Kulcs-Bér - 2016. január/3 (v2044)

Módosítva ekkor Mon, 29 Júl ekkor: 9:34 DE


Megjelenési dátum: 2016. január 28.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1. 1608
2. Light verzióban elérhető új funkciók
3. Negyedéves statisztika
4. Egészségbiztosítási statisztikai jelentés
5. Havi munkaügyi jelentés
6. Szakképzési hozzájárulás göngyölése



1608

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A NAV január 12-én publikálta a 2016. évre aktualizált 08-as bevallást.

A nyomtatvány módosításokat tartalmaz mind a szakképzési hozzájárulás mind az eltartottak adatainak felgyűjtése kapcsán. Ezzel összefüggésben a program felületén is módosításokat kellett alkalmazni.

• Eltartottak

A 08-as bevallás új lappal bővült, a 1608M-04-01-es lappal. Itt kell megadni az eltartottak adatait, akikre tekintettel az adóalap kedvezményt elszámoljuk.

Hogy a programból ezeket az információkat át tudjuk adni, új felületet kellett kialakítani a szükséges adatok rögzítésére. A Munkaügyi alapadatok/Eltartottak menüpontban van lehetőség felrögzíteni az eltartottak adatait. Itt került kialakításra az új táblázat, ahol a 08-as bevallásra átadandó eltartott minősége, jogosultság jogcíme kódokat, a változás dátumát illetve bevallás hónapját tudjuk megadni. Ez az ablak a családi adóalap kedvezmény igénybevétele nyilatkozat részletes felrögzítését teszi lehetővé:


                        eltartottak

A frissítés futtatásával a programban eddig megadható kedvezmény igénybevétele illetve kedvezmény figyelembevétele jelölések levételre kerültek, helyette az eltartott adatlapján az új kódolásnak megfelelő rögzítő felület került kialakításra:


                        eltartottak_adatlap

A már korábban felrögzített eltartottak esetén a program az igénybevétel illetve a figyelembe vétele jelölés alapján megadja az új szisztéma szerinti kódokat. Az eddigi jelölések alapján az alábbi kódok kerültek kiosztásra:

• csak az igénybevétel került pipálásra: eltartotti minőség – 1, jogosultság jogcíme – 4

• csak a figyelembevétel került pipálásra: eltartotti minőség – 2, jogosultság jogcíme – nincs kitöltve

• az igénybevétel és a figyelembevétel is pipálásra került: eltartotti minőség – 1, jogosultság jogcíme – 4

• egyik lehetőség sem volt pipálva: nem lesz sor rögzítve a nyilatkozatos táblázatban, az eltartott adatai nem kerülnek felgyűjtésre a 08-asra

• a magzatnak ki van töltve a várható születési ideje és a kedvezmény igénybevétele (a tényleges születési dátum pedig üres): eltartotti minőség – 1, jogosultság jogcíme – 7

A frissítés ezeket a beállításokat tudja megadni. Amennyiben szükséges az adatok kézzel módosíthatóak a táblázatban.

Az eltartott adatlapján illetve a táblázatban kötelezően meg kell adni az eltartotti minőséget illetve a változás dátumát.

Amennyiben a táblázatban az eltartotthoz csak egy sor kerül rögzítésre, a változás dátuma nem kerül átadásra a 08-as bevallásra.

Ha a dolgozó módosítja nyilatkozatát az év folyamán, az ezzel kapcsolatos változásokat fel kell rögzíteni a táblázatba és meg kell adni a változás dátumát.

Arra is lehetőség van, hogy a dolgozó visszamenőleges hatállyal módosítsa a nyilatkozatát. Ebben az esetben fel kell tüntetni a változás dátumát és azt a hónapot, amely hónap bevallásában a módosított adatot szerepeltetni szeretnénk.

Minden eltartotthoz külön táblázat tartozik, kérjük legyenek figyelmemmel rá, hogy a megfelelő eltartotthoz rögzítsék az adatokat!

• Szakképzési hozzájárulás

A 08-as bevallás 1608A-01-02-es lapja új fejlécet kapott, ahol a benyújtás okáról illetve a kötelezettségi körről kell nyilatkozni.

Az adatszolgáltatás teljes körű előállítása érdekében a programban elérhető 08-as felgyűjtési ablak új beállítási lehetőséggel bővült.

A szakképzési hozzájárulás gyűjtése felületen tudjuk megadni, hogy a szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezettek köréből, mely alá tartozunk:


                    szakképzési_1608_fejléc

A bevallás benyújtásának okát jelző mezőt eddig is töltöttük az 1-es (előlegbevallás) illetve a 2-es (elszámolás) kóddal.

A kis- és középvállalkozásnak valamint a nonprofit társaságnak minősülő mező kitöltésére a program a Beállítások/Cégadatok/Munkaadói forma mezőben megadottak alapján alapértelmezetten felkínálja a beállítást, de ettől természetesen a 08-as felgyűjtésének felületén utólagos módosítással el lehet térni.

A többi beállítást itt kell megadni a felületen. Ezeket a program megjegyzi, a következő felgyűjtés alkalmával nem szükséges ismét megadni, csak abban az esetben, ha a korábbiakhoz képest változás áll be.


 


Light verzióban elérhető új funkciók

Kulcs-Bér Light verzióban elérhető funkció

A 1608-as bevallás módosításához kapcsolódóan szükségessé vált, hogy a Light verziójú programban is elérhetővé tegyük az eltartottak illetve a házastársak felrögzítésének lehetőségét.

Családi adóalap kedvezmény érvényesítése esetén meg kell adni az eltartottak adatait, akikre tekintettel az adóalap kedvezmény elszámolása történik.

Szintén kötelezően meg kell adni a házastárs nevét és adóazonosító jelét is, amennyiben megosztással érvényesítjük a családi adóalap kedvezményt vagy első házasok kedvezményét érvényesítünk.

Ennek megfelelően a Light verzióban is elérhető a frissítést követően az eltartottak illetve a házastársak adatainak felrögzítési felülete.

Mindkét menüpontot a Munkaügyi alapadatokon belül találják.


 


Negyedéves statisztika

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

Az OEP által módosításra került a lezárt keresőképtelenségi esetek jelentésére szolgáló negyedéves statisztika.

A módosítás a jogviszony kódokat érintette első sorban. Kivezetésre kerültek a más foglalkoztatónál fennálló jogviszony számozások.

A frissítést követően az adatszolgáltatások elérhetőek.


 


Egészségbiztosítási statisztikai jelentés

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

A legújabb verzióban elérhető az egészségbiztosítási statisztikai jelentés 2016-ra aktualizált verziója.

A módosítás alapján lekerült a nyomtatványról a TGYÁS megnevezés valamint a más foglalkoztatónál fennálló jogviszony alapján folyósított ellátás megjelölése.


 


Havi munkaügyi jelentés

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A havi munkaügyi jelentés borítólapja megváltozott.

Fel kell tüntetni az adatszolgáltatás nemlegességének okát.

Ennek megfelelően a szűrőablakra felkerült egy jelölési opció a nemlegességre vonatkozóan:


                            KSH_nemlegesség_szűrőablak

Jelölése esetén a program nem gyűjti fel az adatszolgáltatásra az adatokat.

Ugyanakkor az összeállítás lépésein végigvezet, hiszen nemlegesség esetén is be kell adni a statisztikát. Az adtok szerkesztése opcióban tudjuk kiválasztani a nemlegesség okát:


                KSH_nemlegesség




Szakképzési hozzájárulás göngyölése

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Több Ügyfelünk jelezte, hogy hatékonyabban támogatná munkáját a program, ha lehetővé tenné a szakképzési hozzájárulás göngyölését is a közteher utalás során.

A jelen verzióban ez a funkció immár elérhető.

A Beállítások/Számfejtési beállítások menüben tudják aktiválni a funkciót, mely csak abban az esetben elérhető, ha a tárgyévben még nem történt szakképzési hozzájárulás felgyűjtés.


                    szakképzési göngyölés

A 1608-as összeállítási felületén a szakképzési hozzájárulás gyűjtése ablak módosult:


                    szakképzési_1608

Új oszlopok kerültek kialakításra, ahol a program a közteher utalásnál már megszokott módon göngyölíti az előző havi kerekítési különbözeteket. Amennyiben a különbözetek összege ezer forintra kerekíthető, az átemelésre kerül a 1608-as bevallás 45. sorának d oszlopába plusz vagy mínusz előjellel.


                    szakképzési_1608_göngyölés



                    1608_szakképzési kerekítéssel

Ennek megfelelően a közteher utalás is kezeli az előző havi kerekítési különbözetek gyűjtését, így a bevallással összhangban kerül meghatározásra az utalandó összeg:


Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani