Üzemanyag-megtakarítás számfejtése

Módosítva ekkor Wed, 26 Ápr, 2023 ekkor: 10:23 DE

A programban az üzemanyag-megtakarítást úgy lehet leszámfejteni, hogy ha a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek menüpontban létrehozunk új jövedelem jogcímeket.

Ha 100 e Ft-ot meg nem haladó üzemanyag-megtakarítás kerül elszámolásra, akkor az csökkenti a bevételt. Ebből adódik, hogy az szja alapja az üzemanyag-megtakarítás összegével csökkentett bevétel a 27% adóalap-kiegészítéssel növelve, a járulékok alapja pedig az alapja az üzemanyag-megtakarítás összegével csökkentett bevétel, mivel a járulékok alapja nem lehet más, mint az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem.

Az üzemanyag-megtakarítás maximum havi 100 e Ft-ig csökkenti az adóalapot, valamint adó és járulékmentes.

Az üzemanyag-megtakarítás összegét a vállalkozás kifizetheti a magánszemélynek, amely két részre bontható:

1.) Havi 100.000 forint értékhatárig a ténylegesen elért üzemanyag-megtakarítás összegével csökkenthető a magánszemély bevétele.
FONTOS!!!! Tehát az adóalap megállapítását megelőzően, – mely az 1,27-el való felszorzást jelenti, – a számlák összege és a számított összeg közötti különbözet levonható a jövedelemből, maximum 100.000 forintig. E jövedelem jogcímet a következő beállításokkal kell létrehozni:


                   

                   

2.) A ténylegesen elért megtakarítás 100.000 forintot meghaladó része azonban a magánszemély “nem önálló tevékenységből származó bevételének” minősül, tehát személyi jövedelemadó és járulékok terhelik beleértve a szakképzési hozzájárulást is. E jövedelem jogcímet a következő beállításokkal kell létrehozni:

                   

                   


Ez a kedvezmény csak havi szinten számolható el, és nem görgethető éves összegként. Ezért, ha a gépjárművezető az adott hónapban 70.000 forint megtakarítást ér el, ez az összeg kifizethető számára adómentesen, de a megmaradt 30.000 forintos rész nem vihető át a következő hónapra annak érdekében, hogy akkor majd 130.000 forint legyen az adómentes összeg.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani