Családi kedvezmény

Módosítva ekkor Fri, 12 Ápr ekkor: 3:12 DU

A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély által kitöltött, és a foglalkoztató részére leadott „Családi kedvezmény nyilatkozat, amelynek tartalma alapján kerülhet sor a kedvezmény érvényesítésére a számított adóalappal szemben a számfejtés során.

A családi kedvezmény számfejtésben történő érvényesülése érdekében első lépésként a kedvezményre jogosító „kedvezményezett eltartott” valamint „eltartott” gyermekek adatait kell rögzíteni a programban. Ezt a rögzítést a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Eltartottak pontban kell elvégezni. Ezen a képernyőn a következőket kell kiválasztani, illetve kitölteni:

-        Eltartott típusa

-        Adóazonosító jel

-        Eltartott neve

-        Eltartotti minőség

-        Jogosultság jogcíme

-        Változás dátuma (A kedvezmény, vagy kedvezmény változás kezdetének dátuma)



 

(Közös érvényesítés esetén ne felejtse el megadni a házastárs/élettárs adatait is a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Házastárs, élettárs menüpontban.)

A fenti adatok rögzítését követően magát a családi adóalap kedvezményt a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adószámítási adatok és kedvezmények pontban kell rögzíteni a következőképpen:

A kedvezmény rögzítéséhez a + jellel fel kell vennünk egy aktív sort. A Megnevezés oszlop legördülő listájából ki kell választani a családi adóalap kedvezményt, majd a mellette található Adóalap kedvezmény oszlop mező „számítás” feliratára kattintva – amennyiben a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Eltartottak pontban a szükséges adatok a fentebb leírtak szerint rögzítésre kerültek – a program felajánlja a családi kedvezmény jogszabály szerint érvényesíthető havi összegét – amely a Felhasználó által szabadon szerkeszthető -. Amennyiben a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Eltartottak pontban a szükséges adatok nem kerültek rögzítésre, úgy  az oszlopmezőben kézzel kell rögzíteni az érvényesíteni kívánt kedvezmény összegét. (A kedvezmény érvényesítése független attól, hogy a dolgozó gyermekeinek adatai már rögzítésre kerültek-e, és ott sor került, vagy sem, a családi kedvezmény nyilatkozatrész kitöltésére. Az eltartottak adatlapján megadott beállítások az adatszolgálatatások (pl.: 08-as bevallás) felgyűjtésénél játszanak szerepet, a számfejtést magát nem érintik.) A kedvezmény számfejtéséhez az Adószámítási adatok és kedvezmények felületen meg kell adni azt az összeget, amelytől a munkavállaló nyilatkozott.

-        A családi adóalapkedvezményt (volt) házastársával/élettársával közösen érvényesíti: Amennyiben a dolgozó közösen érvényesíti a kedvezményt házastársával vagy élettársával, akkor a táblázat alatt található jelölőnégyzetben jelölni kell, hogy mely hónapok esetén áll fenn a közös érvényesítés. Ez a jelölés átemelésre kerül a 08-as bevallásra is. Közös érvényesítés esetén – mint fentebb írtuk – rögzíteni kell a házastárs/élettárs adatait is a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Házastárs, élettárs menüpontban annak érdekében, hogy a 08 bevallás gyűjtésekor ezek az adatok felkerüljenek a bevallásra.

-        Családi járulékkedvezmény igénybevételének hónapjai: Ezen a jelölősoron alapértelmezetten minden hónap jelölésre került. Értelemszerűen a családi járulékkedvezmény csak akkor kerül elszámolásra, ha erre lehetőség van: a dolgozó igénybe veszi a családi adóalap kedvezményt, amelyet azonban nem tud teljes egészében érvényesíteni az adóalapból. A program alapértelmezett beállításai szerint – a jogszabályi háttérrel szinkronban – a családi járulékkedvezmény érvényesítése jelölve van, tekintettel arra, hogy a családi járulékkedvezményt csak abban az esetben nem kell kezelni/érvényesíteni, ha a munkavállaló ezt a családi kedvezmény nyilatkozaton kéri. Amennyiben a munkavállaló nyilatkozik arról, a családi járulékkedvezmény érvényesítését nem kéri, úgy a „Családi járulékkedvezmény igénybevételének hónapjai” jelölőnégyzetsoron a hónapok mellől ki kell venni a pipát.

 


 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani