Apai szabadság rögzítése és elszámolása MÁK felé

Módosítva ekkor Wed, 7 Jún, 2023 ekkor: 9:30 DE

Programunkban lehetőséget biztosítunk az apai szabadság elszámolására, illetve a Apai szabadság elszámolása MÁK felé nyomtatvány elkészítésére.


2023.01.01-től a munkavállaló az apasági szabadság öt munkanapjára távolléti díjra, a hatodik munkanapjától a távolléti díj negyven százalékára jogosult. (2022.12.31-ig hatályos szabályozás szerint az apának 5 nap, ikergyermekek esetében 7 nap 100% távolléti díjas szabadság járt, de 2023.01.01-től a 100% távolléti díj minden esetben csak az apai szabadság első 5 napjára jár!)

A programban az apai szabadság jogosultság rögzítése változatlan. Az előző munkahelyen (vagy előző évben/programban)  igénybe vett napokat a Kiadott módosítása (nap) oszlopban kell rögzíteni. Az előző munkahelyen vagy előző évben/programban igénybevett napok Kiadott módosítása (nap) oszlopban történő rögzítésére azért van szükség, mert program a 6. felhasznált naptól kezdődően számfejti a negyven százalékos távolléti díjat, és a díjazás mértékének elbírálásához valamennyi előzményadatra szükség van.

Kép10

A számfejtés során az Apai szabadság jogosultság felhasználás 6. napjától kezdődően az Apai szabadság távolléti díja 40% mértékkel kerül elszámolásra.

A leírtak természetesen a Mt. 124. § (3) bekezdés szerinti órában történő nyilvántartás esetében is alkalmazhatók azzal, hogy a szabadságok órában történő nyilvántartása esetében az apai szabadság jogosultságot is órában kell rögzíteni a fentebb leírt módon.

 

Amennyiben a munkavállaló apai szabadságot vesz igénybe, az elszámolás hónapjában a Jogviszonyok/Bérügyi adatok /Jelenlét adatok képernyőn, a Fizetett szabadság jelenlét kategóriában  az „MApai pótszabadság” sort válasszuk, és jelöljük be a napokat.



Amennyiben a jelenlét adatok feltöltésével végeztünk, készítsük el a számfejtést. Az „apai szabadság” programunkban automatikusan – a jelenlét adatoknál rögzített napok alapján -  „Távolléti díj apai szabira” jogcímen jelenik meg.



Az Apai szabadság elszámolása MÁK felé nyomtatványt ezt követően tudjuk elkészíteni. Ehhez válasszuk az Adatszolgáltatások/ Apai szabadság elszámolása MÁK felé  funkciót.




Az általános szűrőablakon továbblépve, megjelenik egy összesítő ablak, amely mutatja, hogy a nyomtatványra milyen adatok kerülnek felgyűjtésre, továbbá itt adható meg az ügyintéző neve, és telefonszáma is.


A program a számfejtett adatok alapján kitölti az elszámolást:.


Az elszámolást a MÁK felé negyedévente szükséges elkészíteni.



Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani