult rá, akkor az éjszakai munkavégzés idejére éjszakai pótlékot állapít meg.

 

Foglalkozás egészségügyi adatoknál a vizsgálat jellegének bővítése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A dogozók foglalkozás egészségügyi adatainak részletesebb nyilvántartása érdekében új vizsgálati típust vezettünk be, a tüdőszűrést.

Az új vizsgálati típust a szokott módon tudjuk berögzíteni a dolgozó adatlapján.

A tüdőszűrés érvényességi dátumára is figyelmeztet a program, illetve a Nyomtatványok/Munkaügyi/Foglalkozás egészségügyi adatok menüben listázhatjuk is a kapcsolódó adatokat.


                            Tüdőszűrés




Munkaidőkeret adatok megjelenítése a fizetési jegyzéken

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Az új verzióban módosítottuk a munkaidőkerethez kapcsolódó időadatok megjelenítését a fizetési jegyzéken.

Ezen adatok megjelenítésére kétféle beállítási mód érhető el a Beállítások/Számfejtés beállításai/Nyomtatványok beállításai menüpontban:


                    Munkaidő keret időadat beállítása


Amennyiben a „munkaidőkeret egyenleg megjelenítése” jelölőnégyzetet pipáljuk ki, a program a munkaidőkeret összes hónapjának időadatát külön megjeleníti a fizetési jegyzéken. Éves munkaidőkeret esetén ez tizenkét sort jelent.

Amennyiben az „összevont munkaidőkeret egyenleg” jelölőt is kipipáljuk, akkor a munkaidőkeretre vonatkozóan kizárólag összesített adatokat tüntet fel a program a fizetési jegyzéken.

A módosítás az utóbbi verzió esetén tapasztalható, tehát amikor összesített adatokat szeretnénk feltüntetni a fizetési jegyzéken. A frissítés követően ebben az esetben is megjelenítésre kerül a tárgyhónap időadata:

                                                        Munkaidő keret



Munkaközi szünetek kezelése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A Munka Törvénykönyve értelmében a munkavállalót 20 perc munkaközi szünet illeti meg, amennyiben a napi munkaideje meghaladja a 6 órát és további 25 perc, amennyiben a napi munkaideje meghaladja a 9 órát.

A munkaközi szünet rögzítésére eddig is volt lehetőség a programban mind a műszaktípus beállításban, mind a napi analitika felületén, de ezt a számfejtés során a program nem kezelte.

A program a megadott pihenőidővel csökkenti a dolgozó ledolgozott óraszámát, sem a munkaidőkeret óraszámba nem kerül begyűjtésre ez az időadat, sem bért nem számol rá. Ugyanakkor a dolgozó műszakpótlék, egyéb pótlék jogosultságát nem befolyásolja

A műszaktípus beállításban a munkaközi szünet rögzítésére szolgáló ablak átalakult. Az új működés érdekében a régi munkaközi szünet rögzítési felületét lecseréltük két új beállítási lehetőséggel, melyekben külön tudjuk rögzíteni a 6 órát és külön a 9 órát meghaladó munkavégzést követő szünet mértékét:


                    Munkaközi szünet beálíltása


A napi analitika munkaközi szünet ablaka nem módosult, az itt rögzített adatokkal is számol már a program:


                    Munkaközi szünet a napi analitikában


Amennyiben a műszaktípusban és a napi analitikában is kitöltésre kerül a munkaközi szünet, a program a napi analitika adatait érvényesíti.


Új beállítási lehetőség a szűrőablakokon

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A szűrőablakok működésének gyorsítására irányul az új beállítási lehetőség, mely minden szűrőablakon elérhető a frissítés futtatását követően:


                                Szűrőablak


A frissítést követően a szűrőablak az eddig megszokott módon működik, vagyis minden újabb szűrési feltétel megadása esetén beszűri a dolgozói jogviszonyos listát az új kritériumnak megfelelően.

Nagy állományok esetén ez a megoldás a szűrés lassúságát eredményezte. Ennek kiküszöbölése érdekében került kialakításra az új beállítás.

Amennyiben kivesszük a pipát az „Automatikus szűrés” jelölőnégyzetéből megadhatjuk a szűrési feltételeket anélkül, hogy a program minden jelölést követően automatikusan elkezdje szűrni az állományt. A jelöléseket követően rá kell kattintani az Automatikus szűrés mellett található szűrés gombra, ekkor indítja el a program a leválogatást.

A megoldás lényege, hogy a szűrési folyamat így egyszer fut le, jelentősen gyorsítva ezáltal a lekérdezést.

A beállítást a program felhasználóhoz köti, így elegendő egyszer alkalmazni, minden cégben érvényesítésre kerül.

 

Új jövedelem tulajdonság a jövedelem jogcím törzsben

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Új jövedelem tulajdonság került kialakításra a jövedelem jogcímek adattábláján.


                    Új jövedelem tulajdonság


Az új tulajdonság alapján a program a megadott jövedelem jogcím összegét elosztja az adott hónap általános munkarendjének osztószámával és felszorozza a dolgozó által ledolgozott órák számával.

Új beállításként az egyes jövedelem tulajdonságokhoz kapcsolódóan paraméterezhető, hogy a ledolgozott óraszámhoz a túlmunka óraszáma hozzáadásra kerüljön-e.


                    Túlmunka figyelembe vétele jövedelem jogcím számításnál


A túlmunka figyelembe vétele az alábbi jövedelem tulajdonságok esetén érvényesül:

  • Munkaórákra járó, havi
  • Ledolgozott órára járó
  • Ált. munkarenddel osztott ledolgozottal szorzott

 

Új ellátás típusa kódok pénzellátás számfejtésénél

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Módosításra kerültek a programban a pénzellátás számfejtéshez kapcsolódó ellátás típusa kódok.

A kódok megnevezése ezáltal összhangba került a negyedéves statisztika kitöltési útmutatója által megadott kódokkal ás megnevezésekkel


Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani