Kulcs-Bér – 2019 szeptember (v2447)

Módosítva ekkor Thu, 25 Júl ekkor: 9:57 DE

Megjelenési dátum: 2019. szeptember 18.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Törvénykövetés

1. Őstermelők adatszolgáltatási kötelezettségének változása miatt módosításra került a 1958-as adatszolgáltatás felgyűjtése

Újdonságok, fejlesztések

2. Tételes analitika bővítésre került a hóközi számfejtések adatainak lekérdezési lehetőségével
3. Elektronikus bérjegyzék küldésekor SSL titkosítási lehetőség alkalmazása
4. KIVA bevallás választhatóvá tétele a Kedvencek menüpontban

Javítások

5. Módosításra került a tiszta teljesítménybéres munkavállók távolléti díj megállapítása
6. Módosításra került a Kutatás- fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény kezelése a 08-as bevallásban és a közteher felgyűjtésben
7. Foglalkozás egészségügyi adatok csoportos rögzítési lehetőségének biztosítása
8. Távolléti díj lekérdezés nyomtatvány oszlopszélességeinek optimalizálása
9. KSH- Negyedéves munkaügyi jelentés (Nyilvántartási szám 2009) módosításai
10. A kifutási idő végéig érvényesíthető szocho kedvezményekhez kapcsolódó módosítások
11. A lekérdezések nem megfelelő adatokat gyűjtöttek fel, amennyiben a „Hóközi változás lekövetése” opció nem került bejelölésre
12. „Kimutatás a bruttó és nettó jövedelmekről” lekérdezés módosítása
13. Külföldi munkavégzés idején történő nyugdíjba vonulás elszámolásának módosítása
14. Béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások elszámolásának módosítása több havi kiléptetés esetén
15. Visszamenőleges béremelés esetén a pótlék óraszámok negatív előjellel kerültek feltüntetésre a Fizetési jegyzéken
16. Segélyezési pénztárnaplón a passzív baleseti táppénz felgyűjtése

 

Törvénykövetés

Őstermelők adatszolgáltatási kötelezettségének változása miatt módosításra került a 1958-as adatszolgáltatás felgyűjtése
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2019. július 24-vel módosult a SZOCHO törvény, az alábbiak szerint:
A 22-. §-ból kikerült az a rendelkezés, hogy az őstermelő az adót az Art. rendelkezései szerinti adattartalommal, a negyedévet követő hónap 12-éig elektronikus úton vallja be.
Ugyanakkor negyedévente változatlanul meg kell állapítania az adóelőleget és a negyedévet követő hónap 12-éig meg kell fizetnie.
Az új kitöltési útmutató szerint az alábbiak szerint kell eljárni:
„Ha a bevallási időszak 2019. július 1. vagy azt követő, akkor 2019. július 24-ét követően benyújtott bevallásban a szociális hozzájárulási adó alapját (1.sor) és mértékét (2. sor) nem lehet kitölteni.”

A frissítés letöltését követően, amennyiben a „Beállítások/ Cégadatok/ Alapadatok” menüpontban a Munkaadói formánál az „Őstermelő” van kiválasztva a 1958-as bevallás gyűjtése úgy módosul, hogy a III. és a IV. negyedéves bevallásban a program nem tölti a 1958-01-02-es lap 1. és 2. sorát.
A számfejtés nem változik és a közteher utalásba az őstermelők SZOCHO-ja változatlanul felgyűjtésre kerül.

Újdonságok

Tételes analitika bővítésre került a hóközi számfejtések adatainak lekérdezési lehetőségével
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően lehetőség nyílik a tételes analitikában a hóközi számfejtés adatait is lekérdezni az alábbiak szerint:



A szűrőablakon jelölhető, amennyiben szeretnék külön megjeleníteni a hóközi számfejtés adatait.

Az új opció kiválasztásával az alábbi összefüggésekkel kérhetők le az adatok:

  • Ha a „Hóközi számfejtés” nincs jelölve a szűrőablakon, akkor is felgyűjtésre kerülnek ezek a jövedelmeket, mert a hóvégi számfejtés részét képezik, ezekből a tételekből is kell közterhet vonni.
  • Ha a „Hóvégi számfejtés” és a „Hóközi számfejtés” is jelölésre kerül a szűrő ablakon, akkor ez az előbbi megjelenítéshez képest annyi változást eredményez az adatok felgyűjtésében, hogy a kifizetés oszlopokban összeadódnak a hóvégi kifizetések és a hóközben kifizetett összegek.
  • Ha csak a „Hóközi számfejtés” van jelölve a szűrőablakon, akkor csak a hóközi számfejtés kifizetett összegeit tartalmazza a lista.

Elektronikus bérjegyzék küldésekor SSL titkosítási lehetőség alkalmazása

Korábban hitelesítés nélküli explicit SSL titkosítással nem lehetett e-mailt küldeni a bér programból, mert amennyiben nem került beállításra a hitelesítés, fixen titkosítás nélkül kerültek kiküldésre az e-mailek.

A fejlesztés során szétválasztásra került a titkosítás nélküli kiküldés, valamint az SSL titkosítás használata.

Új beállítás érhető el a „Beállítások / Elektronikus bérjegyzék” menüpontban, ahol lehetőség nyílik a titkosítás fajtájának beállítására az alábbiak szerint:


-          titkosítás nélküli e- mail küldés

-          implicit SSL alkalmazása

-          explicit SSL alkalmazása

 

Alapbeállítás: explicit SSL (TLS/STARTTLS)

A fejlesztés a nyomtatványok, nyilatkozatok és elektronikus bérjegyzék e-mailben való kiküldése esetén is megvalósításra került.

 

KIVA bevallás választhatóvá tétele a Kedvencek menüpontban
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően kiválasztható a „Beállítások/ Kezelés/ Kedvencek” menüpontban a 19KIVA adatszolgáltatás is, amennyiben a „Beállítások/ Cégadatok/ Alapadatok” menüpontban a Munkaadói formánál a „KIVA-s cég” került kiválasztásra.

Javítások


Módosításra került a tiszta teljesítménybéres munkavállalók távolléti díjának megállapítása

Kulcs-Bér Light,Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A módosítás az alábbi esetekre vonatkozik:

-      Amennyiben a teljesítménybéres dolgozónak van az első teljesítménybéres hónapjában egyéb távolléti díj emelője (pl.: műszakpótlék), akkor nem került figyelembevételre a havi teljesítménybér összege a távolléti díj megállapítása során.

-      Amennyiben a tárgy hónapban nem került teljesítménybér elszámolásra a munkavállaló részére, tehát a szerződés szerinti bér alapján kell megállapítani a távolléti díj összegét és volt a munkavállalónak figyelembe vehető távolléti díj növelője, akkor a program csak az emelő rész alapján állapította meg a távolléti díj összegét.


Módosításra került a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény kezelése a 08-as bevallásban és a közteher felgyűjtésben

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az érvényesítendő kedvezményt továbbra is ugyanott kell megadni forint összegben. Változás a korábbi működéshez képest, hogy pontos összeg megadására van lehetőség, amelyet a program ezer forintra kerekítve is megjelenít, és ez az összeg kerül átadásra a 08-as adatszolgáltatásba.

Tekintettel arra, hogy eddig a programban megadott összeg került átadásra a bevallásba, ezért oda feltehetően ezer forintban került rögzítésre az adat a felhasználók által.

A frissítés az ide rögzített adatokat automatikusan felszorozza 1000-rel, így biztosítva az „új” működéshez az adatok helyességét.

Fontos, hogy ha forintra pontos összegek kerültek rögzítésre, akkor a frissítés után kérjük szíveskedjenek módosítani az összeget, mivel az 1000-rel való szorzás miatt ez helytelen adatátadást eredményezhet.

A fejlesztés elkészülte előtt a program nem számolt és nem tárolt maradvány összegeket, ezért az előző havi maradvány mezőt az idei évben a frissítés letöltését követően szükség esetén manuálisan van lehetőség feltölteni. A megadott kedvezmény és maradvány összege adja ki az igénybe vehető kedvezmény összegét és ez kerül ezer forintos kerekítésre.

A kerekítés utáni különbözet is megjelenik egy külön mezőben. Ez az összeg a következő havi adatgyűjtés során előző havi maradványként kerül figyelembevételre.

Amennyiben a tárgyhónapban még nem került rögzítésre a havi kedvezmény összege, akkor az előző havi maradvány és különbözet mezők automatikusan töltésre kerülnek az előző hónap alapján.

Ha a tárgyhónapban már rögzítésre került a havi kedvezmény összege, akkor az előző havi maradvány feltöltésére az új „Előző havi maradvány újragyűjtése” gomb szolgál.

 

Közteher utalást érintő változások:

A frissítés letöltését követően a szocho összegéből ezentúl nem a forintos összeg, hanem az ezer forintra kerekített összeg kerül levonásra, ezzel biztosítjuk a közteher felgyűjtés  08-as adatszolgáltatással való egyezőségét.

 

Bérösszesítőket érintő módosítások:

Hasonlóan a közteher utalás varázslóhoz, ezeken a nyomtatványokon is az ezer forintra kerekített összeg kerül levonásra a szocho összegéből.

A 08-as felgyűjtés képernyője a fenti működéshez kapcsolódóan több új mezővel került bővítésre:


 

Foglalkozás egészségügyi adatok csoportos rögzítési lehetőségének biztosítása
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően ismét elérhető az időszakos orvosi vizsgálatok csoportos rögzítésének lehetősége


Távolléti díj lekérdezés nyomtatvány oszlopszélességeinek optimalizálása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A „Nyomtatványok/Bérügyi/Távolléti díj lekérdezés” nyomtatványon a Távolléti díj oszlop szélessége nem volt megfelelő abban az esetben, ha 10 000-res nagyságrendű összeg került megjelenítésre, ezért növelésre került az oszlopszélessége.


KSH- Negyedéves munkaügyi jelentés (Nyilvántartási szám 2009) módosításai

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően a Negyedéves munkaügyi jelentés felgyűjtésének paraméterezése az alábbiak szerint kerül módosításra:

1. Kereset fogalmába tartozó jövedelmek sorokra beparaméterezésre került:

- Túlmunka alapbére

- Túlmunka pótlék pihenőnapra

- Távolléti díj egyéb igazolt távollétre jövedelem jogcímek

 

2. A „Nem teljes munkaidőben alkalmazásban álló (havi átlagban legalább 60 munkaóra teljesítése)” (1.3 és 1.4) sorok és a „Munkaszerződés szerint havi átlagban 60 munkaóránál rövidebb munkaidőben foglalkoztatottak (egyszeri, eseti megbízással munkát végzők nélkül)” (1.5 sor) sorra beparaméterezésre került:

- EKHO-s jogviszony

A fenti paraméterezést érintő módosítások automatikusan beállításra kerülnek a frissítés során az adatszolgáltatáshoz.

 

3. Módosításra került a Megbízási díj utólagos számfejtésekor a negyedéves statisztika felgyűjtése is, amennyiben több havi elszámolás kerül rögzítésre havi bontásban.

 


A kifutási idő végéig érvényesíthető szocho kedvezményekhez kapcsolódó módosítások

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

• A SZOCHO mértékének módosítását követően (2019. július 1. után) történt többhavi kiléptetés esetén a kiléptetés hónapját követően a 2019. július 1. előtti, magasabb mértékkel számolta a program a SZOCHO kedvezményt.

• Azon dolgozók esetében, akik után a munkáltató SZOCHO kedvezményt érvényesített, ha többhavi kilépő elszámolással került kiléptetésre, akkor a 1908-as adatszolgáltatásban az eltérő időszaki lapok felgyűjtésekor a SZOCHO kedvezmény és a fizetendő SZOCHO mértéke 19,5% vagy 9,75%-os mértékkel került felgyűjtésre a 17.5% vagy 8,75%-os mérték helyett.


A lekérdezések nem megfelelő adatokat gyűjtöttek fel, amennyiben a „Hóközi változás lekövetése” opció nem került bejelölésre

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Amennyiben nem volt beállítva a „Hóközi változások lekövetése” opció, a program nem vette figyelembe a jogviszonyokra megadott szűrési feltételt, ezért mindig a teljes cégre történt a lekérdezés.

A frissítés letöltését követően a Kulcs- Bér program alábbi lekérdezései a „Hóközi változások lekövetése” opció kiválasztása nélkül is helyes eredményeket gyűjtenek fel:

-      Általános bérösszesítő

-      Analitikus bérösszesítő


„Kimutatás a bruttó és nettó jövedelmekről” lekérdezés módosítása

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Amennyiben a bérprogramban a dolgozó egy jogviszonyhoz több sor is megjelenítésre került a listában, akkor csak az első soron került megjelenítésre a dolgozó alapbére, kivéve ha változott a törzsbér típusa időközben. A frissítés letöltését követően minden soron feltüntetésre kerül a dolgozó adott időszakban érvényes törzsbére


Külföldi munkavégzés idején történő nyugdíjba vonulás elszámolásának módosítása

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkció

Abban az esetben nem került megfelelően megállapításra a Magyarországon járulékköteles jövedelem, amennyiben a külföldön foglalkoztatott munkavállaló részére a nyugdíjba vonulását megelőzően szabadság került rögzítésre. A frissítés letöltését követően helyesen történik a járulék alap megállapítása ebben az esetben is.

Béren kívüli juttatás és egyes meghatározott juttatás is javítva.

 


Béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások elszámolásának módosítása több havi kiléptetés esetén

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Többhavi kiléptetés esetén, amennyiben a kilépés hónapjaira  a munkavállaló részére béren kívüli juttatás vagy egyes meghatározott juttatás került elszámolása, akkor szeptember hónaptól a szocho 19,5%-kal került megállapításra. A frissítés letöltését követően szükség esetén szíveskedjenek megismételni a számfejtést.


Visszamenőleges béremelés esetén a pótlék óraszámok negatív előjellel kerültek feltüntetésre a fizetési jegyzéken

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően helyesen kerülnek megjelenítésre az idő adatok a fizetési jegyzéken, abban az esetben is ha visszamenőleges béremelés került elszámolásra az érintett hónapban.

A frissítés letöltését követően szükség esetén szíveskedjenek megismételni a számfejtést.

 


Segélyezési pénztárnaplón a passzív baleseti táppénz felgyűjtése

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően a „Passzív üzemi úti baleseti táppénz 90%” valamint a „Passzív üzemi baleseti táppénz” jogcímek felgyűjtésre kerülnek a baleseti táppénz oszlopba.

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani