Teljesítménybér kezelése

Módosítva ekkor Tue, 25 Ápr, 2023 ekkor: 11:51 DE

Programunk lehetőséget biztosít alapbérrel kombinált, illetve tiszta teljesítménybér elszámolására. Ezek a teljesítménybér típusok az időbéres bérezési formák (havi, heti, napi, órabér) bármelyike mellett működnek (tiszta teljesítménybér típus esetében 0 Ft-os időbéres személyi alapbér megadása mellett).

A teljesítménybér elszámolásához szükséges adatok megadása:
Dolgozók adatain belül, a Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek juttatások pont törzsbér szekciója két új mezővel bővült.

- A Teljesítménybér legördülő listából kiválasztható a teljesítménybér típusa (teljesítménybér alapbér alapján, vagy tiszta teljesítménybér, valamint a nem teljesítménybéres bérezési forma). A mező alapértelmezetten nem teljesítménybéresre állított.
- A teljesítménybér melletti „Fennmaradó ledolgozott havi óraszám alapbérre jogosít” jelölőnégyzet kiválasztása esetén, a teljesítménybéres órákkal le nem fedett tárgyhavi munkarend szerinti órákra a törzsbér mezőbe rögzített személyi alapbér időarányos részét számolja el a program.

• Teljesítménybéres alapbér alapján
A „teljesítménybéres alapbér alapján” opció kiválasztása esetén az Egyéb jövedelmek szekcióban az Idő mezőben megadható a teljesítménybér óraszáma, a százalék mezőben pedig a teljesítményszorzó százalékos mértéke. Ide kell beírni a teljesítmény százalékos mértékét (100% alatti és feletti mértékben egyaránt), amelynek alapja ennél a bérezési formánál minden esetben az alapbér összege mező időarányos adata.
- Ha teljes hónapra ugyanazt a teljesítménybér százalékmértéket rendeli hozzá a felhasználó az alapbérhez, óraszámot nem kell rögzíteni, csak a százalékmértéket kell megadni, így a teljesítménybér a tárgyhónapban ledolgozottnak jelölt munkaidő teljes egészére elszámolásra kerül.
- Abban az esetben, ha több teljesítménybér százalékmértéket kíván a felhasználó rögzíteni az egyéb jövedelmek szekcióba, a százalékmértéken kívül rögzíteni kell az óraszámot is az Idő oszlopba.

• Tiszta teljesítménybér
A „tiszta teljesítménybér” opció kiválasztása esetén az Egyéb jövedelmek szekcióban megadható az Összeg mezőben a teljesítménybér alapjául szolgáló alapóradíj összege, az Idő mezőben a teljesítménybér óraszáma, a Százalék mezőben pedig a teljesítményszorzó százalékos mértéke. Ide kell beírni a teljesítmény százalékos mértékét 100% alatt és felett egyaránt, amelynek alapja ennél a bérezési formánál az elem Összeg mezőjébe rögzített teljesítmény alapóradíj.
- Ha teljes hónapra ugyanazt a teljesítménybér százalékmértéket számolja el a felhasználó, óraszámot nem kell rögzíteni, csak a teljesítmény alap óradíját és a százalékmértéket kell megadni, így a teljesítménybér a tárgyhónapban ledolgozottnak jelölt munkaidő teljes egészére elszámolásra kerül.
- Abban az esetben, ha több teljesítménybér százalékmértéket kíván a felhasználó rögzíteni az egyéb jövedelmek szekcióba, a teljesítmény alap óradíján és a százalékmértéken kívül rögzíteni kell az óraszámot is (Idő mezőben).
- Ha a dolgozó teljesítménybéreinek alapja nem alapbér (azaz a dolgozó tiszta teljesítménybéres rendszerben foglalkoztatott), de a teljesítménybérrel le nem fedett tárgyhavi ledolgozott óraszámokra garantált bért kíván elszámolni részére a felhasználó, a „tiszta teljesítménybér” opció kiválasztása mellett rögzíteni kell az alapbér Összege mezőben a garantált bért (havi-, heti-, napi- és órabéres) és be kell jelölni a „Fennmaradó ledolgozott havi óraszám alapbérre jogosít” jelölőnégyzetet.

• Nem (nem teljesítménybéres)
A „nem teljesítménybéres” opció jelöltsége mellett változatlanul a program által eddig biztosított időbéres (havi-, heti-, napi- és órabéres) bérezési formák számolhatók el a programban.

Számfejtés

A teljesítménybér elszámolása a számfejtés pontban:
Mind „teljesítménybéres alapbér alapján”, mind pedig „tiszta teljesítménybér” beállítással elszámolásra kerülő teljesítménybérek esetében a számfejtés mentését követően a Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek juttatások pont egyéb jövedelmek szekciójának Nyitó dátum, mezőjében a tárgyhónapban jogviszonyban töltött időszak kezdő dátuma, a Záró dátum, Kifizetés dátuma mezőkben pedig a tárgyhónapban jogviszonyban töltött időszak záró dátuma jelenik meg. Amennyiben a jövedelem vonatkozási időszaka ettől eltérő, a mezők adatai felülírhatóak.

Távolléti díj teljesítménybérezés esetében:
Tiszta teljesítménybéres alapján foglalkoztatottak esetében a távolléti díj számításához a Dolgozó adatai/Jogviszony alapadatai/Távolléti díj és EKHO pontban a távolléti díj egyedi alapja mezőbe kell manuálisan rögzíteni az 1 órára jutó távolléti díjat.
Alapbér alapján számított teljesítménybér esetében – amennyiben az aktuális alapbér alacsonyabb összegű, mint a tárgyév január 1-jei személyi alapbér, – a teljesítmény tényező mezőt kell kitölteni, ettől eltérő esetben ilyenkor is a távolléti díj egyedi alapja mezőbe kell manuálisan rögzíteni az 1 órára jutó távolléti díjat.

Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelem jogcím:
A Jövedelem jogcím csoport paraméterező ablaka kibővült az „Óraszáma alapbérre nem jogosít (teljesítménybér esetén)” jelölő négyzettel. Bekapcsolása esetén (a teljesítménybér jelölőnégyzet aktiválása mellett) biztosítja, hogy a teljesítménybéres óraszámmal lefedett tárgyhavi időszakra időarányos személyi alapbér ne kerüljön számfejtésre.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani